29.06.06
13:33
От другата седмица започвам НВР. Изчислих, че за да има отрицателен баланс на калориите, трябва да поемам 2300к дневно (76кг./178см) - разделени на 190 гр белтъчини, 80 гр въглехидрати, 126 гр мазнини. Ето го и режимът:
7:30 - 100гр кашкавал (26гр белтък/ 30гр мазнини /2гр въгл.) + 2 филии “Бонус” (5гр белтък/ 22гр въгл./ 7гр мазнини)
9:30 - 50гр. фъстък (13 гр. белтък/ 23гр. мазнини/ 9гр. въгл.) може и + 1 ябълка
11:00 - 50гр. овесени ядки (6гр. белтък/ 33гр. въгл./ 3гр. мазнини) + 400гр. кисело мляко (14гр. белтък/ 17гр. въгл./ 0.4гр. м.)
12:30 - 100/150 гр. пилешка пържола (25гр. белтък/ 6гр. мазнини) + 200гр. шопска салата-25гр. сирене (4гр. белтък/ 7гр. мазнини) + 1с.л. зехтин (15гр. мазнини)
13:30 - тренировка
14:30-15:00 - 30гр. глюкоза + 20гр. белтък (Super WPC protein BIOTECH)
15:30-16:00 - 100/150 гр. пилешка пържола (25гр. белтък/ 6гр. мазнини) + 200гр. шопска салата-25гр. сирене (4гр. белтък/ 7гр. мазнини) + 1филия “Бонус” (2гр белтък/ 11гр въгл./ 3гр мазнини)
18:00 - 50гр. фъстък (13 гр. белтък/ 23гр. мазнини/ 9гр. въгл.)
19:00-19:30 - 150гр. извара (25гр. белтък/ 1гр. мазнини/ 3гр. въгл.) + зеленчуци(краставици, домати,чушки) + 1филия “Бонус” (2гр белтък/ 11гр въгл./ 3гр мазнини)
22:00-22:30 - нощен протеин Biotech ‘Milk&Egg’ (17гр. белтък/ 5гр. въгл.)
ТОТАL: 192гр. Б/ 152гр. В/ 117гр. М
Имам следните няколко въпроса:
1. Както се вижда въглехидратите са двойно повече - 152 гр. Нядавам се, че това няма да намали ефекта на диетата или бъркам? И все пак при това положение (152 гр. В) не трябва ли да намаля мазнините и ако “ДА” с колко?
2. Мога ли да заменя с нещо друго глюкозата след тренировка - честно казано предпочитам да я заменя с някаква храна? Примерно 2 банана или да включа 2 филийки бял хляб към храненето от 15:30-16:00 и по този начин да го изместя малко по напред. Ако ли пък не 30 гр. глюкоза достатъчни ли са за възстановяване нивото на инсулина? Всъщност от къде мога да си купя глюкоза и как се пие?
Това е засега. Ще се радвам да чуя вашите мнения.
1. Според мен правилно си се ориентирал. По-нататък като спреш да сваляш, намаляш от въглехидратите и постепенно ще ги докараш до заветните за НВД 1гр. въглехидр./на кг.тегло. Мазнините мисля,че са добре и не са много дори при това количество въглехидрати. Ако размениш храненето в 7:30 с това 11:00 може да е по-добре. Не е хубаво да има много мазнини на закуска. А и по добре 50-100гр сирене+50 гр.кашкавал вместо 100гр кашкавал. Повечето хора са на мнение ,че млечните продукти пречат на доброто изчистване на телесните мазнини заради съдържанието на лактоза.Така че ако не сваляш ще трябва да ги редуцираш или дори да ги изключиш от менюто.
2. За използването глюкозата при НВД с цел “инсулинов шок” не съм много наясно.Има ли тя място при НВД? Нека другите кажат. Знам само че за получаването на инсулинов шок след тренировка се ползва 0.8-1.1 гр. бързи въглехидрати с вискок гликемичен индекс.Тези въглехидрати са необходими за попълванто на изчерпания глиоген в мускилите Добре узрели банани стават, пчелен мед също.След това се приема протеинов шейк. Но при НВД май не е много удачно да се цели инсулинов шок.Евентуално с по-малки количества?НЕКА НЯКОЙ СПОДЕЛИ ОПИТА СИ. Аз не ползвам бързи въглехидрати след тренировка.Само амино к-ни.Гледам в храненето след тренировката да имам около 15-20 въглехидрати-примерно 2 филйки хляб “Бонус” или малко варени картофи с цел попълване на гликогена в известна степен.
За пълно попълване на гликогена се правят зареждащи дни,където въглехидратите са х3.
Many thanks на Niki72 - най-после дочаках някой да изрази мнение по темата. :wink:
Между другото вече намалих въглехидратите от 152 г на 90-100 г., но глюкозата (25-30 г.) след тренировка е запазих.
Пропуснал съм да отбележа, че минимум 2 часа преди тренировка не се яде,когато си на НВД ! Обяда ти е в 12:30 , а тренираш от 13:30.
Доколкото разбрах от една статия в този сайт на Владимир Недков ,след тренировка приемаш глюкозата и чак след 20-30 мин. протеина: “Пречи ли понижаването на глекимичния индекс за свръх възстановяването на гликогена?
Да! Това е причината, заради която не препоръчвам едновременната консумация на протеинова напитка с прости захари. Най-добре е белтъците да бъдат приети 20 – 30 минути след простите захари.” Предполагам, че така правиш. След семица,две може да ти се наложи да намалиш още от въглехидратите.
Да, точно така правя - първо глюкозата и след 15-20 мин приемам протеина. Смятам, че 1 час е напълмо достатъцно време между последното хранене- непосредствено преди тренировка, и самата тренировка.
И последно не смятам, че ще мога да намаля В на по-малко от 90 гр. (вкл. глюкозата), а и предполагам, че не е и нужно. Освен това замених изварата - с какво ли не пробвах да е ям, но вкусът си остана все така ужасен, с 6-7 яйца (белтък).