Натурален Културизъм - методики, тренировки, възстановяване

Прескочи до:

19.07.06
18:02

Отдавна се каня да на направя една сериозна дискусия на тема натурален културизъм. Идеята на тази тема е да се обменят мнения свързани с методики, тренировъчни хватки, хранене и суплементи, които могат да се прилагат ефективно от натурални културисти целящи СЕРИОЗНИ резултати. Идеята е да се обобщят най-добрите идеи относно идеята дя се постигне “свръх развито и обемно тяло” БЕЗ употребата на каквито и да е препарати (стероиди, хормони, диуретици). Тази тема наистина изисква компетентни мнения на хора, които са избрали натуралния начин и моля нека дават коментари и мнения само тези, които имат отношение към проблема. Нека следните въпроси служат за ориентир:
1) Упражнения/ Храни даващи свръх резултати?
2) Тренировъчни идеи, схеми?
3) Хранене?
4) Тежест/Повторения?
5) От какво значение е силата?

Споделете вашите идеи как е възможно по натурален начин да достигнеш свръх размери и адекватен релеф?

19.07.06
20:54

ми всички ние търсим точно това. Всичко е същото, само че нямаш толкова чести тренировки като на зоб и трябва да ядеш целогодишно чисто по възможност за да държиш малко подкожна и респективно висок тестостеро! Повторения и тежести са същите!

19.07.06
21:40

Принципно не би трябвало да е различно. Може би най-голямата разлика е в нуждата от по-дълго време за възстановяване между тренировките. Нуждата от повече храна идва в следствие на зоба. И зависи какво имаш предвид под препарати, например ефедрина и кленбутерола не са нито стереойди, нито хормони, нито диуретици, но могат да помогнат много при правилното им използване.

19.07.06
22:38

[quote author=”Чукундур”]ефедрина и кленбутерола не са нито стероиди, нито хормони, нито диуретици, но според могат да помогнат много при правилното им използване.

Ама ако си решил да се състезаваш ги има в черния списък на забранените субстанции, като допинг и т.н.

бтв: то като видиш списъка излиза че и кафето е допинг, ама айде! То в списъка само дето не пише, че месото е допинг  :lol:

19.07.06
22:53

[quote author=“YODA”]Ама ако си решил да се състезаваш ги има в черния списък на забранените субстанции, като допинг и т.н.

Ако е решил да се състезава, няма да може да стигне до такова ниво, че да го тестват за допинг, само с тях. И между другото не съм сигурен сега как е, но преди години ефедрина не беше в забранения списък в културизма.

бтв: то като видиш списъка излиза че и кафето е допинг, ама айде! То в списъка само дето не пише, че месото е допинг

Именно заради това питах какво има предвид под препарати, защото има хора, които не желаят да пият дори креатин.

20.07.06
00:00

Не виждам никаква разлика в начините на тренировка с или без стероиди...

Единствената разлика е че приемайки стероиди имаш по-добро възстановяване, повече сила и т.н... иначе методиките и храните са си едни и същи...

20.07.06
13:47

явно не съм уточнил идеята на темата. лично аз съм чел редица статии и мнения на тема тренировки написани от натурални културисти и съм забелязъл че всички те тренират с нечовешки интензитет за да постигнат сериозни резултати. използват много интересни техники и подбират упражненията по доста странен начин. идеята е че ако тренираш натурално и искаш да постигнеш невероятни резултати трябва да правиш нивероятни неща. надали една обикновенна тренировка с 10-15 сериики и една тредиционна диета ще дадат свръх резултати!?!? ако се взимат стероиде това може и да работи ама ако искаш 50 см ръка и то натурално ....трябва да експериминтираш ТЕЖКО, ГРУБО...и то с години ставали все пак на пръсти се броят натурали с 50 ръка...съмнявам се да са я постигнали с посредствени тренировки, така че давайте идеи!

http://www.bodybuilders.com/lacour.htm
www.skiplacour.com

това е може би най-добрият натурален културист в света....тренира от повече от 20 години!!
и въпреки че изглежда назобен, НЕ Е

20.07.06
13:49

[quote author=”Чукундур”]Принципно не би трябвало да е различно. Може би най-голямата разлика е в нуждата от по-дълго време за възстановяване между тренировките. Нуждата от повече храна идва в следствие на зоба. И зависи какво имаш предвид под препарати, например ефедрина и кленбутерола не са нито стереойди, нито хормони, нито диуретици, но могат да помогнат много при правилното им използване.

еми всички неща забранени от световната федерация по натураен културизъм, както и от МОК

кофеин може , само МОК го забранява :D

20.07.06
14:19

Мхм, аз дори и креатин не пия, наистина нямам дори и желание да съм културист, ама ...никъв зоб - ям си само обикновенннна храна.  :)

Интересно ми е за ефедрина... - какво толкова го споменавате, като това си е дрога /има го в  Закона за контрол над наркотичните вещества и прекурсори/...а келешите от квартала, едно време се друсаха с него.  :)

20.07.06
17:37

[quote author=”Чукундур”]
Ако е решил да се състезава, няма да може да стигне до такова ниво, че да го тестват за допинг, само с тях. И между другото не съм сигурен сега как е, но преди години ефедрина не беше в забранения списък в културизма.

Малко странна дилема, да е забранен от държавата, но да не е забранен за съст по културизъм! Ще погледна списъка след малко...

кленът е в списъка, ефедрата не я виждам  :shock:

20.07.06
17:49

[quote author=“manson”]кленът е в списъка, ефедрата не я виждам  :shock:

Мдааа, тъкмо това щях да напиша, странно! Скивай иронията, можеш да ползваш препарат, който обаче е забранен със закон от държавата  :lol:  :lol:  :lol:

20.07.06
18:43

[quote author=“johnrambo”]

Възможно е да е натурален, ако ХР не влиза в твоят списък с препарати :).
Иначе ако тренираш натурално, по-тежките и “груби” тренировки не би трябвало да са приоритет имайки предвид по-голямата възможност от претрениране.

20.07.06
18:47

[quote author=”Чукундур”][quote author=“johnrambo”]

Иначе ако тренираш натурално, по-тежките и “груби” тренировки не би трябвало да са приоритет имайки предвид по-голямата възможност от претрениране.

И предполагам от нуждата от чести тренировки, тъй като можеш да омазниш лесно, въпреки че нат. културисти се хранят правилно целогодишно

FZ

20.07.06
19:15

[quote author=“johnrambo”]явно не съм уточнил идеята на темата. лично аз съм чел редица статии и мнения на тема тренировки написани от натурални културисти и съм забелязъл че всички те тренират с нечовешки интензитет за да постигнат сериозни резултати. използват много интересни техники и подбират упражненията по доста странен начин. идеята е че ако тренираш натурално и искаш да постигнеш невероятни резултати трябва да правиш нивероятни неща. надали една обикновенна тренировка с 10-15 сериики и една тредиционна диета ще дадат свръх резултати!?!? ако се взимат стероиде това може и да работи ама ако искаш 50 см ръка и то натурално ....трябва да експериминтираш ТЕЖКО, ГРУБО...и то с години ставали все пак на пръсти се броят натурали с 50 ръка...съмнявам се да са я постигнали с посредствени тренировки, така че давайте идеи!

www.skiplacour.com

това е може би най-добрият натурален културист в света....тренира от повече от 20 години!!
и въпреки че изглежда назобен, НЕ Е

хич не ми мяса на натурален ама айде  :wink:  :D :)

20.07.06
19:20

Ефедрина, доколкото съм запознат е суровина за производство на амфетамини така че би следвало да е забранен

20.07.06
23:55

Хайде малко се поуспокойте с този ефедрин... чак пък дрога да е... това могат да го кажат само хора които никога не са го пили или които се интересуват от 2 години от фитнес... преди време го имаше във всеки бърнер а изведнъж стана дрога...

SP

20.07.06
23:59

В един от паковете на Юниверсал нямаше ли ефедрин?

21.07.06
08:35

!!важно

http://www.naturalbody-building.com/bg/BannedSubstances.htm

това е сайта на българската федерация по натурален културизъм и фитнес. Ефедрина не е забранен по принцип, но нашата федерация га забранява  :D

” Помнете, че между забранените събстанции е Ефедринът и неговите производни. Ваше задълшение е да сте наясно със списъка на забранените съставки. Невежеството не е извинение “

:D :twisted:

на 1.10.2006 ще бъде организирано и първото състезание на тази федерация http://www.naturalbody-building.com/bg/ComingSoon.htm   :arrow:

[quote author=“YODA”][quote author=”Чукундур”][quote author=“johnrambo”]

И предполагам от нуждата от чести тренировки, тъй като можеш да омазниш лесно, въпреки че нат. културисти се хранят правилно целогодишно

при мене е достатъчно да учестя тренировките и веднага почвам да губя вода и мазнини

[quote author=“Sportex”]В един от паковете на Юниверсал нямаше ли ефедрин?

НЕ, има Синефрин, което доста ефикасен и ужасно скъп продукт, безвреден

Петко К - прочети правилата и не пускай поредни постове! Имаш бутон Edit.

[quote author=“johnrambo”]НЕ, има Синефрин, което доста ефикасен и ужасно скъп продукт, безвреден

Силно казано, че е доста ефикасен, макар, че се усеща ефекта. Не знам да е ужасно скъп - струва колкото обикновен бърнър когато е в големи дози.

21.07.06
13:15

Добре започната тема... ама не разбрах за какъв точно натурален става въпрос. Този, които го тренираме с аверите по зали и стадиони, или натурален култ. на професионално ниво? Има разлика, тя си е чисто практическа и много решаваща за това накъде отива разговора.

Аз ще кажа за тануралния културизъм като хоби и просто ... кеф.  :lol:

Та, за мен разликата между приемащите и неприемащите “хард стъфф” е просто търпението на човека. Защото това което колегата със стъфф-а го прави за 3 години, на теб ще ти трябват поне 6, при това ако си доста наясно какво правиш.

А дали си струват тези примерно 6 ще се види след още 12 примрено.

Едно от нещата, което последно време усещам е, че бавните въглехидрати са решаващи. И даже ми се струва, че много хора претъпкват с протеин /които на всичкото отгоре заради кофти методика на прием не се усвоява добре/, а не обръщат такова внимание, кога какви въглехидрати поемат.

Най-елементарното, редовно да приемаш бавни въгл. сутрин, обед и вечер. Защото протеин не се усвояват за регенерация на мускули /това което ние целим/ не само заради кофти храносмилане, ами и недостих на енергия. Тялото просто ги ползва като източник на енергия. Интересно е примерно, че 1г въглехидрат дава същата енергия при оксидация, колкото и 1г въглехидрат.  А в същото време бързите въглехидрати не осигуряват на тялото дъготраен източник на енергия и се стига до липсата й...

Така че за мен извода е: За качествен разтеж- добро и редовно ядене на картофи, ориз, зърнени...

Поздрави

21.07.06
13:17

Уффф, и сега понеже съм взимал спиронолактон дето преди 6 месеца няма да мога да участвам на техни състезания, все едно той ми е помогнал като за световно, или пък клена, айде стероидите разбирам за 5 г, ама другите неща....

[quote author=“tpd”]
Така че за мен извода е: За качествен разтеж- добро и редовно ядене на картофи, ориз, зърнени...
Поздрави

А протеина? Без него не става абсолютно нищо, ако на ден не приемаш минималната доза протеин, т.е. класиката 2,2 гр на килограм тегло, което хич не е лесно ако нямаш протеин на прах, вервай ми, можеш да забравиш за сериозен растеж!

21.07.06
13:28

[quote author=“YODA”]
[quote author=“tpd”]
Поздрави

А протеина? Без него не става абсолютно нищо, ако на ден не приемаш минималната доза протеин, т.е. класиката 2,2 гр на килограм тегло, което хич не е лесно ако нямаш протеин на прах, вервай ми, можеш да забравиш за сериозен растеж!

Е аз не съм казал: “само и единствено ядене на картофи...” Тоест не съм излючил, че трябва да се приема опр. количество протеин.

Просто акцентирам, на грешка която аз съм правил, а мисля и супер много хора правят.

21.07.06
13:32

[quote author=“tpd”]Просто акцентирам, на грешка която аз съм правил, а мисля и супер много хора правят.

Ааааа, то че е масова грешка си е отделен въпрос. Повечето са и недохранени малко, познавам момчета от фитнеса, които откакто тръгнах изглеждах що годе като тях, сега съм с 20кг отгоре на друга визия, те не са мръднали грам  и ме питат дали зобя и т.н. Става въпрос за период около 4-5 г.

21.07.06
14:38

ами аз се свързах с федерацията и ми обясниха, че ефедрин не траа си приемал 30 дена маи беше...не че ме засяга , но все пак за инфо, иначе казаха че може би ще смъкнат границата за стероидите до 2-3 години (което пак не ме засяга)...то ако не взимаш 2 години и почнеш да чистиш без химия нищо няма остане  :lol:

21.07.06
14:41

между другото аз смятам да се пусна при младежите на това състезание, като знам колко “много” са яките младежи на 19 год без зоб, та ми става смешно  :lol: отдавна чакам състезания с допинг тест

21.07.06
14:46

На химия се възстановяваш по бързо, можеш да извършваш по - голям обем работа и да усвояваш повече храна и протеин и съответно може да си позволиш по - обемни и интензивни тренировки без да претренираш, по - малко почивни дни, повече храна (включително и по - некачествена), без да омазняваш и т.н.
И разбира се, резултатите идват по - бързо и са по - забележими. Натурално например може да качиш някой и друг килограм мускул за година, докато с химия само от един двумесечен курс може да се качи толкова. И разбира се, трудно ще си 120 кг, релефен с 55 ръка, натурално.
Тялото си има определени граници на растеж и без химия не може да се надявате да достигнете същите резултати, като с нея, независимо колко време тренирате и колко сте стриктни в режима и с какви добавки.
Това за разликите при тренировката с химия го знам само на теория - досега не съм изпитал нужда да взимам стероиди и не знам как е да тренираш с тях, но предполагам повечето ще се съгласят с изложените по - горе неща, те са общоизвестни.
Според мен основна грешка на трениращите натурално е копирането на програмите, които се публикуват в списанията или по които тренират професионалистите, особено пък от хора с малък стаж.
Като гледам програмите на участниците във форума, имам чувството, че чета описанието на тренировката на някой професионалист, готвещ се за мистър Олимпия  :lol:
Според мен, колкото по - проста и лесна за изпълнение е една програма, толкова по - добре. Същото важи и за диетата - не трябва да се зацикля на някакви сложни и предварително написани режими, дето само професионалистите могат да спазват. Просто трябва да се следват основните правила - повече белтък, достатъчно калории (тези, дето не качват просто не ядат достатъчно), качествена храна и т.н.
Иначе, според мен има методики, които работят само на химия, но в момента не мога да дам подходящ пример.

21.07.06
15:37

[quote author=“johnrambo”]ами аз се свързах с федерацията и ми обясниха, че ефедрин не траа си приемал 30 дена маи беше...не че ме засяга , но все пак за инфо, иначе казаха че може би ще смъкнат границата за стероидите до 2-3 години (което пак не ме засяга)...то ако не взимаш 2 години и почнеш да чистиш без химия нищо няма остане  :lol:

А клена примерно как е? Ох, май и аз ще има звънна!

21.07.06
16:34

клена е забранен, има го в списъка. само ефедрина прави изключение.

в момента явно се уточняват с америнанците за детаилите и казаха, че в Олимп или Иронмен ще има информация в скоро време.

21.07.06
17:10

Не съм го питал но ако Аstor се навие да участва, въпреки че си е доста занимавка, ще бъде доста внушителна гледка! Доколкото знам  като размери, само ръката му сега е около 55см...

JI

21.07.06
17:14

[quote author=“YODA”]Уффф, и сега понеже съм взимал спиронолактон дето преди 6 месеца няма да мога да участвам на техни състезания, все едно той ми е помогнал като за световно, или пък клена, айде стероидите разбирам за 5 г, ама другите неща....

[quote author=“tpd”]
Поздрави

абсолютно не съгласен съм с теб !
аз ям около 600-700 грама месо 10 яйца 1 литър мляко и 200 грама сирене  примерно говороя понягоа месото е повече  :lol:  :lol:  :lol:
е не си осигурявам достатъчно белтък ли :)

21.07.06
17:30

Ами виж, аз под кило месо на ден рядко падам, за деня имам около 10 яйца, 2 литра прясно или кисело мляко, половин или кило сирене, въпроса е лесно ли се изяжда туй чудо????????????

Освен това съм 100 кг, а само за поддръжката на 100 кг се изисква в пъти повече от тази на 80 кг примерно. Не че съм тежка категория, имам още много протеин да ям ама не случайно Митко Димитров каза че тежката категория си е друг спорт!

21.07.06
17:53

[quote author=“YODA”]Ами виж, аз под кило месо на ден рядко падам, за деня имам около 10 яйца, 2 литра прясно или кисело мляко, половин или кило сирене, въпроса е лесно ли се изяжда туй чудо????????????

По груби сметки приемаш към 400 грама протеин (200 от месото, 40 - 50 от яйцата, 60 от млякото, и 100 - 150 от сиренето), което е 2 пъти повече от 2 - та грама на килограм! Мислиш ли, че ти трябва толкова много и дали го усвояваш всичкия? Някои хора и на химия не употребяват толкова.

21.07.06
17:55

[quote author=”Петко К”][quote author=“YODA”]Ами виж, аз под кило месо на ден рядко падам, за деня имам около 10 яйца, 2 литра прясно или кисело мляко, половин или кило сирене, въпроса е лесно ли се изяжда туй чудо????????????

По груби сметки приемаш към 400 грама протеин (200 от месото, 40 - 50 от яйцата, 60 от млякото, и 100 - 150 от сиренето), което е 2 пъти повече от 2 - та грама на килограм! Мислиш ли, че ти трябва толкова много и дали го усвояваш всичкия? Някои хора и на химия не употребяват толкова.

Ами на по-малко не се чуствам добре, пробвал съм имам чуството, че не мога да се възстановя. То и на психическа основа малко, имам чуството, че не ям достатъчно. Не казвам, че всеки ден е така, но в 5 от 7 дни съм така!

А това, че на химия не вземат толкова според мен си е техен проблем, нали за това е химията!!!!!! Аз ако зобя наред с горното, ще имам и по 2-3 шейка дневно примерно!

21.07.06
18:38

100 кг, при какъв ръст? мазнина подкожна? мое мнение е че протеин повече от 300 гр се гори за енергия и е безсмислено да се взима. Крис Кук (IFBB PRO) бе казал че се готвел успоредно с три други момчета като малък без химия. той приемал по 250 грама протеин на ден а другите по 500 и след една година той бил напреднал много повече и по негово мнение точно поради тазе причина. изследвания сочат че прекаления прием на протеин намалява синтеза му с 30-45%.

21.07.06
18:51

[quote author=“YODA”]Не съм го питал но ако Аstor се навие да участва, въпреки че си е доста занимавка, ще бъде доста внушителна гледка! Доколкото знам  като размери, само ръката му сега е около 55см...

Аз пък имам мерак да видя Питона на такова състезание. Пък АСТОР, на него му  отива да е голям, някак си не мога да си го представя изчистен... Ама по-голям мога!  :twisted:

21.07.06
19:01

И как смятат да докажа, че някой е вземал през периода до 5 години и да го дисквалифицират. Това е доста глупаво според мен. Ако аз реша да участвам едва ли някой ще може да докаже, че съм вземал някога каквато и да било химия. Имайки предвид, че същото нещо могат да го направят и доста назобени момчета. Както всички знаем на Европейски и Световни също има допинг контрол. Мисълта ми беше, че наистина натуралните хора нямат бъдеще в този, и който и да е спорт, в която и да е федерация. За любителско занимание вече всеки сам си преценява.

21.07.06
19:31

[quote author=”Чукундур”]И как смятат да докажа, че някой е вземал през периода до 5 години и да го дисквалифицират. Това е доста глупаво според мен. Ако аз реша да участвам едва ли някой ще може да докаже, че съм вземал някога каквато и да било химия. Имайки предвид, че същото нещо могат да го направят и доста назобени момчета. Както всички знаем на Европейски и Световни също има допинг контрол. Мисълта ми беше, че наистина натуралните хора нямат бъдеще в този, и който и да е спорт, в която и да е федерация. За любителско занимание вече всеки сам си преценява.

Може би е това, чак смешно ми става като си го помисля:

провеждането на теста с полиграф(детектор на лъжата). Нормалното провеждане на този тест е в деня на самото състезание.

http://www.naturalbody-building.com/bg/RulesAndRegilations.htm

21.07.06
20:09

[quote author=“x_3_mar”][quote author=“YODA”]Не съм го питал но ако Аstor се навие да участва, въпреки че си е доста занимавка, ще бъде доста внушителна гледка! Доколкото знам  като размери, само ръката му сега е около 55см...

Аз пък имам мерак да видя Питона на такова състезание. Пък АСТОР, на него му  отива да е голям, някак си не мога да си го представя изчистен... Ама по-голям мога!  :twisted:

Ми доколкото му следя постовете Питона е с мойте размери, аз съм малко по мазен - около 18-19%, ама на силови постижения ще го бия :lol:  - така че аз или той да излезе пак същото. Аз съм вземал спиронолактон и не мога да изляза на това състезание, а за него, не вярвам да е толкоз чист. За стероиди не е взимал това е ясно!
До Рамбо - 100 кг, 176см, Ръка 45 (загрята 46,5), гръб 120+ (не знам точно колко +, но съм над 120), бедро 67.

21.07.06
21:42

[quote author=”Чукундур”]И как смятат да докажа, че някой е вземал през периода до 5 години и да го дисквалифицират. Това е доста глупаво според мен. Ако аз реша да участвам едва ли някой ще може да докаже, че съм вземал някога каквато и да било химия. Имайки предвид, че същото нещо могат да го направят и доста назобени момчета. Както всички знаем на Европейски и Световни също има допинг контрол. Мисълта ми беше, че наистина натуралните хора нямат бъдеще в този, и който и да е спорт, в която и да е федерация. За любителско занимание вече всеки сам си преценява.

детектора на лъжата НЕ ЛЪЖЕ

Тука има ли хора за младежите и да си дадат данни ако може .

аз съм на 19 год, 182, 96 кг, около 7-9% мазнина (в момента съм ужасно чист), 220 тяга 3 ка, 160 пълен клек 6 ца, 100 лег 9 ка, преси 80 4 ка(

бедро 72, ръка студена 44, гръбна обиколка незнам (тва са ми мерките като съм изчистен сега)

несъм ползвал нищо забранено, никога

споделете вие?

Не пускай поредни постове моля !!! Ако имаш да добавиш нещо използвай бутона “промени” !!! Обединих ти поста
Astor

22.07.06
00:33

[quote author=“johnrambo”]Тука има ли хора за младежите и да си дадат данни ако може .

аз съм на 19 год, 182, 96 кг, около 7-9% мазнина (в момента съм ужасно чист), 220 тяга 3 ка, 160 пълен клек 6 ца, 100 лег 9 ка, преси 80 4 ка(

бедро 72, ръка студена 44, гръбна обиколка незнам (тва са ми мерките като съм изчистен сега)

несъм ползвал нищо забранено, никога

споделете вие?

За една бройка да вляза при младежите! На 20 съм! Писах си горе долу данните горе, постиженията са 200 клек 2ка, 200 тяга, 115-120 лег.
Рамбо, много голямо бедро имаш за тия килограми, пък и изчистен. Защо не сложиш снимки, ще ми е любопитно!

Прескочи до:
back-arrowbb-hexcalendarcheckoutfacebook-iconforumgoogle+instagramlinkedinlogo-smallmailmessagesmy-bbprofileprogressreadingsearchseparator-carrotseparator-dumbbellseparator-shoeservicestoresubmit-arrowtop-arrowtwitteryoutube1 forum-blockforum-deleteforum-editforum-favorite-postforum-flagforum-followforum-lockforum-mergeforum-moveforum-new-postforum-quoteforum-recommendforum-subscribeforum-unlock1