22.09.04
18:11
имате ли представа колко сварени белтъка на ден са достатачни да покрият нуждата на един трениращ???
22.09.04
18:30
не че съм капацитет в областта
ама ми се струва че цифрата ще е към 20 и нагоре
но както по-знаещите ще напишат след малко
едва ли е добра идея да си набавяш протеин само от 1 вид храна
май за да очакваш отговор трябва да си напишеш и личните килограми (поне)
22.09.04
19:03
не не не и пак не!в никакъв случай не си набавям протеина само от 1 храна..просто питах за информация че ми беше интересно :lol: иначе аз сум 178см 79кг сравнително изчистен :)
В белтъка на яйцето има 3.5 гр. белтъчини. На човек с тегло 70 кг. са му нужни 40 белтъка от яйца за да си покрие нуждите. Това е ако взема по 2 гр. на килограм телесна маса.
Яйчният белтък съдържа приблизително 11% белтъчини. Ако приемем, че едно яйце съдържа 50гр яйчен белтък, то чистият белтък е 5.5гр. Ако искаш да си набавиш 100гр белтък, то ще ти трябват около 18 яйца.
Лексуса най-добре го каза, приблизителното количество протеин в белтъка от едно средно-голямо яйце е 3.6г.
Съответно сами си правете калкулациите ;)
Бе не знам как ги смятате тия 3 или 5 грама ама в яйцата сумарно има средно около 13% протеин, в едно яйце не много голямо (норматива май беше нещо като 50 и няколко г без черупката) - около 6-7 г.
http://www.novafeel.de/ernaehrung/kalorientabelle/kalorientabelle-eier-milch-kaese-fett-oel.htm
http://www.ironsport.de/lebensmittel/eier.htm
23.09.04
08:42
аааааааааа
всеки различно ги смята протеините в яйцата
ужас
[quote author=“gorgon”]Бе не знам как ги смятате тия 3 или 5 грама ама в яйцата сумарно има средно около 13% протеин, в едно яйце не много голямо (норматива май беше нещо като 50 и няколко г без черупката) - около 6-7 г.
http://www.novafeel.de/ernaehrung/kalorientabelle/kalorientabelle-eier-milch-kaese-fett-oel.htm
http://www.ironsport.de/lebensmittel/eier.htm
Защото смяташ цялото яйце :) А ние смятаме само “яйчният белтък”, отделен от цялото яйце (т.е. без желтъка). Иначе си прав.. около 12-13% е общият белтък, но кой нормален ще изяде 15 цели яйца? :)
абе пропуснал съм момента че иде реч само за белтъка:) - грешката е моя, вероятно защото за мен яйцето е едно цяло :). А за целите яйца - аз ги ям цели (очевидно не по 30 на ден), затова си смятам общ протеин а не половината, в жълтъка освен мазнини и холестерин има лецитин и витамини и 1-2 на ден в един балансиран хранителен план са абсолютно о.к., иначе да, само половината протеин е в белтъка.
И аз да си кажа мнението. :) В 100гр. белтък има 12.5гр белтъчини.(смешно звучи между другото :lol: ), а в жълтъка 15.4гр. Ако приемем, че 1 яйце е 50гр. жълтъка да е 20-25гр, то в белтъка от 1 яйце има около 3гр. Ако за 1 прием са ти необходими 50гр, то 15 белтъка са достатъчни. :)
И.. като се има в предвид, че в желтъка има повече белтък.. то излиза много глупаво да се ползва само яйчният белтък, а желтъка да се изхвърля... Имайки в предвид, че белтъка от яйце е “бавен”, то е доста подходящ за преди лягане :)
Ами хора това много зависи от размера на самите яйца. Искам само да кажа че едно яйце от които аз си купувам(6бр.-1.06 лв) тежи 72-90 грама. Това е написано на самата опаковка и от там си правя извода, че белтъкът в едно яице ще е от 45 - 55 гр. Значи протеин около 6 гр. Така че много зависи дали не ядете яйца от гълъби или от пъдпъдъци :D . Аз лично смятам че от около 300 гр. извара или малко повече, 200 гр. овесени ядки и 200 гр. Соя на ден 80 килограмов човек си набавя протеина за деня. Вече остават повече въглехидрати да се поемат. Иначе бъглехидратите тук са около 185-190 гр. Ами май е това. Би било добре да видим и други мнения.
Малееееййй :)
Това го изкарахте бахти проблема :Р
Между другото съотношението на протеини в белтъка (бялото на яйцето :Р) и желтъка е в полза на бялото! Мускул незнам къде си чел братле :) В едно яйце по-голямата част протеини се намира в белтъка на яйцето а не в желтъка (да го дообясна, ако някой немои да вдене :lol: )
Мда няма да е лошо :lol:
Според http://healthyfood.info.bg/Proteins.html
Белтъчини:
——————-
Яйчен жълтък 16.1%
Яйчен белтък 10.9%
:wink:
24.09.04
09:52
май gotcha говори за това че протеина в белтъка е повече от този в жълтъка тъй като просто има повече белтък в яйцето
а perlsite говори че % на протеин в жълтъка е повече от % протеин в белтъка
аз трудно се разбрах
за вас незнам
Накратко в 100гр. жълтък има повече протеин отколкото в 100гр. белтък. :) В моята таблица поне е така. В таблицата на сайта също:
Яйчен жълтък :arrow: 16,1 гр.
Яйчен белтък :arrow: 11,1 гр.
Да :)
Хайде сега някой да измери едно сварено (обелено яйце). След това да го раздели на белтък и желтък и да ги измери по отделно... Много ще ми е интересна статистиката :)
24.09.04
14:51
бахмааму
като седна да ям и почва да ме цепи главата
и незнам какво да ям
ще развия шизофрения от вас :shock:
24.09.04
19:11
ми братлета незнам..от толкова много различни мнения и най-различни % на съдаржания и т.н... мисля че ще е добре да се приема примерно по 4-5 сварени белтъка на всяко хранене (ако приемем 4е се храним по 4-5 пъти).. :? и се пак отделно да си приемаме от другата храна белтъчини :P + протеинче де.. :wink:
Според една е-книжка:
1 цяло яйце тежи 58гр (да речем средно)
и съдържа общо 7.24гр белтъчини.
1 желтък тежи 16гр (предполагам за същото яйце)
и съдържа общо 2.28гр белтък (14.25% белтък в желтъка).
От тук може лесно да се изчисли, че остатъка яйчен белтък е 4.96гр (11.8% белтък в яйчния белтък)...
Т.е. 20 яйца (само яйчен белтък) ще ви донесе приблизително 100гр белтък.
Данните от различните източници варират, но все пак са сравнително близки по стойности.
26.09.04
14:42
ами аз чесно казано си мисля че 100гр. белтък никак не е лошо като имаш предвид че отделно си пия и протеинче ... пък и от останалата храна която си хапвам през деня също гледам да е богата на белтъчини.. :? а и освен това 20 белтъка на ден мисля че е приемливо понеже може да се приемат на 4-5 хранения съответно по 4-5 белтъка на ядене.. :P
Яденето на белтък е МНОГО лесно. Обаче ако ядеш цели яйца.. леле майко :) 20 белтъка не са нищо особено.. изяждат се по-лесно отколкото 5 желтъка :lol:
Do kolkoto sym chuwal, ot mnogo wareni qica.. mojesh mnogo qko da se natrowish… ama ako gi qdesh celite.. neznam.. 8)
[quote author=“Narayan”]Do kolkoto sym chuwal, ot mnogo wareni qica.. mojesh mnogo qko da se natrowish… ama ako gi qdesh celite.. neznam.. 8)
Правилно си разбрал, но очевидно нещо по-важно не си схванал, а именно, че трябва да пишеш на кирилица!
26.09.04
18:33
Абе пичоже тия яица как ги пприемате се варени ли?Някой ако изка мога да му предлойа как да ги приема ако му е омразнало по стария на4ин! :D
1-опаковка кисело мляко
1 банан
или два по избор но става мн.тежко с повече!
1-супена лажица мед
и слагате 4-белтака от яиця а 5-тото -цялото!
- и баркате с миксер!-еми за след тренировката го пробваите. :D
има и др. по прост на4ин-500мл. прясно мляко ,захар по желание и 4-5 яица -както ги изкате-само белтак/или цели
и пак с микисера разбивате добре! :D
и в джата случаи ще сте очаровани!
Ако е това което си мисля, то става дума за сурови яйца - това е сериозен риск, освен ако не са домашни...
26.09.04
19:29
ми да за сурови става на вапрос!Е аз се опитвам когато пр. такива експерименти с домашни яица да баде!
а тожа с банана и меда го знам от вр. култористи!Ж Империял там го джуркат туи!
26.09.04
19:47
абе аз съм чул че яйцата се усвояват по-добре сварени
а това за суровите яйца май са го гледали от някой филм с Роки 6
27.09.04
23:02
Не знам това сам 4ул и това ви казвам!Но сварени губят част от протеина! :wink:
28.09.04
00:16
Други митове? :)
Струва ми се че култористите от по старата школа(или тизи , които черпят опит от тях)са превърженици на суровите, аз също се пресъединявам към това мнение.Само трябва да са много пресни и да си сигурен в това(значи домашни :wink: ) защото можеш да имаш проблеми със здравето
28.10.04
06:49
Културистите от старата школа мислели, че за да се трупа маса трябва да се тренира дву- или триразово. Оказа се, че бъркат (поне в натуралния бодибилдинг).
Ае на периоди са тренировките в един момент няма лошо да не се тренира в продалжение на месец ,а друг път двуразовите тренировки могат да ти донесат много ефект.Просто организам и всичко е индивидоално. Профитата са голям пример за това щото са хора ,които са тренирали по 15-20 години и повече и са си научили а и б-то на тялото.
по-здрави
02.11.04
10:43
Ми незнам те вижте Цветко или пак Румен!!О6те несам ги виждал да варят яица в залата! :D
Въпреки, че много се написа, ще си кажа и аз мнението, защото съм мнооого голям фен на яйцата. Значи, за съдържанието: имам няколко книги с таблици, в които пише, че протеина в белтъка= на протеина в жълтъка. От друга страна (щото от години страшно много яйца ям) като ги гледам горките (яйца) напоследък то и Господ (да ме прощава) не може да отговори със сирурност. В тоя ред на мисли, май че във всеки пост има някаква истина, а и разликите не са толко големи. Обаче, друго е важното: белтъци можеш да ядеш колкото си искаш, нищо лошо няма да ти се случи. За жълтъка, ами различно е, индивидуално. Аз все си мисля, че съм се опознал, ама някрая пак се натравям (т’ва е щото според мен е кощунство да изхвърлиш жълтъка).
Да в кажа, че не е толкова страшно, само дето е много гадно..натравянето!
Друго: (факти) 1.На шестдневен сплит съм приемал 10 цели яйца в тренировъчните дни без проблем.
2. На четиридневен - по5-6 шест дни седмично
3. На тридневен (тук изключвам рисковете от натравяне) - по 3-4 яйца 5-6 дни седмично.
4. В момента - двудневен сплит - по 3 яйца 6 пъти седмично (перфектно)
Въпреки, че строго индивидуално, а и от значение са и другите фактори от живота и храненето на трениращия, смятам, че без риск можеш да си хапваш по 6броя цели яйца на провеена тренировка за определен период от време.
Поздрави!!! :)
09.11.04
19:19
Ми и аз сам на тва мнение:) :D :D