07.08.06
11:55
Ако някой може да ми обясни по добре как да избегна хернията ще съм му много благодарен.Аз четох тук там,но не разбрах напълно.Разбрах че при вдигане на тежест трябва да се изпуска въздуха от дробовете.Не трябва да се скача от високо.
[quote author=“powerz”]Ако някой може да ми обясни по добре как да избегна хернията ще съм му много благодарен.Аз четох тук там,но не разбрах напълно.Разбрах че при вдигане на тежест трябва да се изпуска въздуха от дробовете.Не трябва да се скача от високо.
ИЗбягва се с акъл. Не трябва да се силиш с големи тежести без надзор на хора с опит и подготовка демек-тренъори. Трябва да имаш правилна стойка.
Освен това някои хора са предразположени много опвече от други.
А дишането няма толкова сериозно значение дали ще получиш или не херния при някакво движение.
07.08.06
20:47
[quote author=“tpd”]
А дишането няма толкова сериозно значение дали ще получиш или не херния при някакво движение.
Има. Ако при движение като мъртва тяга, с килограми нагласени за серия с интензивност 80% (и по-голяма), което досега си правил с колан и техника изискуема при ползване на колан, решиш да дишаш както при техника с колан, но без да слагаш колан, то рискът да си направиш херния скача драстично заради слабия контрол върху вътрекоремното нялагане в критичната точка от двигателната крива. Баси и изречението... :twisted:
07.08.06
21:40
Силната коремна мускулатура значително ще намали риска от херния. Коланът също е добро предпазно средство при големи тежести.
07.09.06
23:04
Ами как...според мен най-добрият начин е да правиш мъртва и да тренираш корема с тежести-ако го правиш с разумни тежести,чиста техника и плавно увеличаване на килограмите просто няма да има начин да получиш херния!Преди ме болеше кръста,започнах да правя мъртва с малки теужести и вече въобще нямам проблеми.
08.09.06
20:43
Правилно изпълнение на упражненията, правилна стойка и умерени килограми. Те хората са си го казали, че когато нещо е много не е добре. Трябва да се внимава с тежестите защото последствията са за цял живот.
[quote author=“Vladimir.Nedkov”][quote author=“tpd”]
Има. Ако при движение като мъртва тяга, с килограми нагласени за серия с интензивност 80% (и по-голяма), което досега си правил с колан и техника изискуема при ползване на колан, решиш да дишаш както при техника с колан, но без да слагаш колан, то рискът да си направиш херния скача драстично заради слабия контрол върху вътрекоремното нялагане в критичната точка от двигателната крива. Баси и изречението... :twisted:
Сега забелязах тази поправка и съм съгласен. Просто като съм писал горното, някак си съм изключил за 3-те базовите упражнения. Там наистина дишането може да напрви поразия ако не е правилно.