01.08.06
01:12
Здравейте, въпроса ми е следният. Момче съм, на 16 години, ходя на фитнес от година и няколко месеца вече, но съм доста нисък за възрастта си (160см). Та, интересува ме дали някакви упражнения спират растежа( като например клякане с лост и други упражнения зза крака) и като цяло вредно ли влияе фитнеса на нормалното развитие на растежа ми. И дали все пак има някакво упражнение, което пък помага за по-бързото израстване :) Благодаря ви предварително!
П.С.: Трябва ли да се ограничавам с тежестите, които вдигам - 60-70 кг на лежанка за средна част, 50-60кг на лежанката за горна част, 40 кг лост за бицепс и... хм друго не се сещам в момента. Смисъл за моите възраст и ръст вредни ли са тези килограми(старая се да правя наистина правилно и чисто упражненията) и трява ли да понамаля малко темпото? :) Още веднъж благодаря!
[quote author=“mpcool”]Здравейте, въпроса ми е следният. Момче съм, на 16 години, ходя на фитнес от година и няколко месеца вече, но съм доста нисък за възрастта си (160см). Та, интересува ме дали някакви упражнения спират растежа( като например клякане с лост и други упражнения зза крака) и като цяло вредно ли влияе фитнеса на нормалното развитие на растежа ми. И дали все пак има някакво упражнение, което пък помага за по-бързото израстване :) Благодаря ви предварително!
П.С.: Трябва ли да се ограничавам с тежестите, които вдигам - 60-70 кг на лежанка за средна част, 50-60кг на лежанката за горна част, 40 кг лост за бицепс и... хм друго не се сещам в момента. Смисъл за моите възраст и ръст вредни ли са тези килограми(старая се да правя наистина правилно и чисто упражненията) и трява ли да понамаля малко темпото? :) Още веднъж благодаря!
Батка аз като почнах да хода на фитнес бех 164 см ... Правя клекове , тяга а бе сичко ... И са сам 171 см според мене не спират растежа при всеки е различно ..
01.08.06
09:35
Не мисля че фитнеса влияе на разтежа, или поне не много, не съм сигурен. Аз познавам един на 15 год, и както тренира от поне година и половина е порастнал с 10 ина см и сега е 180 поне. А и той си прави ‘сички упр. и то с немалки тежести.
Със сигурност обаче при неправилно изпълнение и/или използване на огромни тежести има упр. които могат да контузят или увредят кръста като мъртва тяга, клек, трапецовидно повдигане и раменни преси зад врат. Някои хора казват че последните не са много хубави за раменните стави, но не съм виждал (все още) човек да се оплаква от такива проблеми. Ти ако вземеш да се ограничаваш в килограмите не виждам какво ще правиш през периодите за маса :wink: Пък и растежа по-скоро зависи от гена според мен...
Знам ли, защото всеки казва различно и доста се обърках вече ;) мерси все пак, а TREVATA ти сега на колко години си?
02.08.06
22:12
[quote author=“mpcool”]Здравейте, въпроса ми е следният. Момче съм, на 16 години, ходя на фитнес от година и няколко месеца вече, но съм доста нисък за възрастта си (160см). Та, интересува ме дали някакви упражнения спират растежа( като например клякане с лост и други упражнения зза крака) и като цяло вредно ли влияе фитнеса на нормалното развитие на растежа ми. И дали все пак има някакво упражнение, което пък помага за по-бързото израстване :) Благодаря ви предварително!
Ехехехеххехе да да ти маи доста на слагваш 70 за гърди,40 за бицепс!Ае момче ти да не си почнал с 36-37 ръка че да ги правиш тез неща,силно се съмнявам!
Какво е нужно на костната система да се развива нормално?
1. Калций - по възможност от животински произход, защото е много по-лесно усвоим от калция в растителните продукти. Източник на калций се главно млякото и млечните продукти
2. Витамин Д - повишава усвояването на калция. Витамин Д се набавя чрез излагането на тялото на слънце или чрез храната - яйца, риба и др.
3. Спорт - редовните физически натоварвания са важни за по-пълното използването на приетия от храната калций и стимулират развитието на костната система.
Изводът го оставям на вас :wink: .
02.08.06
23:40
:) Ако вдигаш тия кила на 16 се замисли за НСА предсрочно. :) Може да имаш заложби на шампион!
03.08.06
00:22
По-добре не прави клякане за всеки случай.То е упражнението за което специалистите са на две мнения дали се отразява или не на височината.
Еми почнах от 15 год са сам на 16 :wink:
[quote author=“Vladimir.Nedkov”]:) Ако вдигаш тия кила на 16 се замисли за НСА предсрочно. :) Може да имаш заложби на шампион!
Хаха :) И само бтв да се поправя за бицепс не 3дигам 40, а 35 моя грешка :) А за кляканията- не мисля скоро да клякам.Аз съм от тази част хора, които мислят, че влияе ;) Но кофтито е, че за крака не ми остава голям избор, но какво да се прави пък, предпочитам да не рискувам :?
Видимо имаш не малко постижения, още повече на тази възраст.
Моя съвет е да си озъптиш/тая дума малко ентусиазма с тежестите и фитнеса. И да се захванеш повече с лекоатлетични тренировки.
От 16 г е рано според мен да се правят такива натоварвания. Или ако толкова те кефи фитнеса и нищо друго не ти е интересно /грубо казано :wink: / просто се ограничавай в килограмите. Стига ти да правиш едно добро хранене и добра техника и серии на различните мускулни групи и ще имаш супер постижения.
Според мен, ако правиш трен. с повече от 60% от макс тежест, ще си невероятен касметлия ако НЕ повлияеш отрицателно не само на разтеж ами и на други моменти...
Иначе приказки от рода: Фитнеса ще те овреди и това си е, нямат голям смисъл като цяло...
03.08.06
11:47
[quote author=“mpcool”][quote author=“Vladimir.Nedkov”] Но кофтито е, че за крака не ми остава голям избор, но какво да се прави пък, предпочитам да не рискувам :?
Лег преси.Пробвай с това.Аз моята най-слаба група беше краката .Не исках да клякам и ми казваха че без клякане нищо не ставало.За 3 месеца лег преси постигнах видими резултати, така, че можеш да имаш и добре развити кракак, без клек.Всяко упражнение е заместимо.
Успех!
[quote author=“LuckyTeam”][quote author=“mpcool”]Здравейте, въпроса ми е следният. Момче съм, на 16 години, ходя на фитнес от година и няколко месеца вече, но съм доста нисък за възрастта си (160см). Та, интересува ме дали някакви упражнения спират растежа( като например клякане с лост и други упражнения зза крака) и като цяло вредно ли влияе фитнеса на нормалното развитие на растежа ми. И дали все пак има някакво упражнение, което пък помага за по-бързото израстване :) Благодаря ви предварително!
Ехехехеххехе да да ти маи доста на слагваш 70 за гърди,40 за бицепс!Ае момче ти да не си почнал с 36-37 ръка че да ги правиш тез неща,силно се съмнявам!
Абе момчета какво толкова странно има ? Аз тренирам от 7 месеца пък си правя сериите за маса на лежанката с 80 кила. Макса са ми 4 чисти повторения по 90 кила :wink: Аз също съм на 16… :roll: Като се има впредвид, че не пия хранителни добавки и такива неща... Всичко е до правилното хранене...
09.08.06
13:58
нещата които могат да спрат разтежа не са в залата. това с набиването на щангистите е мит. ниските щангисти са си ниски по рождение и е факт че благодарение на щангите са станали по високи отколкото ако не са тренирали. Не става дума за химия и т.н. която “затваря” хрущялната тъкан. (може да се смеете).
нешата които пречат на разтежа в твоята възръст са:
безсъние
цигари
алкохол
анаболи
обездвижване
много сладко вечер
наркотици
всички тези неща оказват влияние върху нощното отделяне на хормона на разтежа, да не кажа че напълно го блокират.
тренировките с тежести особенно фитнес системата са направени точно с цел стимулиране на отделянето на този хормон. той се отделя само повреме на сън (ако не си го блокирал с някое от горе изброените неща) и повреме или малко след една качествена тренировка с тежестъ (ако не си претренирел или не си я претупал).
09.08.06
16:03
Няма такова нещо блъскай на воля колкото ти е писано да си висок толкова ще си.Аз примерно почнах от 13 години бях 60 кила и 172 сантиметра .Сега съм на 14 години и съм 73 кила на 180 см.Няма проблем.
А може ли един въпрос като казвате че раменните преси зад врат могат да увредят кръста с какво друго толкова ефективно упражнение за средно рамо могат да се заместят?
А бе вчера се мерих и сам 172 вече ве ... Права тяга , клекове и тн и то с не малки КГ ... Тва поне при мене не спира растежа ... Тренирай си и виж сам :wink:
[quote author=“LuckyTeam”][quote author=“mpcool”]Здравейте, въпроса ми е следният. Момче съм, на 16 години, ходя на фитнес от година и няколко месеца вече, но съм доста нисък за възрастта си (160см). Та, интересува ме дали някакви упражнения спират растежа( като например клякане с лост и други упражнения зза крака) и като цяло вредно ли влияе фитнеса на нормалното развитие на растежа ми. И дали все пак има някакво упражнение, което пък помага за по-бързото израстване :) Благодаря ви предварително!
аз несе самнявам батка напрау нему вярвам...колко ли ще му е раката моята е 31 и сам на 14 и прая сас 20 кг за и то не чак толкоз лесно тои праи с 40 :o :o
[quote author=“Chingy”][quote author=“LuckyTeam”][quote author=“mpcool”]Здравейте, въпроса ми е следният. Момче съм, на 16 години, ходя на фитнес от година и няколко месеца вече, но съм доста нисък за възрастта си (160см). Та, интересува ме дали някакви упражнения спират растежа( като например клякане с лост и други упражнения зза крака) и като цяло вредно ли влияе фитнеса на нормалното развитие на растежа ми. И дали все пак има някакво упражнение, което пък помага за по-бързото израстване :) Благодаря ви предварително!
аз несе самнявам батка напрау нему вярвам...колко ли ще му е раката моята е 31 и сам на 14 и прая сас 20 кг за и то не чак толкоз лесно тои праи с 40 :o :oАбе вие сте малки деца...не му вярвам не знам си кво...
Иначе както ти казаха вече блъскай си. Един приятел също е по-нисък, но си расте въпреки, че кляка - просто не се отрзява на растежа.
Мдам, оспамена работа.
Аз пък му вярвам, защото като съотношение, постиженията му звучат доста истински. :)
Плуването помага за растежа. Сега поне е лято и може да плуваш и в открит басейн, което е доста по-приятно. :)
Значи и аз се оплаквам от нискък ръст. Висок съм около 1.68, но искам още да порасна. Скоро чукнах 19 но знам че до 22-23 години по принцип скелета продължава да расте. Занимавах се 2 години усилено с фитнес, сега отделям време за бягане и плуване. Не пуша, старая се да избягвам и алкохола (вече :) ), също така и почти винаги си правя поне 8 часа сън на ден. Интересувам се каква храна и какви суплементи да приемам за да стимулирам растежа си. Благодаря предварително!
[quote author=“weenie”]Аз като сам на 14 и като имам такива постижения за каде сам?
За първи клас явно ... :lol: :lol:
Братле за съжаление всичко при растежа , ако не пушиш, пиеш и т.н. си е вродено. Суплементите са предимно за да доставят градивен материал, когато хормона на растежа го изисква. За стимулиране на самия хормон е отговорен гена. Ако много искаш да пораснеш има хормони под формата на препарати , но те са МНОГО скъпи и все пак си е химия. Аз бих те посъветвал да пробваш доброто старо плуване :D
Аз бех от 12-14 години 1.70, сега съм на 15 и дръпнах до 1.85 за 1 година 8)
Братле за съжаление всичко при растежа , ако не пушиш, пиеш и т.н. си е вродено. Суплементите са предимно за да доставят градивен материал, когато хормона на растежа го изисква. За стимулиране на самия хормон е отговорен гена. Ако много искаш да пораснеш има хормони под формата на препарати , но те са МНОГО скъпи и все пак си е химия. Аз бих те посъветвал да пробваш доброто старо плуване :D
Аз бех от 12-14 години 1.70, сега съм на 15 и дръпнах до 1.85 за 1 година 8)
Майка ти и баща ти колко са високи ?
Ми баща ми е 1.80 , а майка ми некаде 1,73. Но при мен и брат ми (1.98!) е малко по-различно , щото лично според мен генът е прескочил от дядо ми , който е много висок
По-добре гледайте бабите и дядовците си, защото повечето белези се предават през поколение.