Дъмбели VS щанги?

05.09.06
15:03

Напоследък, малко по малко съм започнал да наблягам повече на дъмбелите в тренировките си. Не знам защо, но някак си ги усещам по-добре, щом дори и раменните преси(любимо мое упражнение - пред и зад врат с щанга) ги замених с арнолд преси, а в последната си тренировка въобще махнах щангата от тренировката за бицепс - тежестите бяха абсолютно идентични с тези, които ползвам с щангата, като изключиим разликата в теглото на самия лост.
Така или иначе, при тренировките с дъмбели участват повече мускули - синергисти, а забелязвам и че  - дали от по-лесен чийтинг или друго - като кила, приблизително ‘удрям’ със същата тежест, с която правя и с щанга. Пример за това е ‘повдигане на тежест пред гърди за предно рамо” - с дъмбел я правя с повече кила, отколкото ми се отдава с щангата..

Вие кое предпочитате и кое според вас е по-добре -> наблягане на щангите или на дъмбелите, при относително еднакви тежести?

05.09.06
15:24

Ми аз ги въртя да ти кажа,не съм изкючил нито един от двата варианта.Лично мое мнение е че е добре да се редуват.Все пак мога да сопделя,че гърдите ми най-вървят когато ги тренирам приоритетно с дъмбели.

SA

05.09.06
18:43

Аз бих казал и двете!!!

05.09.06
18:45

и аз сам за двете въпреки че гласувах щанга но не може само сас единия вид ако искаш да се развиеш (Лично мнение)

05.09.06
18:48

дъмпели  1 щото така  се изравняват 2 те части на тялото(доколкото е възможно)
          2 позволяват по-голяма амплитуда на движение
Друг е въпроса че някои упр. не могат да се праат с дъмпели, като клек и тяга

TH

05.09.06
18:50

the_champ мисли че думбелите рулират :) впрочем защо съм баннат ?

Абсолютно съм в подкрепа на дъмбелите. Но само с тях не става както се сещате. Така, че комбинация.

NI

05.09.06
22:20

Аз малко повече наблягам на щангите,но без дъмбели не може,разнообразието е задължително в този спорт за да има напредък :)

05.09.06
22:26

Аз да си кажа чесно вече предпочитам дъмпелите,но все още по-навик (грубо казано) си правя лег с лост,дигам за бицепс и тн.  :lol: просто от щангите няма отърване.
:?  :?  :? а и ще ми е трудно да правя тяга с дъмпел  :lol:  :lol:  :lol:

06.09.06
04:30

щанги - сила и маса , дъмбели концентрация върху движението и по-добро напомпване !

06.09.06
08:23

И двете.

06.09.06
12:16

Аз лично сам повече за дъмбелите, но не може да отречем , че някои упражнения не могат да се правят с дъмбели, а с щанги (мъртва тяга и др.)  :D

07.09.06
00:07

Много ясно че и двете, темата е безмислена, просто няма нужда само да спамим едно и също

07.09.06
11:52

http://www.bb-team.org/forum/viewtopic.php?t=311
Тая тема я бях пускал доста отдавна...дъмбели с две ръце

FZ

07.09.06
11:56

[quote author=”Миле”]http://www.bb-team.org/forum/viewtopic.php?t=311

Ти може  и да си я пуснал ама няма кой да чете .  :wink:
А`ве хора проверявайте  с търсачката за някоя тема преди да я пуснете .
:shock:

07.09.06
13:48

[quote author=“BIG PICHAGA”][quote author=”Миле”]http://www.bb-team.org/forum/viewtopic.php?t=311

Ти може  и да си я пуснал ама няма кой да чете .  :wink:
А`ве хора проверявайте  с търсачката за някоя тема преди да я пуснете .
:shock:

За 2 години, най-вероятно и хората и мненията са се попроменили, а и надали щях да сетя да търся тема  “ДЪМПЕЛИ ИЛИ ЩАНГИ”,  :P

Както и да е, ясно е че едното не може да замени другото напълно, не е възможно просто.
Идеята ми беше, да се споделят предимствата и недостатъците на едното и на другото.

08.09.06
09:21

щангите удрят повече рамената но и 2та уреда са супер  :D

ZO

14.09.06
22:35

Поне сега в периода за маса дъмбелите-може и да е внушение,обаче имам чувството,че с тях повече се напомпвам.

15.09.06
10:55

най- абсурдната тема! :evil:  :!:
предлагам продължение на темата- “за използването на гайки или против”  :lol:

15.09.06
12:25

[quote author=“AMAZER”]най- абсурдната тема! :evil:  :!:
предлагам продължение на темата- “за използването на гайки или против”  :lol:

Що?
Като правиш бицепсово с дъмбели или с щанга, няма ли разлика?
При мен, като е с щангата, определено ме предразполага към повече чийтинг, а и амплитудата на упражнението е доста различна.  :)

DI

20.09.06
00:07

Хаха.. по безмислена тема небях чел (от 2-3 дена пиша в този форум). Тази тема я е писал някой, който въобше не се занимава с фитнес. Как може такива глупости. Има опражнения с лост и опражнения с дъмбели. За всеки мускол различно. Според мен приятелю по-добре направи анкета, за кои мускол, кое упражнение предпочиташ да правиш. Тази тема няма никакъв смисъл. От тази тема добивам представа, кой действително се занимава с фитнес и кои няма кво да прави и е седнал да си пише в некъв форум, от спорт който нищо неразбира.

20.09.06
11:14

Доста компетентно си се изказал, но нищо по темата.  :wink:
Разбрахме, че имаме Опражнения с лост и с щанга, а за всеки мускОл си има Опражнение, което е различно.. :roll:
Гениални прозрения, но можеше да ни ги спестиш.
Какви впечатление си добил за съфорумци и т.н...май не това е целта на този раздел, тази тема и този форум, така че твоето мнение си е чист спам, изразяващ една “велика” спортна компетенция.  8)

Отде я изкопа тая женица на аватара?  :lol:

MO

20.09.06
12:33

NRG52 иска да пита на какво наблягаме щанги ИЛИ дъмбели
темата е добра който не му харесва да не се обажда
аз лично съм твърдо за щангата :wink:
няма МГ която да не натоварвам с щанга
съотношението е 2:1 в полза на щангите просто ги усещам по-стабилно в ръцете си
и вдигам повече килограми
П.С. все пак аз тренирам в мой фитнес -примитивен- и дъмбелите не са на световно ниво :lol: )

http://i36.photobucket.com/albums/e11/slavi1989/Dymbeli.jpg

http://i36.photobucket.com/albums/e11/slavi1989/Po4tivsi4kitejesti.jpg

DI

20.09.06
13:08

Хаха и NRG52, незнам какъв си ама абсолютно нищо неразбираш от фитнес (вероятно неправиш и разлика между лост и дъмбели, а си некъв див чатър дет нема кво да прави) . А отностно оная “женица”.. тая женица ако те хване ще те строши от бой, нема да можеш да си сабереш зъбите. Защо ли не си си сложил твоя снимка незнам (вероятно защото си некъв смърф 20 кила с мокри дрехи, с 10 диобтер очила). Неискам да обиждам никой, но съм от няколко дни в този форум, нетвърдя, че разбирам супер много, но поне основните неща са ми ясни и като чета супер глупови изказвания, се чудя този форум за да помага или за да вреди е. Според ме е за да помага и нетрябва да се допускат такива безмислени теми. Успех

20.09.06
13:46

morphey - дъмбелите са култови, а и терикатско си си спретнал лежанка.  :)

Както и да е..ще ги редувам - дъмбели с щанги, докато съвсем не ми олекнат дъмбелите.  :)

ОФФТ/
diavolo_vam - ..да, дааа ....пубертета не прощава.:roll:

20.09.06
14:26

[quote author=“diavolo_vam”]Хаха и NRG52, незнам какъв си ама абсолютно нищо неразбираш от фитнес (вероятно неправиш и разлика между лост и дъмбели, а си некъв див чатър дет нема кво да прави) . А отностно оная “женица”.. тая женица ако те хване ще те строши от бой, нема да можеш да си сабереш зъбите. Защо ли не си си сложил твоя снимка незнам (вероятно защото си некъв смърф 20 кила с мокри дрехи, с 10 диобтер очила). Неискам да обиждам никой, но съм от няколко дни в този форум, нетвърдя, че разбирам супер много, но поне основните неща са ми ясни и като чета супер глупови изказвания, се чудя този форум за да помага или за да вреди е. Според ме е за да помага и нетрябва да се допускат такива безмислени теми. Успех

[quote author=“diavolo_vam”]Хаха.. по безмислена тема небях чел (от 2-3 дена пиша в този форум). Тази тема я е писал някой, който въобше не се занимава с фитнес. Как може такива глупости. Има опражнения с лост и опражнения с дъмбели. За всеки мускол различно. Според мен приятелю по-добре направи анкета, за кои мускол, кое упражнение предпочиташ да правиш. Тази тема няма никакъв смисъл. От тази тема добивам представа, кой действително се занимава с фитнес и кои няма кво да прави и е седнал да си пише в некъв форум, от спорт който нищо неразбира.

:lol:  :lol:  :lol: Ммм изпадам в луд смях като видя как някои балък се мисли за гении-фитнесманяк..и се чудя откъде идва това желание на хората да се излагат.. :roll:

20.09.06
18:48

[quote author=“diavolo_vam”]Хаха и NRG52, незнам какъв си ама абсолютно нищо неразбираш от фитнес (вероятно неправиш и разлика между лост и дъмбели, а си некъв див чатър дет нема кво да прави) . А отностно оная “женица”.. тая женица ако те хване ще те строши от бой, нема да можеш да си сабереш зъбите. Защо ли не си си сложил твоя снимка незнам (вероятно защото си некъв смърф 20 кила с мокри дрехи, с 10 диобтер очила). Неискам да обиждам никой, но съм от няколко дни в този форум, нетвърдя, че разбирам супер много, но поне основните неща са ми ясни и като чета супер глупови изказвания, се чудя този форум за да помага или за да вреди е. Според ме е за да помага и нетрябва да се допускат такива безмислени теми. Успех

Чак и мен ме “хвана страх” да гледам как пубер се пули  :lol:

20.09.06
19:54

Кви да са изказванията бе пич! Повечето потребители са тинеиджъри които тепърва почват със нашия спорт. Какво искаш да знаят хора които са по на 15-16 години? Хората с по 10 години стаж не знаят всичко, а ти си взел да издребняваш. Всеки помага с кои каквото може! Ако някои 15 годишен сгреши го поправяме а не му се присмиваме като теб... Аиде да се усещаме малко и за присмиването и за тона които ни държиш, че ако се поровим в твоите мнения все ще изскочи някоя глупост !?!

20.09.06
22:11

С много малко повече предпочитанията са ми за щангата спрямо дъмбелите (60 : 40)

DI

20.09.06
23:51

Хах.. е явно съм реагирал малко прибързано, но необичам някой да ми говори работи, които не са вярни. А още по-малко когато някой ме обиди и неразбирам, защо някои хора в форума ми се присмиват, като невидях да съм написал нещо смешно, но както и да е. Не се мисля за супер разбирач, казвам само, че поне с основните неща съм запознат. Вече няма да бъда толкова остър с изказванията си, ще си казвам мнението, който го интересува да си го чете, който не го.. да не го чете.

21.09.06
10:28

[quote author=“diavolo_vam”]Хах.. е явно съм реагирал малко прибързано, но необичам някой да ми говори работи, които не са вярни. А още по-малко когато някой ме обиди и неразбирам, защо някои хора в форума ми се присмиват, като невидях да съм написал нещо смешно, но както и да е. Не се мисля за супер разбирач, казвам само, че поне с основните неща съм запознат. Вече няма да бъда толкова остър с изказванията си, ще си казвам мнението, който го интересува да си го чете, който не го.. да не го чете.

Забелязвам иронията в повечето ти постове.Когато видиш тема която ти прихва да се смееш просто я прескочи.Аз поне така правя.Ако си някое фитнес величие,вместо да се надсмиваш пиши някой съвет.Ако си някой влязъл във фитнеса преди 2-3 месеца или 2-3години,се поинтересувай-може да понаучиш нещо.Същата тема я бях пускал преди около2год.и предположи защо.Какво е въздействието в/у дадена мускулна група и на щангите и на дъмбелите?Лично аз предпочитам дъмбелите,но ако попиташ мога да ти кажа защо... :wink:

FZ

21.09.06
19:11

[quote author=“ASTOR”]Много ясно че и двете, темата е безмислена, просто няма нужда само да спамим едно и също

абсолютно точно и изчерпателно  казано !  8)

DI

21.09.06
23:05

Еми МИЛЕ ако си прочел още първия ми пост, ще прочетеш че казвам, че темата е по добре да се отнася, за кое опражнение е по добре да се използва дъмбели или лост.. Но някой хора само се присмиват, когато нещо не им отърва.

24.09.06
09:04

Не може нито без едното нито без другото ....

24.09.06
16:52

Абе щангите са си номер 1, но пък има упражнения, които само с дъмбели се правят и без тях не може, така че и двете.

FO

19.11.06
19:14

има упр с щанга които са незаменими...както и упр с дъмпели които са незаменими.аз ли4но като 4е ли съм мн малко пове4е фен на щангите щото при тях може да се вкарва по малко 4ийтинг-от друга страна при дъмпелите е по-свободно движението и има възможност мускола да се обхване и разтегне по добре.

19.11.06
20:50

Лично аз препоръчвам и ползвам повече дъмбелите. Имам малко изоставане в гърдите и почти изцяло ползвам дъмбели и за други упражнения. С дъмбелите се натоварва по добре според мен, но не трябва и да изключваме и щангите.

back-arrowbb-hexcalendarcheckoutfacebook-iconforumgoogle+instagramlinkedinlogo-smallmailmessagesmy-bbprofileprogressreadingsearchseparator-carrotseparator-dumbbellseparator-shoeservicestoresubmit-arrowtop-arrowtwitteryoutube1 forum-blockforum-deleteforum-editforum-favorite-postforum-flagforum-followforum-lockforum-mergeforum-moveforum-new-postforum-quoteforum-recommendforum-subscribeforum-unlock1