Отговор относно. ПУКАНЕ НА СТАВИ И т.н.

17.03.06
22:26

“Пукането ти на ставите”:Материала е публикуван във  вестник 24 часа от 23.02. 2006 год.

Ставният апарат се състои от повърхности, които са пряко  продължение на костните- връзки, които осъществяват свързването между тях, и ставна капсула от съединителна тъкан.При вродено по хлабави сухожилни връзки и ставни капсули е възможнода се стигне до по- свободно движение на ставните повърхности. И често чуващо се пукане в ставите.Тази причина за пукане на ставите се среща най- често сред младите хора..Обикновенно не се съпровожда с болка.Няма нищо смущаващо.  Добре  е да се предпазват младежите от изкълчване.

Кажете си мнението върху това.

*Предлагам, ако има достатъчен интерес, да се помести някъде като важен материал. Не че е нещо гениално и супер обхватно, ама поне е отговор на въпрос, който задава всеки 2-ри човек в този раздел.

Поздрави

18.03.06
13:38

За мен не е ново като отговор..но не съм съвсем съгласен с това че изобщо не е за притеснение...Както обикновено всеки път в тази дискусия не се дава решение на проблема ;)
В най-добрия случай е “като поотраснеш ще ти мине” в което аз съм скептичен.
Не че и тоя пост е много конструктивен, ама..
Иска си внимание просто, защото като всяко нещо когато е хлабаво и работи под напрежение много лесно се прецаква. Просто много внимание че да не се чудим как да съберем парички за метални стави като излзем от гипса ;-)

18.03.06
15:58

Мойте стави пукат вече над 10 години и повече, от както се помня. Не забелязвам да има негативни последици.

18.03.06
23:05

И при мен има един лакът дето пука от доста време, не е правил проблем

GU

19.03.06
10:37

на мен ми пука левото рамо ама не ми пука все още мърда

19.03.06
16:32

При мен са колената.При клякане изпукват.Иначе при лактите, когато от лег вдигам по голяма тежест усещам в лактите сякяш сухожилията ми изгарят там!Иначе разни мазила за стави сиг биха подобрили работат им.

24.08.06
12:28

при мен е целя гръбнак и вратът

06.09.06
17:47

пукането на ставите може да се дължи и на микротравми на ставните повърхности, както и на намаляване на синовиалната течност, която както е известно има смазващ ефект. тези две неща са важни и правят ставите много по-уязвими на спортни травми.

07.09.06
12:01

При вродено по хлабави сухожилни връзки и ставни капсули е възможнода се стигне до по- свободно движение на ставните повърхности. И често чуващо се пукане в ставите.Тази причина за пукане на ставите се среща най- често сред младите хора..Обикновенно не се съпровожда с болка.

С това не съм съгласен. До пубертета момичетата и момчетата се развиват еднакво и почти не се забелязват разлики в костната с-ма. От началото на пубертета започва голямата промяна - за няколко години скелета при двата пола се развива на 97-98% + характерните им особености (широкия таз при жените напимер). Растежа е причина за пукането, а не хлабави връзки и ставни капсули и доста често е съпроводено с болка. Обикновено след края на пубертета пукането изчезва.

ST

07.09.06
12:09

[quote author=“Pablo”]При мен са колената.При клякане изпукват.Иначе при лактите, когато от лег вдигам по голяма тежест усещам в лактите сякяш сухожилията ми изгарят там!Иначе разни мазила за стави сиг биха подобрили работат им.

м, да дясното ми коляно се лигави нещо от доста време, но бола няма, ще видим на старини, ако доживеем  :roll:
по-здрави  :)

07.09.06
12:35

номера е на тебе да не ти пука....... пик там пантите нека си скърцат

07.09.06
23:25

Тука стана клуб ‘’Скръцна ми тук и тук... изобщо на всякаде ми скърца’’  :wink:  :lol:

За това ми се струва полезно да пусна един линк за консултация с една паралелна тема, може някой да се възползва:  http://www.bb-team.org/forum/viewtopic.php?t=18188

Ми то като всички скърцаме как да не стане?  :)  Интересен е откъса. Браво за това, че си го сложил. То 100% ще има още доста пъти да се пуска такава тема ама какво да се прави.

11.02.08
19:20

Темата е стара, но нямам намерения да пускам нова.

Аз лично мога да правя мелодийки с раменете си при едно определено движение леко настрани. Та прецених тая седмица да отида да ме видят лекари и да ми обеснят как седят работите.

11.02.08
19:35

След прегледа можеш да напишеш какво ти е казал доктора,че и аз се интерсувам по този въпорс.И мойте пукат от доста време и то не на 2 или 3 места и се притеснявам.ЧУдя се дали да не пия нещо за тях,че да не страдам след години.

11.02.08
19:54

казано от vatchev на 11.02.08, 19:35:

След прегледа можеш да напишеш какво ти е казал доктора,че и аз се интерсувам по този въпорс.И мойте пукат от доста време и то не на 2 или 3 места и се притеснявам.ЧУдя се дали да не пия нещо за тях,че да не страдам след години.

То май няма човек, който се занимава усилено с тоя спорт и да не страда от това. При мене в момента това явление не е толкова силно, но е имало моменти, когато е било направо дразнещо.

Колкото до доктора, още от сега мога да ти кажа, какво ще каже - “Намали натоварването” или дори “ориентирай се към друг спорт, плуване например”

11.02.08
20:04

Да, знам ги БГ докторите. НО ще пробвам поне.

25.11.09
18:40

Сигурни ли сте че след пубертета изчезва пукането?!

Щото моя лакът пука многократно, при по така специфични движения.. например като си оправям яката на ризата... пука и след 2 минути ако пробвам пак пука .. веднъж го пробвах .. за 10 минути 6 пукания направи, като в едното имаше лека болка :)

Трябва ли да се притеснявам или да чакам да изляза от пубертет?

И при мен положението не е розово!Ляв лакът (и десния и той,но много по-рядко) ляво коляно (дясното до сега не съм го чувал) раменете не ми пукат..Някой път лявото но трябва да го претоваря много.Глезените някой път припукват,но и те рядко.Най-жестоко ми пука лакета,но за щастие без болка.Със сигурност не е нормално,но тъй като не боли съм склонен да го пренебрегна като проблем :)

25.11.09
19:57

Пръстите ми пукат постоянно , аз ги пукам , няма проблем , даже тези на крата ми пукат понякога ...а ина4е ставите са ми слабо място в тялото и се е случвало да ме болят  но никога не е имало болка + пукане , само отделно , но темата определено е интересна и е добре да се разгледа и като статия.От лични наблюдения съм забелязал ,че българина като цяло не си щади ставите и след това си пати от това

Мнението беше редактирано от cheFo`` на 25.11.09 19:58.

25.12.11
15:36

Аз мога да се изпукам навсякъде (всяка става и всеки прешлян) и през няколко минути. Понякога ме наболява гърба в ляво, вратът и дясното рамо при движение. Каква е възможната причина? На 25г. съм а проблема е от около 5г.

Причината за болките най-вероятно е недостиг на хранителните ензими, които спомагат синтеза на смазващата вътреставна течност. При липсата й и липсата на отговорно загряване преди тренировка се получава търкане на хрущялите един в друг, което ги износва, нарушава тяхната повърхност. Освен това при по-продължително развитие на тези процеси могат да се получат какви ли не грозни картинки в ставите от сорта на растеж на разни костни шипчета, в р-тат на което пък идва и скованост в ставите, болки, влошаване на положението. Затова, тъй като си млад ти препоръчвам да се консултираш с някой истински компетентен в тази област, да вземаш превантивни мекри чрез прием на омеги, хиалуронова киселина в умерени и разумни количества. Защото веднъж тръгнали да се развиват по лошия път ставите трудно има връщане назад. МУСКУЛ СЕ ВЪЗСТАНОВЯВА, КОКАЛ  - НЕ!!
Аз ако има едно лесно да си бръкна в ставите и хуууубаво да ги омажа с нещо маааазно, много мазно!! За да се лъзгат и да съм спокойна.
Надявам се поне с нещичко да съм била полезна. мен също много ме вълнува тази тема. Пазете си ставите, загрявайте винаги сериозно преди тренировка, досадно е , но е тоооооолкова лесно! Чрез първоначалното раздвижване на ставите се отключва изпускането на вътреставна (смазочна) течност в ставите, по този начин започвайки вече истинското натоварване те биват предпазени от претриване и т.н. неприятности.

Относно болките в гърба врата и рамото по описание това прилича на болка в трапецовидния мускул или нещо друго такова. Може да е прищипано нервче или нещо от сорта, могат да бъдат доста неща, така или иначе, добре е да се види от спортен специалист. те помагат най-много в тези ситуации, другите по-нехайни ми се чинят!

07.02.12
23:28

казано от Йоанна Марева на 07.02.12, 23:08:

Причината за болките най-вероятно е недостиг на хранителните ензими, които спомагат синтеза на смазващата вътреставна течност. При липсата й и липсата на отговорно загряване преди тренировка се получава търкане на хрущялите един в друг, което ги износва, нарушава тяхната повърхност. Освен това при по-продължително развитие на тези процеси могат да се получат какви ли не грозни картинки в ставите от сорта на растеж на разни костни шипчета, в р-тат на което пък идва и скованост в ставите, болки, влошаване на положението. Затова, тъй като си млад ти препоръчвам да се консултираш с някой истински компетентен в тази област, да вземаш превантивни мекри чрез прием на омеги, хиалуронова киселина в умерени и разумни количества. Защото веднъж тръгнали да се развиват по лошия път ставите трудно има връщане назад. МУСКУЛ СЕ ВЪЗСТАНОВЯВА, КОКАЛ  - НЕ!!
Аз ако има едно лесно да си бръкна в ставите и хуууубаво да ги омажа с нещо маааазно, много мазно!! За да се лъзгат и да съм спокойна.
Надявам се поне с нещичко да съм била полезна. мен също много ме вълнува тази тема. Пазете си ставите, загрявайте винаги сериозно преди тренировка, досадно е , но е тоооооолкова лесно! Чрез първоначалното раздвижване на ставите се отключва изпускането на вътреставна (смазочна) течност в ставите, по този начин започвайки вече истинското натоварване те биват предпазени от претриване и т.н. неприятности.

Относно болките в гърба врата и рамото по описание това прилича на болка в трапецовидния мускул или нещо друго такова. Може да е прищипано нервче или нещо от сорта, могат да бъдат доста неща, така или иначе, добре е да се види от спортен специалист. те помагат най-много в тези ситуации, другите по-нехайни ми се чинят!

Здравей! Аз се каня да посетя невролог но може и някой спортен лекар да потърся. Като възможни причини отбелязвам нехайните си тренировки и честото висене по студа преди години..
Благодаря, че се включи!

Мнението беше редактирано от Петков на 07.02.12 23:29.

Ми да. Аз си ходя със скиорските гащи из градО, когато е студено, точно заради коленцата, трябва да се пазят от студа!

back-arrowbb-hexcalendarcheckoutfacebook-iconforumgoogle+instagramlinkedinlogo-smallmailmessagesmy-bbprofileprogressreadingsearchseparator-carrotseparator-dumbbellseparator-shoeservicestoresubmit-arrowtop-arrowtwitteryoutube1 forum-blockforum-deleteforum-editforum-favorite-postforum-flagforum-followforum-lockforum-mergeforum-moveforum-new-postforum-quoteforum-recommendforum-subscribeforum-unlock1