11.10.04
23:12
ТОСОРHАRМ това до колкото знам е витамин “Е” за какво служи тои
Витамин Е
“Витамин Е, заедно с витамин А и витамин С, е изключително мощен антиоксидант. Той е мастно-разтворим и произвежда вещество, отстраняващо свободните радикали от орагнизма. Съдържа се в много хранителни продукти като повечето зеленчуци, пшеничните зародиши, ядките и яйчните жълтъци. Най-добър източник на витамин Е обаче е пчелният прашеец. Освен с храната, витаминът може да се поема и като препарат. Ще откриете витамин Е на таблетки във всяка аптека.
Основни функции
Витамин Е има свойството да се свързва със свободните радикали, натрупани в организма след тежките тренировки, и да ги отстранява. Самите свободни радикали разрушават клетъчната мембнрана и са причина за редица болести, включително атеросклероза, рак, диабет, артрит и болестта на Паркинсон. Витамин Е предпазва клетъчните мембрани на всички тъкани от окисляване и повишава устойчивостта към различни болести, като същевременно увеличава потентността при мъжете. Витаминът помага и при възпаления и болки в мускулите. В същото време стимулира белтъчния синтез и подпомага мускулния растеж.
При един експеримент на група спортисти, трениращи интензивно, е даван 1,2 г. витамин Е преди тренировка, в течение на 2 седмици. По принцип интензивните упражнения могат да причинят изменения в структурата на белите кръвни клетки. Но при анализ на ДНК от кръвните клетки на спортистите, приемащи витамин Е, се открива, че те са почти изцяло запазени. В друго изследване е открито, че витаминът спомага за стабилизирането на нивото на кръвната захар, като влияе върху секрецията на инсулин.
Начин на употреба
Препоръчваната минимална доза витамин Е е 15 IU (международни единици) на ден за мъжете и 12 IU за жените. Но това е доза за тези, които не се занимават активно със спорт, а и ефективността на витамина като оксидант е слаба при такива малки дози. Повечето хора консумират 20 - 30 IU на ден, а за спортуващи дозата е доста по-висока. Препоръчва се 1200 - 1500 IU на ден. Приеман в много големи дози обаче, витаминът може да предизвика високо кръвно налягане и дори да бъде токсичен, затова не прекалявайте.”