06.10.04
13:39
Ако може някой да ми каже как се тича правилно(дишане,темпо....)и по коолко време е неоходимо на ден!!! 10х
06.10.04
16:57
Тичам редовно от седем месеца. Отначало се опитвах да спазвам някакъв ритъм на дишане - например две крачки вдишвам, две крачки издишвам. Но после забелязах, че ми е по-леко и не изпитвам никакви затруднения ако си дишам без да му мисля, т.е. както ти идва отвътре. Е, колкото повече тренировки оставях зад гърба си толкова по-малко се задъхвах, така че не знам дали просто увеличих издържливостта си или естественото дишане помогна или и двете.
Четох някъде, че ако искаш да сваляш килограми е добре да тичаш в бавно темпо и дълго време, ако искаш да трупаш мускулна маса е добре да бягаш спринтово.
Хубаво е постепенно да увеличаваш натоварването. Когато бягах в парка, ужасно се изморявах и много бързо, защото не можех да си контролирам скоростта - все ускорявах без да искам. Затова започнах да бягам само на пътека - отначало с 7.5 км/ч по 15 минути преди и 15 минтуи след тренировка (всъщност в началото едва издържах 5-10 мин.). Сега съм на 8,5 - 9 км/ч - тридесет минути без проблем. И дори ми харесва.
Няма някакво общовалидно правило. Принципно, ефектът от кардиото, т.е. използването на мазнините за гориво започва след около 20 мин., това е при положение че се прави сутрин на гладно, така че ако целта е отслабване 20 мин. е минимума, но естествено ако не можеш да започнеш с толкова, не се притеснявай, ако трябва редувай бягане с ходене. Повече от 1 час няма смисъл да се тича/плува и др.подобни аеробни натоварвания, защото организмът започва да гори мускул, което е безмислено, дори вредно.
Така че 30-40 мин. е идеално. :D
За дишането честно казано не съм се замислял и не съм чел нищо, според мен е важно да е ритмично и дълбоко, при мен си дойде от само себе си след време.
За темпото - не е необходимо да е много бързо, много по-важно е да е по-продължително бягането, има формула за изчисляване според сърдечния ритъм, която мога да ти кажа, но не съм сигурен, че важи за жените. В една книга за бягането, която четох наскоро, се твърдеше че едно много добро практическо правило е да бягаш с такова темпо, че да можеш да водиш лек разговор, без това да ти причинява много голямо затруднение.
Напоследък е доста модерно на запад, високо-интензивното или още така нареченото интервално кардио, при което се редуват бягане с бавно и с бързо темпо. Твърди се че сваля много повече от нормалното кардио. Напоследък го пробвах няколко пъти, но все още нямам категорично мнение дали това е вярно. Според мен обаче интервалното кардио е само за хора със много здраво сърце и сериозна спортна подготовка, в противен случай е вредно - лично мнение.
08.10.04
15:05
забеляза ли някакъв негативен ефект от интервалното бягане? нямам проблеми със сърцето и от година скачам редовно на въже (редувам бавно 1 мин и много бързо 30 сек), сега реших да започна да бягам защото се преместихме и има стадион наблизо и си мислех че мога да приложа същия принцип при бягането
не, lina, негативен ефект не забелязах, но съм го правил само няколко пъти и то в края на тренировката и то без да се претоварвам. Освен това за мен негативен ефект би бил сваляне на кг /аз съм мъж :D /, за теб не знам дали това би било негативен ефект :D .
Мисля, че няма никакъв проблем да си пренесеш сериите на стадиона, единствения ми съвет е да почнеш внимателно и постепенно да увеличаваш натоварването.
Пиши как е :D
Може да звучи смешно, ама докато бягам спазвам ритъм, като изговарям думи на срички. Примерно един приятел каза един лаф и докато бягах го спелувах на срички (Ва-Га-Бон-Тин) :lol: . Иначе режима ми можеш да го съкратиш на половина за начало (2 обиколки на стадион, почивка... И тва 10 пъти.)
12.10.04
23:48
Това за 20 мин. е малко поостаряла работа, по последните изследвания се каза че от 40-45 мин започва обмяната на мазнините, но трябва да вземем на предвид, че колкото по добър на издаряливост е спортиста , толкова по бързо се включват мазнините
стан
13.10.04
10:51
Може ли да питам? Според едно мнение някъде в сайта с кардиото след тренировка мускулите се изцеждали - От какво се изцеждат и как? И още нещо: един казва, че при бягане въобще се изгарят мускули, а друг, че това започва да става едва след като си тичал един час, кое е вярното? 10х
не знам кой и в какъв контекст го е казал, може би е имал предвид че се изчерпва гликогена, който е енергийния резерв на организма - може да си го представиш като много молекули глюкоза /основната енергийна единица/, навързани едно до друга и “складирани” в мускулите и черния дроб.
Относно свалянето на мускул, сваля се през цялото време на кардиото, но до 1 час /МАКСУМУМ!/ е в съвсем приемливи рамки, основното енергийно обезпечаване идва от глюкоза/гликоген, след това мускула почва постепенно да става основен източник на енергия. Освен това след около 1 час започва да се отделя в големи количества катаболния хормон кортизол, който отключва и други катаболни хормони.
14.10.04
20:11
10x Pars. Не знам какво съм изцедила вчера, но днес имам страшна мускулна треска на бедрата. Сутринта бях на тренировка, но се чудя дали да ида и утре. Ще ми дадете ли съвет? Вие какво правите, когато имате муск. треска (Сигурно не го допускате, но все пак...)
съветът ми е да оставиш решението дали да тренираш за утре. Прецени как се чувстваш и ако решиш че не си се възстановила достатъчно, пропусни без никакви угризения. Или пък направи лека разпускаща тренировка.
Темата за мускулната треска е доста дълга и няколко пъти е дискутирана във форума, но при повечето хора, ако тренираш редовно даден мускул със сравнително постоянен интензитет, би трябвала след известно време да спреш да получаваш мускулна треска.
Иначе за да ми мине по-бързо поне аз пия вечерта 1 аспирин - нищо друго.
14.10.04
23:14
Mersi, otivam da izpia edin aspirin.
Аз тичам на степер.Започнах от 20 минути и всеки път увеличавам с 5,откъдето се покачва разхода на калории... и си свикваш и си ги бягаш.Мислех си,че на степер няма да се изморя,но се измаряш наистина,но определено не е като бягането. .. Абе има си ефект...и имаш тонус и всичко.Е,не правя само това де...само за загрявка 40 минути на степера:) :lol: :wink: