14.10.04
17:03
Вече писах, че ще започвам тренировки и благодаря на всички , които ми отговориха по темата за програма за абсолютно начинаещи. Това е голяма помощ, за да си избера програма , а и от този сайт научих много неща. Тук обаче искам да отворя дума за нещо друго. Преди по малко от година ми оперираха коляното от менискус и скъсани предни кръстни връзки В резултат на залежаването бедрения ми мускул атрофира и все още не се е възстановил, а и все пак и оперираното коляно трябва да го пазя, да не го претоварвам и т. н. В тази връзка искам да питам, как да си пазя крака в тренировките, кои упражнения за крака трябва да се изключат, трябва ли да правя упражнения само с оперирания крак, за да настигне другия и т. н. каквото още се сетите.
Благодаря Ви предварително!!!
15.10.04
04:43
Изключи клека. Прави лег преси, с малки килограми с двата крака по отделно, като ги редуваш. Не свивай краката повече от 90% в колянната става. След няколко месеца в почивните дни можеш да започнеш да правиш серии къси спринтове, разбира се когато започнеш да усешащ крака си да става по силен. В началото тичай така, че да усещаш натоварване в мускула, но не и в ставите, т.е. с ниска интензивност. Замисли се за закопуване на хондроитин, като добавка към тренировките. Препоръчвам ти да го вззимаш в първите 3 месеца от тренировките.
Благодаря ти Image, само още нещо - не си казал трябва ли да правя нещо специално повече с оперирания крак или каквото правя с единия - такова и с другия? какво значи да тичам с ниска интензивност? И това “хондроитин” какво е? По принцип съм негативно настроен към химии и медикаменти , просто само някакви натурални продукти като добавка към храненето и естествено витамини и минерали
И още нещо забравих - как стои въпроса с наколенка или нещо подобно или май е най-добре да питам хирурга , който ме оперира, той и без това е най-добрия в тази област
15.10.04
10:42
За хондроитина виж: http://www.bb-team.org/stuff/000106.php
Колкото до другите специални мерки, тях ще ти ги каже специалист кинезитерапевт. Обърни се към такъв!