31.10.06
23:27
Хора, не мога да се стърпя да кажа - днес за първи път опитах соев протеин на прах - ами то да си оближеш пръстите! :D Ако съм знаела каква вкуснотия е, отдавна щях да карам само на това! Страхотно - нискокалорично, абсолютно лишено от въглехидрати и може да се направи и солено и сладко - аз лично го препочитам сладко - с некалоричен подсладител и подправки като канела и други есенции, или нескафе. А как наяжда - един път! След половин чаена чаша (консистенция като гъста каша) се почувствах преяла до козирката и след това часове наред не ми идваше мисъл за каквото и да било друго. А като грамаж на протеина надали е било повече от 30 г.
Да не говорим за това, колко е изгоден от финансова гледна точка - 500 гр. струва само 4.50-5 лв. и се намира във всеки супермаркет. Като гледам, това количество ще ми стигне за 1 месец... 8)
Между другото, този проетин е с по-добри хранителни параметри от скъпите протеини на известните фирми за добавки. Супер е, препоръчвам го на всеки, който търси идеалната храна за отслабване и/или мускулна маса. :D
31.10.06
23:31
На коя фирма е тази вкусотия?
31.10.06
23:31
Поздравления за откриването на топлата вода :D
На никоя - просто е един прозрачен плик със зелен етикет. Вносител “Технитер”, т.е. няма значение... Отиваш в някой голям супермаркет и гледаш в секция диетични храни. :)
Не искам да кажа соево брашно - “90% изолиран соев протеин” с параметри за 100 гр.: калории 400, белтъчини 90 г., въглехидрати 5,4 г., мазнини 0,4 г., баластни вещества 3,6 г.
Сравни го с това, което се продава за десетки пъти повече пари и ще си приятно изненадан... 8)
01.11.06
00:03
1 приятел си взе такъв и рекох да го пробвам...бъркам аз с пръста и го облизвам...стях да повърна и малка част от него се залепи на небцето(горната част на устната кухина 8) )и 2 часа не можа да се махне ,просто ужасна разтворимост,ужасен вкус,беден аминокиселинен профил,газове :lol: ,стомашни проблеми,естрогени и и и и
Мерси! :wink: Винаги съм смятала, че протеинът е нещо гадно, което се пие като лекарство, в името на полезността му и ако можем да минем без него - най-добре. Не е имало кой да ме открехне за цялата тази прелест. :D Все пак си мисля, че може би е въпрос на вкус, вероятно има някои, на които протеинът не им харесва...
Сега и ако се поинтересуваш(разровиш) малко и рабереш защо казах точно “брашно”, ше откриеш още веднъж топлата вода ;)
Явно си с по-аристократичен стомах, приятелю, щом тази вкуснотия ти се вижда долнокачествена. Аз съм от онези, другите и за мен този протеин е повече от добър.
По въпроса с газовете, такива се образуват достатъчно от л-карнитина и фибрите, с които огромна част от билдърите се хранят. Не е протеинът, който бърка нещата.
А относно аминокиселинния профил, интересно къде му го видя, че нищо такова не е упоменато на етикета... :wink: А за естрогените??? :shock:
Разтворимостта може да е лоша, в сравнение с други протеини (аз не съм опитвала такива), но моята цел не е да си правя разтворим сок от рода на степчетата - аз искам нещо, което да мога да си омеся на тесто, ако ми се прище да хапна нещо твърдо. Така че за мен това е едно от големите му предимства. :D
01.11.06
00:16
Не ми вдъхва доверие това. Без етикет, в плик. Като добавка за спортуващ човек надали ще има добро действие. Верно на брашно мяза.
А сега, ако попрестанеш с позите, можеш ти да ме открехнеш за топлата вода... :wink:
Има етикет - просто на него не пише някое голямо заглавие. Ако си свикнал да даваш много пари за марка, това не е за теб наистина... Бъди сигурен даже, че понеже е в плик, е силно отровно, за спортуващи хора - дваж повече:) :wink:
Моята цел не е да рекламирам някакъв конкретен продукт като марка - просто споделям чистата радост от това, да откриеш сам топлата вода, която намираш за много блага, въпреки че е гола вода... :wink:
Ами намери ми протеин соев за 500гр - 4-5лв.....
Просто няма такъв :lol:
http://www.bb-team.org/forum/viewtopic.php?t=19200&highlight=%F1%EE%E5%E2+%EF%F0%EE%F2%E5%E8%ED
http://www.bb-team.org/forum/viewtopic.php?t=8352&highlight=%F1%EE%E5%E2+%EF%F0%EE%F2%E5%E8%ED
01.11.06
01:02
Има етикет - просто на него не пише някое голямо заглавие. Ако си свикнал да даваш много пари за марка, това не е за теб наистина... Бъди сигурен даже, че понеже е в плик, е силно отровно, за спортуващи хора - дваж повече:) :wink:
Моята цел не е да рекламирам някакъв конкретен продукт като марка - просто споделям чистата радост от това, да откриеш сам топлата вода, която намираш за много блага, въпреки че е гола вода... :wink:
Аз нямам пари за добавки затова не го казвам за това. Просто така на сляпо... не бих пил. Дано ти действа добре наистина.
[quote author=“emzo”]Ами намери ми протеин соев за 500гр - 4-5лв.....
Просто няма такъв :lol:
http://www.bb-team.org/forum/viewtopic.php?t=19200&highlight=%F1%EE%E5%E2+%EF%F0%EE%F2%E5%E8%ED
http://www.bb-team.org/forum/viewtopic.php?t=8352&highlight=%F1%EE%E5%E2+%EF%F0%EE%F2%E5%E8%ED
Да, видях, че темата не е нова - не бях я видяла...
Мненията твърде много се различават, явно истината е някъде по средата. В никакъв случай не мога да се съглася за противния вкус - не знам какви изтънчени гурмета влизат в този форум... :lol: Или просто не са се научили, че да пиеш рядка кашореста смес, от сорта на боза, без никакви овкусители си е наистина гадно, но това е от твоята собствена несъобразителност. Ами, направете си го вкусно, драги - елементарно е! 8) А на мен ми харесва дори без нищо - въпрос на вкус.
Ще го пробвам и ще видя дали ще има ефект. Това, което съм се убедила е, че никакви добавки не действат 100% при всички. Както и л-карнитинът и фетбърнърите. Колкото и някои да проглушават ушите на хората. И за колкото и надути марки да става дума...
Сравних параметрите на този изолат с тези на същия от някаква известна марка, по-нататък на реда - бяха по-добри - по висок процент, по-ниско калоричен и с по-добро съотношение на въглехидрати към белтъчини. Това е положението.
Между другото, има и соево брашно от същия производител - различен артикул е. Следващия път ще го погледна по какво се различават. Все пак са две различни неща...
P.S. А според статията, която е цитирана в едната от темите, излиза, че вегетарианците, които разчитат на соев протеин, вече трябва да са мъртви, или най-малкото с напреднал карцином на стомаха, комбиниран с всякакви недостатъчности на минерали. Там е работата, че не са - имам много такива познати - в ОТЛИЧНО здраве са. За китайците да не говорим... :lol:
01.11.06
10:25
ако опиташ 1 дозичка ОН сигурно ще полетиш :lol: може би просто имаме различни очаквания от тази соя...първият гейнър който си купих ми се струваше мн хубав(JK) така че всеки си решава за себе си....соята може да има голям процент белтъчини ,но знаеш ли колко малка част от нея се усвоява?И защо след като стомаха ти се натоварва от л-карнетини и т.н. трябва допълнително да се утежнява положението с този долнопробен протеин....следващия път пробвай някой вносен и пак ще си приказваме 8) ,а за естрогена съм чел че соята съдържа някакъв вид естроген,но не знам кой точно :wink:
пп Използвай бутана промени место да пишеш последователни постове
[quote author=“Sourcemag”]ако опиташ 1 дозичка ОН сигурно ще полетиш :lol: може би просто имаме различни очаквания от тази соя...първият гейнър който си купих ми се струваше мн хубав(JK) така че всеки си решава за себе си....соята може да има голям процент белтъчини ,но знаеш ли колко малка част от нея се усвоява?И защо след като стомаха ти се натоварва от л-карнетини и т.н. трябва допълнително да се утежнява положението с този долнопробен протеин....следващия път пробвай някой вносен и пак ще си приказваме 8) ,а за естрогена съм чел че соята съдържа някакъв вид естроген,но не знам кой точно :wink:
пп Използвай бутана промени место да пишеш последователни постове
Пиша последователни постове, защото са адресирани до различни хора. Ако това имаш предвид под последователни... :?
Може малка част от белтъчините да се усвояват, но аз разполагам с достатъчно количество, за да ям колкото искам и да не се страхувам, че ще остана недохранена. Пък ако ще се изхранвам с протеин, който ми струва по 40 лв. на всеки два дни, то по-добре да си купувам месни и морски деликатеси... 8)
О не не ми напомняй за тоя боклук (соевия изолат :shock: )
Ти сигурно ако опиташ Champion Nutrition с вкус на ягода(Low carb) ще умреш от кеф :roll:
Само да ти напомня,че растителния белтък не е достаъчно пълноценен(не съдържа всички аминокиселни),2-рото нещо е,че като цяло соята влошава синтеза на белтъчините(т.е. даже може и белъка от някоя друга пържола да ти отиде в кенефа)...Няма смисъл от това “нещо” разбери,но ти сама ще се убедиш.
01.11.06
16:05
[quote author=“djpetko”]О не не ми напомняй за тоя боклук (соевия изолат :shock: )
Ти сигурно ако опиташ Champion Nutrition с вкус на ягода(Low carb) ще умреш от кеф :roll:
Само да ти напомня,че растителния белтък не е достаъчно пълноценен(не съдържа всички аминокиселни),2-рото нещо е,че като цяло соята влошава синтеза на белтъчините(т.е. даже може и белъка от някоя друга пържола да ти отиде в кенефа)...Няма смисъл от това “нещо” разбери,но ти сама ще се убедиш.
Къде мога да прочета повече инфо за него? Гледах в сайта на Champion Nutrition ама такъв немога да намеря. :roll:
01.11.06
16:34
Соевият протеин и соевото брашно са съвсем различни неща! Соевият протеин е изолат (към 90%), а брашното (около 40-45%) е просто смляна соя и термично обработена. Пил съм ги и двете, поради финансови причини. Той, соевият протеин излезе наскоро, допреди година-две имаше само брашмно. Поради липса на пари като студент се тъпчех със брашното по 150г на ден. Отврат, какво ли не му слагах - и захар,и какао, ванилия... отделно, че и като пясък ти полепва по небцето... и това за коликите е вярно! Не го препоръчвам на никого! Става само за готвене като замества брашното - за протеинов хляб, курабийки... :idea:
Соевият протеин е много по-добър, само не ми харесва, че става като картофено пюре и не може да се пие, а се яде с лъжицата. :lol: Няма кой знае какъв вкус, но се понася, особенно като се има в предвид, че е 10-11 лв. килото.
Спокойно може една от дневните дози протеин да е от него.
[quote author=“djpetko”]О не не ми напомняй за тоя боклук (соевия изолат :shock: )
Със сигурност ще умра от кеф, особено ако ти ми го купиш и ми го купуваш на всеки 3 дни, защото аз не ям просто по 3 лъжици на ден, ако ме разбираш... :lol:
[quote author=“nikolaBULL”]Соевият протеин и соевото брашно са съвсем различни неща! Соевият протеин е изолат (към 90%), а брашното (около 40-45%) е просто смляна соя и термично обработена. Пил съм ги и двете, поради финансови причини. Той, соевият протеин излезе наскоро, допреди година-две имаше само брашмно. Поради липса на пари като студент се тъпчех със брашното по 150г на ден. Отврат, какво ли не му слагах - и захар,и какао, ванилия... отделно, че и като пясък ти полепва по небцето... и това за коликите е вярно! Не го препоръчвам на никого! Става само за готвене като замества брашното - за протеинов хляб, курабийки... :idea:
Соевият протеин е много по-добър, само не ми харесва, че става като картофено пюре и не може да се пие, а се яде с лъжицата. :lol: Няма кой знае какъв вкус, но се понася, особенно като се има в предвид, че е 10-11 лв. килото.
Спокойно може една от дневните дози протеин да е от него.
Най-сетне някой, който да е разбрал за какво говоря - че става дума за протеинов изолат (и то 90%!), а не за брашно... :D
А не може ли да ям само това, примерно по 200 г. на ден? Имам предвид протеина, а не брашното.
Аз много харесвам това, че става с всякаква консистенция, за разлика от инстантния протеин на големите фирми. Тук много хора смятат, че понеже фирмените протеини са “инстантнизирани” изкуствено, това означава, че ако не е като степче, значи не е протеин. Голяма грешка, но разбираема - това е на принципа, по който някой, пил само нескафе, смята, че мляното кафе не е кафе.
:) Аз не искам протеин, който се пие - течности си имам всякакви видове - търсех нещо, което може да бъде твърдо и това го намирам за страхотно! :D Обаче много трудно се бърка, защото поема огромни количества вода за части от секундата...развива мускулите, разбирате ли... :wink:
01.11.06
22:02
Moже, но защо да се ограничаваш само с един вид храна? Разнообразното хранене е много по-здравословно...
Moже, но защо да се ограничаваш само с един вид храна? Разнообразното хранене е много по-здравословно...
Абе така е, ама ако искам да махна до последно въглехидратите, не мога да го контролирам добре с друга храна, а и да ям чисто месо ще ми излезе много по-скъпо от протеина. Да не говорим, че месото не можеш да го поръсиш с подсладител и канела и да замяза на тортичка, за разлика от протеина... :)
Нещо се вдъхнових от едно изказване на Арнолд, че 6-8 седмици преди състезание спирал всякакви въглехидрати. Аз не преследвам същите бодибилдинг-, или състезателни цели, но така наречената НВД ми създава проблеми - по-лесно ми е вместо да са малко, въглехидратите направо да ги няма. Или да са само тези, в соевия изолат, колкото се съдържат.
01.11.06
23:56
Абе така е, ама ако искам да махна до последно въглехидратите, не мога да го контролирам добре с друга храна, а и да ям чисто месо ще ми излезе много по-скъпо от протеина. Да не говорим, че месото не можеш да го поръсиш с подсладител и канела и да замяза на тортичка, за разлика от протеина... :)
Нещо се вдъхнових от едно изказване на Арнолд, че 6-8 седмици преди състезание спирал всякакви въглехидрати. Аз не преследвам същите бодибилдинг-, или състезателни цели, но така наречената НВД ми създава проблеми - по-лесно ми е вместо да са малко, въглехидратите направо да ги няма. Или да са само тези, в соевия изолат, колкото се съдържат.
Попрочети за соята из интернет - доста некачествена храна е, за основен източник на белтъчини е пълен абсурд. Ограничавай я.
Lumina не знам но като ти чета мненията си взела доста яко да се вманиячаваш...карай го по-полека... :roll:
04.11.06
12:44
Давай, Lumina! :lol: С теб съм! Моето мото е:
”Бъди какъвто си,но изцяло и докрай!” Шекспир
Изчетох темата и имам само едно лекинко въпросче: ‘К’ВО?’
Първо, пил съм соев протеин 90 процента. Има отвратителен вкус. Ял съм какви ли не екстри с противни вкусове, ама това няма забравяне.
Второ, да беше само вкуса проблема. Изчел съм поне 5 противникови мнения на соята. От които едно обосновано химически. И по мое мнение, това нещо не трябва да се консумира в по-големи количества от 100г СЕДМИЧНО. В противен случаи-сериозни здравословни проблеми.
И в тази връзка:
[quote author=“nikolaBULL”][quote author=“djpetko”]Lumina не знам но като ти чета мненията си взела доста яко да се вманиячаваш...карай го по-полека... :roll:
Давай, Lumina! :lol: С теб съм! Моето мото е:
”Бъди какъвто си,но изцяло и докрай!” Шекспир
Бих казал, че я взимаш на подбив, ама не е в много хумуристична форма, та се чудя ... То цялата тема бих казал, че е някакав опит за базик...
С такива експерименти може да се докарат сериозни проблеми със здравето. Соята е супер непрепоръчителна.
04.11.06
13:41
А факта, че ниския процент на ракови заболявания в азиатските страни се смята, че се дължи на голямата консумация на соя?
И ето ти малко инфо за положението в България:
“Соята, в сравнение с другите бобови продукти, съдържа най-много белтъчини 27-50% и мазнини 20%, а е бедна на нишестета –около 25%. В миналото тя се е употребявала основно като два продукта – соево брашно и соево масло, а днес широко се използва като соеви изолати и концентрати, както на белтъците, така и на други от компонентите й. Брашната, получени от цели соеви зърна, са неподходящи за употреба, поради специфичния си неприятен вкус, газообразуващите съединения, естрогеноподобните вещества, инхибиторите на протеиназите (най-вече трипсин), нетрайност и др. Соевите белтъчни изолати и концентрати са навлезли широко в хранително вкусовата промишленост и много често са в колбасите, като регулатор на белтъчното съдържание. По българския държавен стандарт (БДС) протеиназните инхибитори не се следят. Но за наш късмет световните лидери в производството на соев протеин са USA и Холандия. В тези страни махането им е задължително. Това става при т.нар. сухо пържене на 120 градуса целзий, при което се редуцират дисулфидните мостове в молекулите на инхибиторите. В България най-много се ползва 90% белтъчен соев изолат (SUPRO 595) на фирмата DUPPONT-USA и 70% или 90% холандски белтъчен соев изолат на фирмата Loders&Croklaan от серията “Unisol”. Повечето български фирми ползват от тях. Внася се и бразилски соев протеинов изолат. Рядко някои взимат соево брашно с 45-50% белтък, което се води с произход Сърбия. Как можем да разпознаем брашното от изолата ли? - Ако е изолат, то той е по-аморфен - “по-мек” и “по-мокър” на пипане - сякаш се “маже” по ръката, а брашното стои малко по-сухо и твърдо. Като белтъчен изолат от соята са махнати мазнините и въглехидратите (нишестето) целулозата, но въпреки това соевият протеин е с не толкова приятен вкус и е доста тежък за стомаха, а си остава и проблемът с газовете.
Белтъчините в соята са с много добър аминокиселинен профил, и докато в миналото метионина беше единствената изразено лимитираща аминокиселина, то днес с развитието на генното инженерство този проблем е премахнат. Т.е. казано по-просто неговият аминокиселинен състав по отношение на незаменимите аминокиселини е почти като еталонния определен от FAO/СЗО.
Мазнините на соята са богати на линолова киселина (43-59%) и олеинова (22-35%). Съдържанието на някои компоненти в соевото масло, като лецитин (1,5-4%) например, прави подходящи соевите фосфолипидни концентрати за използване при лечението на затлъстяване, артериосклероза, сърдечни заболявания и др. Бета-ситостеролите имат липотропен ефект и се използват за нормализиране на мастния и холестероловия метаболизъм.”
И въобще не иронизирам Lumina, а напротив - уважавам я за това, че е толкова надъхана, за разлика от повечето дървени философи тук, които само си приказват да минава времето! Уважавам я за желанието й върви до край и че е готова на крайности за да си постигне целите!
И виждам да си написал нещо за тези 5 “противникови мнения”?
Не съм казал да го кара само на соев протеин и нищо друго! Няма такава храна, на която да можеш да караш само на нея!
Може би има нещо такова... Не знам. Дали да не го пусна като анкета тук, във форума - “мислите ли, че се вманиачавам?” :lol: Вече достатъчно много хора ме знаят тук, че да вземат отношение по въпроса... Това го говоря съвсем сериозно, между другото, не е ирония. Но смятам, че хората и/или модераторите няма да погледнат с добро око на такъв акт - ще решат, че е хистеричен начин да се правя на интересна. :wink: :P
Повтарям, със соята шега не бива.
Ето противниково мнение, на значително по-високо ниво. Половината от тази статия е преразказ на учебник по химия. /в буквалния смисъл/
И имайте в предвид, че това е умерено цензурирано. Тъй като соята е източник на много властимащи компании за лесно забогатяване, така че те не биха позволили наличието на научни документи анти соя.
Soja et allergie
Il est largement utilisé dans l’alimentation des êtres humains et des animaux. Cependant les fèves de soja contiennent des inhibiteurs de la trypsine qui empêchent l’organisme d’absorber les protéines. Les sujets allergiques ne doivent donc pas consommer de fèves de soja crues.
Le soja doit être considéré comme un « allergène d’origine alimentaire classique ». Il a été pendant longtemps faussement considéré comme un substitut ne présentant aucun danger pour les enfants développant des réactions adverses au lait de vache. Cependant, des travaux ont par la suite démontré le contraire. En juillet 2005, l’Agence française de sécurité sanitaire des aliments Afssa a émis une mise en garde face à l’usage de préparations à base de soja avant l’âge de 3 ans.
Le soja est aujourd’hui reconnu comme étant un allergène professionnel dans l’industrie.
Protéines allergènes du soja
Les principales protéines responsables d’allergie au soja sont connues. Cependant, des facteurs comme le stress subi lors de sa culture et les procédés industriels peuvent influencer son potentiel allergène. De plus, les avancées en biotechnologie soulèvent des interrogations vis-à-vis du soja génétiquement modifié.
Protéines de stockage du soja
Dans les graines des légumineuses, une fraction importante des protéines de stockage correspond à des allergènes majeurs.
* La sous-unité α de 70 kD de la β-conglycine est reconnue par 25 % des patients sensibilisés au soja atteints de dermatite atopique. Des travaux ont suggéré l’existence d’un épitope situé dans un fragment non constitué d’environ 50 résidus d’acides aminés. Aussi, cette protéine est résistante à la dégradation par liquide gastrique artificiel.
* La glycinine (350 kD) représente environ 35 % des protéines contenues dans le soja. Elle est constituée de 6 sous-unités dont chacune d’entre elles renferme deux chaînes peptidiques (une acide et une basique), liées par des ponts disulfures. Les peptides acides seraient responsables de la plupart des fixations d’IgE sur la glycinine.
* L’allergénicité de quelques protéines ayant un poids moléculaire compris entre 14 et 78 kD a été démontrée. Parmi elles, une thiol protéase « Gly m Bd 30 K » (34 kD), ainsi qu’un inhibiteur trypsique du soja de type Kunitz « STKI » (21,5 kD). Il a été suggéré que les IgE des individus allergiques à la fois à l’arachide et au soja se fixeraient en priorité sur les plus grosses protéines alors que, pour ceux réagissant uniquement au soja, les IgE montreraient une grande affinité pour les protéines de faible poids moléculaire.Protéines défensives végétales du soja
Certaines protéines végétales, produites dans des conditions particulières, présentent un pouvoir allergène. De récentes publications montrent aussi la présence d’autres allergènes chez le soja, comme des protéases ou des inhibiteurs de trypsine.
Le stress biotique
Les stress biotiques sont nombreux et ont pour origine les virus, les organismes phytophages et les pathogènes. Afin d’y faire face, les plantes mettent en place un système de défense faisant intervenir une chaîne de réactions. Les protéines défensives végétales produites font office de rempart contre les nuisibles. Dans le cas du soja, il s’agit d’inhibiteurs de protéase. En effet, les nuisibles secrètent des protéases et, en réponse, un « burst oxydatif » (BO) s’établit conduisant aux transferts de signaux chimiques notamment par l’intermédiaire de l’éthylène. La diffusion d’éthylène dans la plante permet d’acquérir une résistance globale face aux nuisibles en secrétant des protéines de défense souvent allergènes.
En ce qui concerne le soja, il a été montré que la sécrétion de protéine PR–10 SAM22 de la famille « bet v-1 like », est la réponse d’une attaque d’un nématode. Les « bet v-1 like » sont connues pour leurs fortes allergénicités, responsables notamment de la sensibilité au pollen du bouleau. Cela implique alors un potentiel allergène à cette protéine SAM22. Le soja secrète également des inhibiteurs de sérines protéase (STKI) pour se défendre des larves d’insectes. La remarquable stabilité de STKI aux fortes températures et aux PH acides est certainement impliquée dans son rôle d’allergène alimentaire.
Le stress abiotique
La sécheresse, le froid et la salinité sont des stress abiotiques qui imposent aux plantes des changements métaboliques globaux. Exemple : l’induction des acides phosphatases « purple » (PAP) par les stress de la salinité chez le soja. Les acides phosphatases « purple » sont communément trouvées chez les plantes comme le soja. Cependant, leurs propriétés ne sont pas encore bien comprises. Une étude montre l’expression qu’un nouveau gène GmPAP3 serait induit par le stress osmotique. Le stress au NaCl provoque la traduction du gène, aussi bien pour les variétés sauvages (Glycine soja), que pour les variétés cultivées (Glycine max). La synthèse des protéines PAP ainsi induite conduit à un stress oxydatif (avec formation de H2O2). En réponse à ce stress oxydatif, le soja forme des protéines allergènes comme la thiol protéase (Gly m Bd 30K).
Culture
Plus de la moitié du soja cultivé aujourd’hui est génétiquement modifié (36,7 millions d’hectares contre 35,3 millions d’hectares de soja non-transgénique en 2002). La culture du soja transgénique, largement adoptée en Argentine, se développe à présent au Brésil sous la pression des fermiers. Elle peut réduire la demande de pesticides grâce à l’utilisation de variétés moins soumises aux maladies, mais, en sens inverse, la résistance ces variétés aux herbicides peut encourager leur épandage massif sur les cultures : un gène ajouté permet la tolérance à un herbicide, le glyphosate.
Des associations telles que Greenpeace et CorpWatch accusent les producteurs de soja du Brésil de contribuer à la déforestation de la forêt amazonienne dans la région du Mato Grosso[1]. En Amérique latine, la culture du soja provoque des conflits entre les petits exploitants et les grands propriétaires qui utilisent des méthodes de culture hautement mécanisées, peu demandeuses de main d’œuvre.
Ще спомена някои основни моменти:
Соята е професионален алерген/нещо което предизвиква алергия/. Тоест използва се професионално в медицината за различни цели. А като се има в предвид, че повече от половината соя на пазара е генетично моделирана, вече става много трудно изследването на влиянието и върху тялото./на микромулекулярно ниво/, а оттам тръгвт и проблемите. Особенно с отлагането на някой елементи. /тоест честа консумация/
Както знаем, алергията е малфункция на имунната система. А соята с някой от веществата които съдържа може да предизвика:
-Кожни проблеми
Основния проблем е, че част от протеините на соята инхибират трипсин/храносмилателен ензим, които спомага усвояването на протеините от тялото/. С други думи, един сериозен процент от протеина е НЕВЪЗМОЖНО физиологически да се усвои. Може да има 99.9 процента, ама като половината не се усвоява... дреме ни на...трицепса.
Това е като с мякото, нищо, че е богато на калции, ние не го усвояване всички, защото липсва друг елемент, които позволява на тялото да усвои калция. И по този начин само си тормозим бъбреците с ‘излишния’ калции.
Да не говорим за молекулите наподобяващи структурата на естрогена в соята...
Още нещо: тук говорим само за чисто произведена соя. А какви проблеми могат да се предизвикат от преработката и при едни ниски хигиенни условия... Основни вносители на соя са югоизточни азиатски страни... Както и някакви американски региони към мексиканската граница...
Не съм сигурен, от къде идва точно соята на българския пазах. Тя може да е пакетирана в холандия, ама от къде идва продукта е друга работа.
И т.н. и т.н.
Освен това, факт, че в някои страни не се препоръчва употребата на соя от малки деца. Това не е измислено случайно, има научна обосновка. И тотално отричана за деца под 3 години.
Поздрави и умната.
Уффф, много съм потисната от нещата, които чета по повод на соята и подсладителите (от статията за тях направо ми се изправи косата!)... Отвратително е - излиза, че нищо, достатъчно евтино и/или в изгодно количество, не може да се яде! Нито със захар, нито без нея, не може само с месо и салата (особено през зимата), нито пък може да се набива соев протеин. Ни тъй, ни инак! Аман, какво да ям, до го......?!? :evil: :x :!:
Извара.
Казах го и в една друга тема.
Това соята не струва, изварата е по-добре. Поне е по-вкусна ;) Ако натурална не ви харесва може да се сложи сол, сирене, червен пипер, чесън или някаква комбинация от горните. Всякак става, особено като и свикнеш
[quote author=“marzipan”]Извара.
Казах го и в една друга тема.
Това соята не струва, изварата е по-добре. Поне е по-вкусна ;) Ако натурална не ви харесва може да се сложи сол, сирене, червен пипер, чесън или някаква комбинация от горните. Всякак става, особено като и свикнеш
Мизерия... :roll: :(
На мен соята много повече ми харесва - изварата е като дървени трици. Ама като трябва...Става ли да си я правиш сладка?
[quote author=“Lumina”]Уффф, много съм потисната от нещата, които чета по повод на соята и подсладителите (от статията за тях направо ми се изправи косата!)... Отвратително е - излиза, че нищо, достатъчно евтино и/или в изгодно количество, не може да се яде! Нито със захар, нито без нея, не може само с месо и салата (особено през зимата), нито пък може да се набива соев протеин. Ни тъй, ни инак! Аман, какво да ям, до го......?!? :evil: :x :!:
И дя го... и да не го...
Това е положението, живота не е за слабаци. :P :wink:
Изварате е приличен вариант, особенно ако не е прекалено лишо качество/зависи от конкретния продук.
Друг източник, който намирам супер добър е рибата.
П.П. Това което горе съм писал на български е личен преразказ на моментите които прочетах в оригиналния текст. Личен значи субективен, фяктологията няма да е безупречна. При всяко положение, аз соя не бих консумирал значително, ако имам избор.
Lumnia - перфетното тяло изисква жертви :D
А това,че соевите аминокиселини са в пълен състав е пълна глупост,не знам кой я е писал тази статия,но като цяло растителните продукти нямат пълен брой аминокиселини(20 на брой)...което ги прави некачествени белтъчни източници...а пак камоли соята,където вярно има много протеин,но е един от най-некачествените...
А какво ще кажете за другите растителни протеини - бобов, царевичен, оризов? Ако соята е толкова вредна, какво за тях? Но, ако може, не се разводнявайте с коментари на вкуса, разтворимостта и такива повърхностни качества. Искам да знам едно - безопасно ли е да се яде. :idea:
Не че съм виждала някъде да се продават... Ако вие знаете, кажете и това.
12.02.07
14:53
А какво точно представлява този протеин и за какво служи,защото аз съм начинаещ и много не знам :oops: :lol:
12.02.07
18:32
Sorry пуснах два поста по погрешка този за триене :)
12.02.07
18:32
Lumina ще ме извиняваш,че се включвам във темата ти,след този тормоз,който ти приложих според теб,но нека изясним някои неща да не вкараме някое дете в болница,аз няма да свързвам изказването си с фитнеса,а по принцип.Казват,че евтиното винаги излиза скъпо.В случая става въпрос за здравния статус на човека,а не за пари.И ако соята е толкова добра и толкова евтина другите протейни ще са без пари и сума ти фирми ще го захапят.Според вас колкото и да е богат човек няма да си купи ОН за близо 60 лева килото ми ще си купи за 10 със малко по-слабички показатели.Все едно да знаеш,че един шоколад милка е 5 пъти по-скъп от свогето и да са с еднакъв вкус,ами вярно е,че някои робуват на марки,включително и аз,но нека не забравяме защо.Защото високата цена е гаранция за качество.Мислите ли,че такива яки фирми ще си позволят да се подиграват със клиентите си,заради някои и друг милион,като се има впредвид,че е възможно да загубят сума ти клиенти и дори да ударят катинарите заради някой съд.Ами понеже Нутрим се опитват така да правят нека някой от този форум се похвали,че им има доверие. :wink: Умната,а може и русата! :wink: