пубертет,хормони и фитнес

09.11.06
22:35

ами на 14 сам навършени  обаче няма мустачки(нямал съм и еякулация) или много косми по тялото.Знам че много хора започват пуртета по-касно,но това проблем ли е някакъв с хормоните или  е друго.Преди месец започнах всеки ден да си се упражнявам вкъщи но в ставите изпитвам напрежение.Взех си едно лекарство с хрущял от акула ама няма голямо подобрение.ДА се откажа ли от вдигането на тежести и примерно да премина на планинарство,добра идея ли е откъм здравни провлеми и т.н.
Благодаря на отговорилите

09.11.06
22:42

Според мен на 14 си е рано за тренировки с тежести. Мини на спорт. За спорт никога не е рано. А относно космите - има хора, на които така и не им поникват много много...така че нека това не те притеснява. Наистина хормоналните промени при всеки идват по различно време. Ако все пак изпитваш съмнения консултирай се с лекар. Намери си литература по въпроса и се информирай. А не виждам нищо притеснително, освен болката (аз така разбирам напрежението в ставата) при натоварване. Но тя може да е породена от предишната липса на натоварвания. А за медикаментите за стави - те действат БААААВНО...съединителната тъкан (сухожилия, хрущяли) регенерират най-бавно, както и най-бавно се насищат с веществата, приемани за подсилването им.

10.11.06
10:15

благодаря човек.по-принцип тва за ставите не ме притеснява ама тва за космите и понеже сам чел литература там пишеше 12 е нормално а може и 13-14 че аз малко вечев се притеснява.Сигурно ще отида на лекар.Благодаря за отговора.За спорт смятам да започна с нещо като ходене по планини.Наистина за ставите е напрежение,а не болка

10.11.06
10:51

[quote author=“drowhit”]ами на 14 сам навършени  обаче няма мустачки(нямал съм и еякулация) или много косми по тялото.Знам че много хора започват пуртета по-касно,но това проблем ли е някакъв с хормоните или  е друго.Преди месец започнах всеки ден да си се упражнявам вкъщи но в ставите изпитвам напрежение.Взех си едно лекарство с хрущял от акула ама няма голямо подобрение.ДА се откажа ли от вдигането на тежести и примерно да премина на планинарство,добра идея ли е откъм здравни провлеми и т.н.
Благодаря на отговорилите

За космите ще чакаш още 4 години.Тогава със сигурност ще  имаш навсявкъде.И ще се чудиш кво да ги правиш. Сега трябва вече да имаш между краката.За еякулация ще чакаш още 1-2 години.И без нея можеш да изчукаш гаджето си.Вдигай по-леки тежести,просто за загряване.

10.11.06
19:57

Храни се добре, тренирай нещо/тенис, футбол, волей/ и не си трови здравето и си тип топ.

При всеки е различно съзряването, колкото по-малко ги мислиш тия неща, толкова по-добре. Като му дойде времето.  :lol:

10.11.06
20:31

А за космите..и да не поникнат, най-много да си кьосе. :)

А по-готино от т’ва ..няма.

Колко бръснене и обезкосмяване ще си спестиш...еххх.

10.11.06
20:40

thx наистина нема си трова здравето с такива глупости-всичко с времето си

ИВ

10.11.06
21:06

Я иди си направи изследвания хормонални,  ако имаш въпроси ще ти пиша ЛС и с линк към интернет да прочетеш !

11.11.06
14:55

Значи първо стани на 15.Тогава влез в банята и се огледай.Ако имаш топки като лешници,беж на  лекар.А  ако  са като орехи може  да си доволен и чакай още 2-3 години за окосмяването.Може да се прегледаш на ендокринолог.Избери да е мъж,щото е в час по тия въпроси.Освен това може да се наложи да свалиш слиповете и няма  да се срамуваш от някоя възрастна лекарка.Той  може да ти пише изследвания,ако реши че се налагат.Не е келепир да си кьосе,щото може да нямаш деца.

11.11.06
21:07

еее миро такмо се успокоих  :D е ще отида на лекар,ако до 15 топките ми си седят като лешници,главният  ми вапрос беше дали не е някакъв хормонален проблем ама като гледсам скоро експерт ще ми го каже :D така и не разбрах термина “кьосе” ама сигурно е да си импотентен или нещо такова

едит-не трябва ли при гинеколог,а не при ендокринолог?

12.11.06
13:51

Гинекологът е женски лекар. Ендокринологът се занимава с хормоните в тялото ти. А къосе е човек без брада (и малко косми като цяло).

ИВ

12.11.06
17:21

:-)

Мнението беше редактирано от Иван В. Станков на 22.11.07 21:37.

12.11.06
17:37

Я по-добре дай и някакви физически данни - ръст, височина и т.н. Хубаво е да се отива и на лекар, ей на майка ми работи в сферата на медицината и ни съветва с баща ми всяка година да ходим на профилактични прегледи, пълни. Засега не са ни открили нещо сериозно, но знае ли човек, по-нататък :roll:
Затова те съветвам да последваш примера ми, хубаво е да се преглеждаш по-често. Както и половата система. Вероятността да си откриеш проблем там не е много по-малка от където и да било по тялото.
А за информацията по-горе макар и в твоя случай малко пресилена, е напълно възможна.

лекар

12.11.06
18:55

Значи ако имаш желание да тренираш това не те притеснява.Ще започнеш със по малко тежести и няма да имаш проблем със ставите във началото е нормално да те болят малко защото тялото досега не е свикнало на такова натоварване.А и нещо друго РОНИ,ЛИ ПРИЙСТ и още мн други са почнали на 12 години да тренират така че прави си изводи.Иначе по принцип наи-добре е да се почне на 18 год.

12.11.06
20:21

[quote author=“Voyager”]Я по-добре дай и някакви физически данни - ръст, височина и т.н. Хубаво е да се отива и на лекар, ей на майка ми работи в сферата на медицината и ни съветва с баща ми всяка година да ходим на профилактични прегледи, пълни. Засега не са ни открили нещо сериозно, но знае ли човек, по-нататък :roll:
Затова те съветвам да последваш примера ми, хубаво е да се преглеждаш по-често. Както и половата система. Вероятността да си откриеш проблем там не е много по-малка от където и да било по тялото.
А за информацията по-горе макар и в твоя случай малко пресилена, е напълно възможна.

лекар

Еми ръст 161-2 макар лекаря преди два месеца да ме измери 165 и пак по негови мерки 58 кг(това беше прогилактиченн преглед,но тогава не се интересувах за това и не съм питал.Иначе между краката имам косми и си растят...

За този синдром на еди-кой си не разбрах много от прочетеното,но мисля че е само теория доколкото четох,еммм баща ми малко го смятам за ненормален :) ама хората му се доверяват да прави плановете на телекомуникационната компания в Испания за интернета им,така че можеби не е толкова зле... ЩЕ Изчакам още малко и ще потърся доктор

12.11.06
21:09

Абе какви са тия синдроми, какви са тия глупости.

Аверче, просто отиди на лекар и си кажи болката. Той ще прецени. И като за начало дискутирай с ваще, те не са вчерашни/предполагам/, ще ти помогнат.

Чао

13.11.06
10:15

[quote author=“drowhit”][quote author=“Voyager”]Я по-добре дай и някакви физически данни - ръст, височина и т.н. Хубаво е да се отива и на лекар, ей на майка ми работи в сферата на медицината и ни съветва с баща ми всяка година да ходим на профилактични прегледи, пълни. Засега не са ни открили нещо сериозно, но знае ли човек, по-нататък :roll:

лекар

Еми ръст 161-2 макар лекаря преди два месеца да ме измери 165 и пак по негови мерки 58 кг(това беше прогилактиченн преглед,но тогава не се интересувах за това и не съм питал.Иначе между краката имам косми и си растят...

За този синдром на еди-кой си не разбрах много от прочетеното,но мисля че е само теория доколкото четох,еммм баща ми малко го смятам за ненормален :) ама хората му се доверяват да прави плановете на телекомуникационната компания в Испания за интернета им,така че можеби не е толкова зле... ЩЕ Изчакам още малко и ще потърся доктор

Еми идеално.Имаш оптимални  физически данни в границите на нормата.Бил си и на профилактика.Можеш без лекар,ще се смеят докторите.Не бива да се сравняваш с големите,баща си и на  даскало с 10-11клас.Първо на 13 идва окосмяването на слабините.После на 15-16 растат тестисите.Това значи много тестостерон.И чаак след това на 17-18 окосмяване по краката свързано с  хормона от топките.Не бързай да остарееш,не бързай :!:

13.11.06
10:49

лекар

Еми идеално.Имаш оптимални  физически данни в границите на нормата.Бил си и на профилактика.Можеш без лекар,ще се смеят докторите.Не бива да се сравняваш с големите,баща си и на  даскало с 10-11клас.Първо на 13 идва окосмяването на слабините.После на 15-16 растат тестисите.Това значи много тестостерон.И чаак след това на 17-18 окосмяване по краката свързано с  хормона от топките.Не бързай да остарееш,не бързай :!:

ОК абе не е бащ оптимално ама скоро ще е :) :lol:

П.С. някой на ЛС да даде линк за тае бо,ако може разбирасе че преди ги имах ама по погрешка ги изтрих и сега почвам пак да ритам  и да удрям :)

18.07.11
00:56

Аз съм на 11 и страшно много ми личи пубертета:(:(.Аз не разбирам как на другите не ми личи.Но най сериозния ми проблем е потенето.Моля  кажете ми какво да правя.

Мнението беше редактирано от Bisera Plamenova на 18.07.11 00:59.

10.08.11
10:11

Модерация: нарушена точка 1.0 от условията за ползване.

Мнението беше редактирано от Димитър Михайлов на 10.08.11 10:11.

21.06.12
08:52

Модерация: Нарушаване на правилата!

Мнението беше редактирано от Тихомир Велев на 21.06.12 08:58.

back-arrowbb-hexcalendarcheckoutfacebook-iconforumgoogle+instagramlinkedinlogo-smallmailmessagesmy-bbprofileprogressreadingsearchseparator-carrotseparator-dumbbellseparator-shoeservicestoresubmit-arrowtop-arrowtwitteryoutube1 forum-blockforum-deleteforum-editforum-favorite-postforum-flagforum-followforum-lockforum-mergeforum-moveforum-new-postforum-quoteforum-recommendforum-subscribeforum-unlock1