02.12.06
13:42
Поради едни или други причини, имам голям брой травми в краката..многократно кълчени и навехвани глезени(главно дискотечни... :roll:..някои правят кардио, а аз съм луд по денса на електроники и по-енергична музика, като съм на кеф...с часове подскачам :oops: ), пуквания по кости и т.н.
Ясно е, че след 3-тото ЯКО прецакване на някоя става, следващите идват значително по-лесно, по-тежко и ..минават по-бавно. :(
Нощеска, при едно просто изправяне от клекнало положение - обувах си обувките - нещо зад лявото коляно изхрущя, изщрака и сега ...за пореден път накуцвам. Посуках ли го тоя крак, какво го направих...&№%@#самоцензурирам се.За пръв път се травмирам по този начин.
Болката идва от зад коляното и чак в глезена се усеща - не съм обездвижен.
Дали, заради това, че предишната вечер, правих клекове и по-точно полуклекове с щанга(за 2ри път правя 1/2клекове) и съм пренатоварил(въпреки сравнително малките кила, но за мен все още значителни), но травмата е факт.
Може и да е поради неправилно изпълнение и съответно непрзавилно претоварване, което си е дало думата снощи..де да знам.
Интересувам се, дали някои има подобни проблеми и какво прави за преодоляването им.
Някакви по-специални упражнения, наблягане на крака ли...някакви медикаменти ..по-специфични храни дори.
Иначе за момента съм ясен - няколко дни ще го давам по-спокойно, ще избягвам клекове ..ще си прехвърля трен за гръб в края на седмицата/заради тягата/ ще нося ластичен бинт за повече сигурност, ако ми потрябва...
Но...дайте някакви идеи за превенция на такива травми..профилактика и т.н.?
За конкретния случай ме притеснява да не ти се е изместило сухожилието, но не знам, по-скоро иди на лекар. Ставите като почнат да щракат тка не е надобре.
За превенция след толкова травми е малко трудно да се говори, защото следващи ще се появяват все по-лесно. Освен да внимаваш много с натоварванията, да носиш разните ластични бинтове и прочие джиджавки , даващи някаква опора на ставите...друго не се сещам
Мда... недей да напълваш гащите от шобе, но просто е наложително да се консултираш със специялисти/обърни внимание на множественото число/.
Незнам за какви подскачания говориш, но хора които се занимават с танци не се почупват особено, ако са умни.
Късмет ти желая и умната.
Еми..не съм професионал, за т’ва ще да е. :)
За шубе - ами..посвикнал съм, повече проблеми ми създават нервите - побеснявам[на себе си], като се разкуцам.
Е, може и да е имало нещо изместено, но в момента..явно се е наместило, след 1 ден с наколенка и ..една дискотека. :roll:
Засега, отлагам докторите и без това съм посвикнал.
Ще акцентирам повече на тренировките на краката, надявам се, че това ще ми е от полза.
Мерси за вниманието и подкрепата. :)
[quote author=“NRG52”]
Ще акцентирам повече на тренировките на краката, надявам се, че това ще ми е от полза.
Мерси за вниманието и подкрепата. :)
Ако имаш хроничен проблем, което не е за изключване, ефекта ще е обратен. И след няколко години като се чудиш бастун или патерица да си вземеш, ще ти се иска да си се бил консултирал с лекар, когато му е било времето.