27.12.06
15:37
Лична височина - 100 - лични килограми + кг на лежанка
кг. на лежанка - тези , с които правите серия от 8 повторения.
185 - 100 - 77 + 75 = 83 точки.
От правене на 8 повторения до правене има доста разлика...
Като знам как вдигат на лежанката повечето хора...въобще няма нищо общо с правилното...
Иначе аз съм 188 - 100 - 90 + 118 = -2 +118 = 116 точки
27.12.06
16:59
И дори като намерим тези точки какво показват те???
27.12.06
19:17
165-100-90+110 = 85
Хах тва е доста тъпо според мен. По принцип това ,че съм 90кг на 165 см би трябвало да е в мой плюс , По тази формула излиза че колкото си по висок и колкото си по лек толкова по- добре. Е какъв е смисъла тогава.
Не може човек кaто egorig който е само 77 кг на 185 и си прави серии със 75 , а аз съм 90кг и то на по нисък ръст (165 см) и да правя серии със 110 и накрая да излиза че има колкото мене точки за сила. Тва неще е объркано.
Те хората са си измислили формулата на Уилкс.
27.12.06
20:09
[quote author=“_ZOB_DOG_”]165-100-90+110 = 85
Хах тва е доста тъпо според мен. По принцип това ,че съм 90кг на 165 см би трябвало да е в мой плюс , По тази формула излиза че колкото си по висок и колкото си по лек толкова по- добре. Е какъв е смисъла тогава.
Не може човек кaто egorig който е само 77 кг на 185 и си прави серии със 75 , а аз съм 90кг и то на по нисък ръст (165 см) и да правя серии със 110 и накрая да излиза че има колкото мене точки за сила. Тва неще е объркано.
Те хората са си измислили формулата на Уилкс.
Сега ще ти кажа откъде дойде това. В университета се проведе някакъв вид силов конкурс за вдигане от лег. Имаше един познат 160см 65-70 кила вдигна 110 и направи 40 кг разлика. Което си беше постижение. Но той е само 160см висок. Другите като мен или по-високите с по-дълги ръце ?? Сметнах, че не е много коректно. Ама никак даже. Та затова ми беше интересно вашите резултати по ТАЗИ формула. Аз горе написах, че е измислена от МЕН. !!! Това е
27.12.06
20:11
Между другото всички над 100т. ги поздравявам !!!
27.12.06
20:22
Той Уилкс май не отчиташе височина :roll:
27.12.06
20:50
Да, само теглото и трибоя...
101 - 102, зависи колко съм се угоил :lol: . И ако правилно съм си сметнал осмицата, аз на лежанка рядко правя толкова много повторения, обикновено се движа между 4 и 6 ;)
Но формулата нищо не показва. Май само си търсиш оправдание, че някой вдига повече от теб :wink: Има хора по 190 дето вдигат по 300 от лег, те как не се оплакват, че са им дълги ръцете? :lol:
Какво като по - високите са с по - дълги ръце? Няма ограничение в ширината на хвата, нали? Всеки си хваща според него си, и разликата в амплитудата ще е малка. Аз например вдигам с умерен хват, не много широк. Ако вземем олимпийския лост, палците са ми на около 5 см от вътрешните белези (гладката част на лоста). Съмнявам се, че при това положение амплитудата на движение ми е много по - малка от твоята, нищо че съм по - нисък. Даже съм сигурен, че е по - голяма от на повечето хора, независимо от височината им, още повече, че не правя мост и допирам щангата до гърдите всеки път.
[quote author=“manson”]Той Уилкс май не отчиташе височина :roll:
То няма как да се отчете всичко.
Ако се отчита височината, трябва и костната структура да отчетем. Например човек с тънки кости, с моят ръст и тегло ще има повече мускулна маса от мен, ако е със същият процент мазнини. И като стана въпрос за него, и той има значение ;) Защото например при тегло 80 кг, двама души с еднаква структура и височина, но единият с 10% мазно, а другият с 20% - кой според вас ще има повече мускули?
А и силата може да се качва и без увеличаване на теглото, понеже до известна степен е функция на нервната система (генерира се по - силен нервен импулс). Някои хора са си природно по - силни именно заради това, нищо че са по - хилави на вид.
Аз предлагам да се мерим и състезаваме със себе си - т.е., да ставаме по - яки от преди 8) Иначе няма как напълно обективно да се сравни силата на двама различни хора.
27.12.06
22:38
Ама какъв е смисала на тези точки?? Поне да имаше някоя таблица която да засича резултатите или нещо от рода. Не намирам никакав смисал иначе аз съм много долу 174-100-78+80=76 :oops:
27.12.06
23:03
Петко К Tова за нервната система е вярно , но при нетрениран човек това няма как да се прояви, защото той (нетренирания човек) може да използва само 70% от мускулната си сила. Ако този човек с “природно” повече сила започне да тренира , да той ще има много потенциал, но нетренирайки обаче това не е от значение.
[quote author=“_ZOB_DOG_”]Петко К Tова за нервната система е вярно , но при нетрениран човек това няма как да се прояви, защото той (нетренирания човек) може да използва само 70% от мускулната си сила. Ако този човек с “природно” повече сила започне да тренира , да той ще има много потенциал, но нетренирайки обаче това не е от значение.
Само да не кажеи че тренирания използва 90-100% от силата си.....
BTW
190-100-130+170= 130 :roll:
28.12.06
09:39
Абе аз одобрявам идеята да се отчита височината, ниският ръст е голямо предимство. На световното в най - малките категории има едни чисти хипофизни джуджета. Ей, смилат ги килограмите. Няма такъв Уилкс. А това е яко нечестно и трябва да се отчете - едно е да вдигаш с амплитуда 10 см, друго е 1 м. То има и хора, дето на 80 кила вдигат 300 ама туй не прави 300 и за 120 кг. човек малко постижение, след като теглото се отчита, следва да отчетем и ръста за преодоляване на гравитационната сила.
Мускулната маса всъщност не е толкова важна, чиста или нечиста. Мускулните влакна на една обикновена 50 кг. дама всъщност имат капацитета на опън при правилно изпълнение да вдигнат да кажем 250 кг. лег. Номинално, като влакна. Тя обаче няма техниката и най - вече - нервопсихичната настройка; невроните на гръбначният й мозък вероятно ще блокират вдигането и на 5 пъти по - малка тежест; нито нервната й система ще успее да концентрира подходящ импулс за това. И 5 пъти повече мускули да има, при така изградена нервна система, нагласа и концентрация пак толкова ще вдигне.
По - скоро безсмисленото във формулата са 8-те повторения.
Извинявай, ама какво мериш с тея 8 повторения? Това си е културистична, оформяща серия и въобще не е показател за сила.
Силовите атлети правят много по - малко повторения. Сериите им са максимални двойки и всъщност нямат пропорционална на силата им издържливост за много повторения; т.е. ако дигат с една тежест 2 повторения то не значи че с 5% от тежестта надолу правят например нормални шестици.
Абсурд е да се мери сила на 8 повторения.
Както и да е, присъединявам се към ПеткоК, това всъщност е и смисъла на тренировката за сила.
Аз предлагам да се мерим и състезаваме със себе си - т.е., да ставаме по - яки от преди Иначе няма как напълно обективно да се сравни силата на двама различни хора.
Стефан . като не ти харесва формулата , просто замени цифрата за 8-ца , с такава за 1 повторение и готово.А който иска може да използва формулата за издръжливост на 8,10 , 15 повторения и т.н