30.12.06
00:47
И така пичове взех си зверски пулсомер с милион функции коя от коя по-непотребни.В упътването делят пулса на три зони.За всеки човек варирали, но първата е някъде от 105 до 133 удара в минута, при тази зона се изгаряли главно мазнини за енергия, по-нагоре вече преминавало към въглехидрати.И сега това означава ли че за най-добро изгаряне на мазнини трябва да поддържам пулса в тези граници по време на велото, защото на мен малко ми се вижда.След първите 10 минутки пулса ми без да виждам особен зор е към 135-140, демек над желаната зона, трябва ли да успокоявам топката?Колко според вас е оптималния пулс, и по принцип при кардио тренировка мога ли да се водя единствено от пулса като главен измерител на ефикасността на кардиото и да забравя за разните показатели на велоергометъра като скорост,изгорени калории, изминати километри и т.н.?Естествено продължителността на тренировката си остава основен критерий.
200-годините ти,ти е максималния пулс,а 75% от него ти е нужния за кардио пулс.
Лично при мен :
200-20=180
0,75*180=135
Но най-важното при кардио е да си зависим от въздуха,не да караш на 4-5 степен с 30 км/ч,а по-добре карай на 2 с 40-50 км/ч
220 минус годините е. И чак после 60-75%....
Иначе 130-140 си е много добре и това за въглехидратите е валидно винаги само за първите минути. Няма как да караш със пулс 140 половин час и всичката енергия да е дошла за сметка на въглехидратите. Маи до колкото помня ти се оплакваше от висок пулс
30.12.06
11:11
[quote author=“x_3_mar”]220 минус годините е. И чак после 60-75%....
Иначе 130-140 си е много добре и това за въглехидратите е валидно винаги само за първите минути. Няма как да караш със пулс 140 половин час и всичката енергия да е дошла за сметка на въглехидратите. Маи до колкото помня ти се оплакваше от висок пулс
Дамз, 220 минус годините.
По 0,65 - 0,70, даже радко бих казал 0,75.
Най - голям коефициент се дава за най - малък на години човек.
Като това е относително, за ме нако се търси максимална точност задължително следва да се отчетат полът и килограмите на човека.
Но не се вманиачавайте толкова в пулса. Много по - важно за свалянето на мазнините е правилното управление на хранене, тренировка и метаболизъм на организма, не е чак толкова фатално ако сметката за теб излиза 130 като оптимален пулс, пък ти средно докарваш 120.
30.12.06
13:21
Хе едните казват 200 другите 220 минус годините, но пък с по нисък процент се умножава та пак същото май се получава :) Аз не съм се оплаквал от висок пулс, даже напротив при жесток спринт при който стигам точката когато вече не мога да си мърдам краката стигам 170, не че ми трябва но просто съм опитвал.Иначе това за ниските степени и високите обороти скоро го проумях, преди нали се права на голямата работа помпех на 6-7-ма степен които хич не са за кардио а за силова тренировка, изморявах се бързо спирах често и тренировката е съвсем друга и пак пулса не е кой знае колко.Единствения резултат беше че намразих тренировката с вело и всяка зима заради това си губя формата.Сега почнах на 3-та степен със 42 скорост и завършвам на 50.Съвсем друго е , не се скапвам а си въртя с кеф, усещам аеробното натоварване някак си.
Моя грешка 220 беше...
Иначе много хора грешат,че карат на 5-7 степен като все едно искат да изкачат планина неква...Това не е кардио ! Няма нищо общо с аеробното натоварване
Пулсът ти трябва да е 220-годините ти, и 65-75% от тази разлика.
Но наистина не се вманиячавай в пулса,по-скоро гледай храната и аеробното натоварване и го заеби тоя пулс...
[quote author=“DJПетко”]Моя грешка 220 беше...
Иначе много хора грешат,че карат на 5-7 степен като все едно искат да изкачат планина неква...Това не е кардио ! Няма нищо общо с аеробното натоварване
Но наистина не се вманиячавай в пулса,по-скоро гледай храната и аеробното натоварване и го заеби тоя пулс...
Ми... в книгата на МАйкъл Търманд пишеше че се изгарят мазнинни за енергия след 30-тата минута от упражненията,а упражненията трябва да са бавни-ходене,джогинг редуване на двете,каране на колело но не интензивно и пулса трябва да е между 55% и 65% от макс. сърдечен ритъм
220-Годините ти=100% от максималният ти пулс
за мене 220-14=206 е тази граница
60 % от 206 =0.6x205=123,0 тоест трябва около 45 минути да въртя ергометъра или квото е там със пулс 110-130 за да изгоря мазнинките
П.П.
автора откаде взе пулсометъра че и аз искам да си взема ама да има много ненужни функции :)
[quote author=“drowhit”][quote author=“DJПетко”]Моя грешка 220 беше...
Ми... в книгата на МАйкъл Търманд пишеше че се изгарят мазнинни за енергия след 30-тата минута от упражненията,а упражненията трябва да са бавни-ходене,джогинг редуване на двете,каране на колело но не интензивно и пулса трябва да е между 55% и 65% от макс. сърдечен ритъм
60 % от 206 =0.6x205=123,0 тоест трябва около 45 минути да въртя ергометъра или квото е там със пулс 110-130 за да изгоря мазнинките
П.П.
автора откаде взе пулсометъра че и аз искам да си взема ама да има много ненужни функции :)
Няма такива истории, всеки може да пише каквото си поиска,но ходенето не е аеробна дейност :wink:
Карането на велоергометър на 1-3 степен с над 40 км/ч скорост е най-доброто кардио...а пулсът при такава скорост не може да е по-малък от 130,просто е невъзможно...
А мазнините на коя минута започват да се горят ? Зависи от това колко гликоген има в мускулите,защото той е първото нещо,което се изгаря,след това тялото ‘пуска’ и мазнините в играта. :wink:
[quote author=“DJПетко”][quote author=“drowhit”][quote author=“DJПетко”]Моя грешка 220 беше...
П.П.
Няма такива истории, всеки може да пише каквото си поиска,но ходенето не е аеробна дейност :wink:
Карането на велоергометър на 1-3 степен с над 40 км/ч скорост е най-доброто кардио...а пулсът при такава скорост не може да е по-малък от 130,просто е невъзможно...
А мазнините на коя минута започват да се горят ? Зависи от това колко гликоген има в мускулите,защото той е първото нещо,което се изгаря,след това тялото ‘пуска’ и мазнините в играта. :wink:
емм ако си някой който не е бягал от доста време бързото ходене за 60 минути ще ти се отрази добре.По-принцип аеробните дейности като бокс,кик-бокс бягане при които пулса е голям те изчистват организма-това за гликогена