Единици

07.01.07
22:06

Искаше ми се попитам някой “компетентен” за т.нар. единици.За съжаление освен как се приемат на хората не им трябва повече да знаят.
Та искам да попитам 1 “единица” на какво се равнява.Това IU ли е,mg,микро грам или нещо друго..ако е IU ако може да ми припомните колко точно беше това
:roll: Мерси

SE

07.01.07
22:25

мене ми е интересно 1 о.z на колко грама е равен

07.01.07
22:35

[quote author=“introducer”]Искаше ми се попитам някой “компетентен” за т.нар. единици.За съжаление освен как се приемат на хората не им трябва повече да знаят.
Та искам да попитам 1 “единица” на какво се равнява.Това IU ли е,mg,микро грам или нещо друго..ако е IU ако може да ми припомните колко точно беше това
:roll: Мерси

Нари4ат ги ,,междунарадни единици,, ама на колко грама или милиграма се равнява и аз незнам  :roll:  някои по компетентен да разкаже  :wink:

07.01.07
22:41

Само това намерих за конвертирането:
http://www.onlineconversion.com/faq_02.htm - на ENG е.
Още:

Definitions of IU on the Web:

* International unit. A unit of measurement based on the International System of Units. This system defines units to measure length, time, mass, electric current, temperature, light intensity, and the amount of a substance. It can be used to express measurements of fat-soluble vitamins and some hormones, enzymes, and drugs.

How can I convert from international units (IU) to milligrams or micrograms?
Generally speaking, you can’t. IU’s measure the potency of a drug, not its mass or weight.

07.01.07
23:13

[quote author=“SeLeCt”]мене ми е интересно 1 о.z на колко грама е равен

Ounces to Grammes - умножаваш по 28.35

значи ако имаш 5 унции- то те се равняват на 5х28,35=141.75 грама

08.01.07
11:33

IU - това е “международна единица”, базирана на измерения биологичен ефект за съответната събстанция. Казано по-просто 1 IU е това количество, което дава единица ефект. И естествено е различно за различните субстанции. Например:

1 IU Insulin: the biological equivalent of about 45.5 μg pure crystalline insulin (1/22 mg exactly)
1 IU Vitamin A: the biological equivalent of 0.3 μg retinol, or of 0.6 μg beta-carotene
1 IU Vitamin C: 50 μg L-ascorbic acid
1 IU Vitamin D: the biological equivalent of 0.025 μg cholecalciferol/ergocalciferol (1/40 μg exactly)
1 IU Vitamin E: the biological equivalent of about 0.667 mg d-alpha-tocopherol (2/3 mg exactly), or of 1 mg of dl-alpha-tocopherol acetate

Освен това различните форми на един и същ препарат са различно активни (вижте вит Е в цитата по-горе) и съответно са с различен IU.
За определянето на IU отговаря Комитета по биологична стандартизация към Световната здравна организация.

back-arrowbb-hexcalendarcheckoutfacebook-iconforumgoogle+instagramlinkedinlogo-smallmailmessagesmy-bbprofileprogressreadingsearchseparator-carrotseparator-dumbbellseparator-shoeservicestoresubmit-arrowtop-arrowtwitteryoutube1 forum-blockforum-deleteforum-editforum-favorite-postforum-flagforum-followforum-lockforum-mergeforum-moveforum-new-postforum-quoteforum-recommendforum-subscribeforum-unlock1