ЗА СЛЕД ТРЕНИРОВКА???

Прескочи до:

21.01.06
13:54

Значи аз скоро бях писал една тема и благодаря на всички които отговориха на вапросите ми :wink:
Сега искам да поопитам какжо да взимам веднага след тренировка.По принцип аз пия около 20-30 минути след нея протеин,а след това ям и 4 лажички мед,след което се наяждам.Но вапросат ми е какво точно да ям непосредствено след тренировка-сладкиши(например вафли и ако да какви и колко) или някакви ядки (какви и колко) ????? :shock:

SH

21.01.06
14:24

Аз ям мед

21.01.06
14:36

аз ям мед и след това стабилно ядене, но протеина си е супер за след тренировка

21.01.06
14:54

[quote author=“OuttaControl”]аз ям мед и след това стабилно ядене, но протеина си е супер за след тренировка

а да ми кажеш какжо количество мед взимаш???

И ако някои знае колко грама мед има в една чаена лажичка(с врах)

21.01.06
15:05

[quote author=“Don_Korleone”][quote author=“OuttaControl”]аз ям мед и след това стабилно ядене, но протеина си е супер за след тренировка

взимам по 2 супени лъжици приблизително, ама не съм толкова прецизен дали са с връх или не

21.01.06
15:37

[quote author=“OuttaControl”][quote author=“Don_Korleone”][quote author=“OuttaControl”]аз ям мед и след това стабилно ядене, но протеина си е супер за след тренировка

взимам по 2 супени лъжици приблизително, ама не съм толкова прецизен дали са с връх или не

Ами аз когато не тренирам си зимам сяка сутрих 4 лажички(чаени) и така преди лягане пак сащото.Когато тренирам си зимам тожа количество + 4 лажички преди и след тренировка.Това как ви се струва?

21.01.06
17:09

Меда е феномен за мен. Колкото и да взимате няма да има негативни резултати нито странични ефекти. Има хора които ходят на терапии и на месец консумират от 2 до 4 кг мед. При това е установено че кръвната им захар е сравнително нормална. Проблема ви е да ли ще приемете достатъчно а не да ли ще предозирате. Куснете средно 2 супени лъжици и сте готови.

21.01.06
21:07

Ами най-често банани...Мед...шоколад също си позволявам(примерно един LZ)и така  ги въртя,не го взимам сичко това наведнъж. :wink:
Протеин също.Като след 1 час и 40 минути-стабилно ядене :lol:

Като с меда трябва да се внимава,щото съдържа захар и може да омазниш-вземаш си го както ти казаха 2 супени лъжици.

22.01.06
10:15

след тренировка - по 1 бананче :D

22.01.06
17:35

[quote author=“Don_Korleone”]Значи аз скоро бях писал една тема и благодаря на всички които отговориха на вапросите ми :wink:
Сега искам да поопитам какжо да взимам веднага след тренировка.По принцип аз пия около 20-30 минути след нея протеин,а след това ям и 4 лажички мед,след което се наяждам.Но вапросат ми е какво точно да ям непосредствено след тренировка-сладкиши(например вафли и ако да какви и колко) или някакви ядки (какви и колко) ????? :shock:

http://www.bb-team.org/forum/viewtopic.php?p=117630#117630

22.01.06
18:13

Аз лично си разбивам сурватъчния протеин с меда. Става много яко. Добре е наистина да е с някакъв въглехидрат защото така се усвояват белтъците. :roll:

22.01.06
18:23

[quote author=“M16”]Аз лично си разбивам сурватъчния протеин с меда. Става много яко. Добре е наистина да е с някакъв въглехидрат защото така се усвояват белтъците. :roll:

Да, но при общото им приемане забавяш усвояването и на меда и на протеина.

JI

22.01.06
20:55

с декстроза не се забавя .

22.01.06
21:29

[quote author=”Палпатин”][quote author=“Don_Korleone”]Значи аз скоро бях писал една тема и благодаря на всички които отговориха на вапросите ми :wink:

http://www.bb-team.org/forum/viewtopic.php?p=117630#117630

Значи видях линка ти и следователно по 0.8 грама мед на кг.(значи аз като сам 75 кг около 60 гр мед така ли?и ако можеш да ми кажеш това колко супени лажици са?)

23.01.06
01:08

Една супена лъжица се води 15 гр. Но ако я препълваш - яж по 3 лъжици вместо 4. ;)

[quote author=”Живко”]с декстроза не се забавя .

Да, ама забавяш пък усвояването на декстрозата, от което следва, че забавяш вдигането на инсулина и въобще забавяш целия този процес, който искаш да постигнеш.

23.01.06
01:56

След тренировка най-добре е да се приема добавка ,съдържаща около 50-100 гр въглехидрати и достатъчно количество белтък/30-50/.Когато въглехидратите се смесят с белтък се предизвиква по-силно отделяне на инсулин,отколкото само при въглехидрати.Повече инсулин означава повече ключови субстрати като гликоген,аминокиселини и тн,които ще се транспортират в мускулните клетки.Освен това приемането на подобна въглехидратно-белтъчна комбинация способства за намаляване нивото на кортизола след тренировка.

23.01.06
02:05

[quote author=“Rocky^”]След тренировка най-добре е да се приема добавка ,съдържаща около 50-100 гр въглехидрати и достатъчно количество белтък/30-50/.Когато въглехидратите се смесят с белтък се предизвиква по-силно отделяне на инсулин,отколкото само при въглехидрати.Повече инсулин означава повече ключови субстрати като гликоген,аминокиселини и тн,които ще се транспортират в мускулните клетки.Освен това приемането на подобна въглехидратно-белтъчна комбинация способства за намаляване нивото на кортизола след тренировка.

При смесване на въглехидратите с белтък се забавя тяхното навлизане в кръвния поток. От което следва, че се забавя и вдигането на нивата на инсулина. При приемане на въглехидратите без протеин - те по-бързо навлизат в кръвния поток и вдигат инсулина. Известно време след тях се приема и протеина(при вече високи нива на инсулина).

23.01.06
02:13

[quote author=”Палпатин”][quote author=“Rocky^”]След тренировка най-добре е да се приема добавка ,съдържаща около 50-100 гр въглехидрати и достатъчно количество белтък/30-50/.Когато въглехидратите се смесят с белтък се предизвиква по-силно отделяне на инсулин,отколкото само при въглехидрати.Повече инсулин означава повече ключови субстрати като гликоген,аминокиселини и тн,които ще се транспортират в мускулните клетки.Освен това приемането на подобна въглехидратно-белтъчна комбинация способства за намаляване нивото на кортизола след тренировка.

При смесване на въглехидратите с белтък се забавя тяхното навлизане в кръвния поток. От което следва, че се забавя и вдигането на нивата на инсулина. При приемане на въглехидратите без протеин - те по-бързо навлизат в кръвния поток и вдигат инсулина. Известно време след тях се приема и протеина(при вече високи нива на инсулина).

Прав си, затова с простите въглехидрати след тренировка е най-добре да се взимат АК, които не се нуждаят от допълнителна ензимна преработка.

23.01.06
02:17

[quote author=”Палпатин”][quote author=“Rocky^”]След тренировка най-добре е да се приема добавка ,съдържаща около 50-100 гр въглехидрати и достатъчно количество белтък/30-50/.Когато въглехидратите се смесят с белтък се предизвиква по-силно отделяне на инсулин,отколкото само при въглехидрати.Повече инсулин означава повече ключови субстрати като гликоген,аминокиселини и тн,които ще се транспортират в мускулните клетки.Освен това приемането на подобна въглехидратно-белтъчна комбинация способства за намаляване нивото на кортизола след тренировка.

Подчертаното в червено не е измислено от мен,а е доказано с изследвания-не знам как си стигнал до точно противоположното мнение?

23.01.06
02:29

Впрочем ето ти една извадка от вестник мускули,която сега изрових специално за теб.

“Изобщо въглехидратите и калориите играят основна поддържаща роля за осигуряването на растежа. В храненето след тренировка протеинът задължително трябва да се приема с въглехидрати ­ суроватъчен протеин заедно с вода и декстроза е идеалният вариант, бързодействащата захар вдига нивото на инсулина.”

http://www.multimedia.bg/muscles/article_4.html

P.P Това ,за което говориш е вярно ,но когато става въпрос за нормална храна ,а не за добавка.

SI

23.01.06
02:40

Но никъде не пише, че всичко трябва да се взима наведнъж. Прочети това http://www.bb-team.org/nutrition/000211.php. Правилния ред за след тренировка е: свободни аминокиселини, бързи (високо-гликемични) въглехидрати, суроватъчен протеин.

23.01.06
10:08

[quote author=“Rocky^”]Впрочем ето ти една извадка от вестник мускули,която сега изрових специално за теб.

“Изобщо въглехидратите и калориите играят основна поддържаща роля за осигуряването на растежа. В храненето след тренировка протеинът задължително трябва да се приема с въглехидрати ­ суроватъчен протеин заедно с вода и декстроза е идеалният вариант, бързодействащата захар вдига нивото на инсулина.”

http://www.multimedia.bg/muscles/article_4.html

P.P Това ,за което говориш е вярно ,но когато става въпрос за нормална храна ,а не за добавка.

Ензимите не разпознават кое е добавка и кое храна :wink: .  Може би този брой на Мускули е доста стар.

23.01.06
10:25

[quote author=“AbSs”]Прав си, затова с простите въглехидрати след тренировка е най-добре да се взимат АК, които не се нуждаят от допълнителна ензимна преработка

Аминокиселините е най-добре да се взимат 15 мин преди края на тренировката или непосредствено след нея.
Бързия въглехидрат се взима 15 мин след последния стрес за мускула. Надявам се ясно е защо така - причината -> адреналин/инсулин.

ОК. Но това е общо казано. Разбира се ефект ще има и то много добър ако се вземат заедно. Но малко по-добър ще е ако се вземат последователно.
Като цяло при разделното хранене усвояването е по-добро. А суроватъчния протеин си е храна.
Сега за креатин(и останалите добавки) доколкото знам там май се приемаше заедно с бърз въглехидрат и там не знам как е най-добре в случая.

23.01.06
10:49

[quote author=”Палпатин”]Една супена лъжица се води 15 гр. Но ако я препълваш - яж по 3 лъжици вместо 4. ;)

Да, ама забавяш пък усвояването на декстрозата, от което следва, че забавяш вдигането на инсулина и въобще забавяш целия този процес, който искаш да постигнеш.

Лъжицата е мярка за обем , а не за тегло :wink: ! Така че ако една супена лъжица протеин е около 15 гр. то една супена лъжица мед е поне 30 гр ( елементарно :wink: ).

23.01.06
10:59

[quote author=“red”][quote author=”Палпатин”]Една супена лъжица се води 15 гр. Но ако я препълваш - яж по 3 лъжици вместо 4. ;)

Лъжицата е мярка за обем , а не за тегло :wink: ! Така че ако една супена лъжица протеин е около 15 гр. то една супена лъжица мед е поне 30 гр ( елементарно :wink: ).

Хитро!  :D
Аз се чуда що буркана свършва на 3 пъти. Ей...мерси за бележката. ;)

23.01.06
13:43

И по-точно количеството в грамаж зависи от плътността (това почти няма смисъл да го казвам т.к. е ясно)

23.01.06
17:47

В нормалната храна има мазнини/дори в пилешките гърди например/ и фибри-именно те забавят храносмилането.

23.01.06
18:07

[quote author=“Rocky^”]В нормалната храна има мазнини/дори в пилешките гърди например/ и фибри-именно те забавят храносмилането.

За това си прав.
Но си в грешка, че протеините не забавят усвояването.
Белтъчините, като хранително вещество, забавят също усвояването. Те изискват страшно много енергия да бъдат разградени. Най-много от всички останали хранителни вещества.

23.01.06
18:39

Има един безспорен факт,а той е че на тялото веднага след тренировка му трябва комбинация от въглехидрати и белтъчини с превес на първите.Изниква въпросът колко от нас имат финансовата възможност да взимат и аминокиселини и протеин..Тiя ,които не взимат аминокиселини по вашата логика какво правят..взимат въглехидрати и след 30 мин взимат и протеина ,така ли:)Стига ,че става смешно!

P.P
  Следтренировъчното хранене трябва да е фокусирано около високогликемичните въглехидрати,чийто прием да е съчетан с протеин в съотношение около 3-1 в полза на въглехидратите.Наличиието на протеин повече или равен с количеството на въглехидратите ще стимулира отделянето на глюкагон и ще понижи условията за мускулен растеж.

23.01.06
19:33

Такаа,аз съм сигурен в това ,което пиша ,но заради вас се поразрових и ето какво намерих във Олимп,брой 6,2003 г.
“След упражнения
Веднага щом свършите,вземете въглехидратно-протеинен суплемент.Освен ,че започва бързо усвояване на въглехидратите от мускулите/по-бързо ,отколкото ако вземете въглехидратите отделно/той стимулира отделянето на инсулин и хормон на растежа”
  Джон Парило
  Така ,че side ,както виждаш хората са си го упоменали ,че се взима заедно ,а не поотделно.Недей да се предоверяваш на българските източници,още не сме стигнали американците в тая област.

23.01.06
22:02

Стана ми интересно и тука цяла вечер се рових по книги и в интернет и ето какво намерих.

По изследвания на някакъв Ротман(2000 г). Той сравнил две групи трениращи, които въртяли колело час и половина и след това приемали хр. вещества.
Едната група приемала: въглехидратна напитка(1.7 г на килограм тегло), а другата приемала напитка със същото количество калории, но 1.2 гр въглехидрати на килограм тегло + 0.5 г протеин на килограм тегло.
Резултата от изследването е, че няма разлика в ресинтеза на гликогена.
Но има няколко неща, които трябва да се спазят:
- трябва да се приеме някакво определено количество въглехидрати( приблизително 1.0/1.5 гр на килограм тегло) - след това количество, не е вероятно, че добавянето на допълнително количество въглехидрати или белтъчини ще повлияе на гликогенното зареждане.
- също не трябва да е и прекалено голямо количеството белтъчини-> препоръчва се въгл : белтъчини - 2/3 : 1

Надявам се това да изяснява нещата на всички нас. ;)

^V

23.01.06
22:27

Нека да ва питам нещо. Веднага след трен взимам 2-3 лъжици мед и 2 банана, 15 мин след това пия гейнър и 1 час след гейнъра ям. Така добре ли е или направо да пия гейнъра след трен ???

23.01.06
22:33

[quote author=”^Vlastelina^”]Нека да ва питам нещо. Веднага след трен взимам 2-3 лъжици мед и 2 банана, 15 мин след това пия гейнър и 1 час след гейнъра ям. Така добре ли е или направо да пия гейнъра след трен ???

Брех . Знам ли вече? :?
Прочети всички мнения нагоре и си прецени за себе си.

ВН

24.01.06
13:48

Пък аз вчера гледах по “фокс лайф”, как един треньор каза, че мазнините се били превърнали в мускули. Май не говореше в буквален смисъл. Тука става дума за наука, не за искуство и трябва да наричаме нещата с истинските им имена.

Като вземеш протеина с въглехидрати от прост тип, забавящ преминаването на въглехидратите. Това е така, защото в случай че протеинът мине през пилора заедно с останалите фракции на химуса, неговото смилане на по късен етап ще е непълно, следователно ще е налице занижено усвояване!!! Затова пилора се отваря по-рядко.
Суроватката е бърз протеин тя се нуждае от около 2,5 часа храносмилане, за да попаднат АК-те и в тънките черва. Прав си, че ако в тоя момент има високо ниво на инсулин в кръвта, възстановяването ще е още по-добро, само дето завишеният инсулин при прием на комбинация от протеини ивъглехидрати зависи от няколко фактора:
- колко бавни са въглехидратите и можем ли да говорим за едновременно навлизане на гликоза и АК в кръвта
- количеството на въглехидратите

Да пиеш гликоза/мед и др. след тренировка има само една идея -> да осигури качествен транспорт на АК-те, които си взел в чист вид, както и да запълни гликогеновите ти депа (да започне запълването). За хората с ниски финансови възможности по-икономично и резултатно следва да изберат аминокиселини и евтин соев протеин за преди лягане. Ефектът ще е по-голям, от колкото само от суроватъчен протеин. Дефакто говорим за първото хранене АК+пр въглехидрати.

Ако искаш да си осигуриш въглехидрати за втората доза АК, която ще дойде от смилане на суроватъчния протеин 2,5-3 часа след приема и, обърни се към бавни въглехидрати -> овесени ядки, но “ДА” те ще забавят преминаването на храната през пилора. Това да не те притеснява, скоростта на смилане ще се увеличи с повече от обикновено във фаза навлизането на АК+ целулоза в червата. Качеството при подобен тип закуска е по-добро, от колкото при протеин+банан.

Ако искаш да си 100% сигурен, че инсулина ти ще е “ОК” когато суроватъчни я протеин стигне фаза “усвояване” си вземи някаква напитка с кофеин и захар и започни да си я сърбаш 2 часа след като си си изпил протеина. Разбери нивото на инсулин/гликозата се мени бързо, съобразно това с какво се занимаваш и какво си консумирал. Малък стрес/нерви води до “+” адреналин/кортизол и до “-” инсулин...

Безмислено е да се взимат прости захари с идея да качат инсулина и да “почне усвояването на поетия протеин” щото тия неща се пишат от хора дето мислят, че за да усвоят протеина той трябва да попадне в стомаха, пък истината е друга. Когато гликозата качи инсулина тя ще е в кръвта, а белтъкът ще си кисне в стомаха още поне 2 часа! Дано съм се изразил ясно.

^V

26.01.06
19:30

[quote author=”Палпатин”][quote author=”^Vlastelina^”]Нека да ва питам нещо. Веднага след трен взимам 2-3 лъжици мед и 2 банана, 15 мин след това пия гейнър и 1 час след гейнъра ям. Така добре ли е или направо да пия гейнъра след трен ???

Еми аз ги прочетох безброй пъти и всеки казва различно и се изказват различни тези , вече нз какво да прая след трен...  :roll:

27.01.06
09:56

[quote author=”^Vlastelina^”][quote author=”Палпатин”][quote author=”^Vlastelina^”]Нека да ва питам нещо. Веднага след трен взимам 2-3 лъжици мед и 2 банана, 15 мин след това пия гейнър и 1 час след гейнъра ям. Така добре ли е или направо да пия гейнъра след трен ???

Еми аз ги прочетох безброй пъти и всеки казва различно и се изказват различни тези , вече нз какво да прая след трен...  :roll:

Прочети пак - много бавно поста на Владимир.Недков.

SS

27.01.06
11:58

Аз понякога след тренировка ям две-три филии намазани с фастъчено масло и отгоре си нарязвам банан  :) Става доста вкусно :D Какво ще кажете за идеята?

ZO

23.11.06
19:59

[quote author=“Silver Spirit”]Аз понякога след тренировка ям две-три филии намазани с фастъчено масло и отгоре си нарязвам банан  :) Става доста вкусно :D Какво ще кажете за идеята?

:lol: Че е вкусно-сигурно,но това е добър пример за много лошо следтренировъчно хранене.
Иначе по темата-да обобщим:излиза,че е най-добре след тренировка да първо да приемем бърз въглехидрат)това покрива и случая да се пие креатин,тъй като той изисква бърз въглехидрат за абсорбиране),после протеина и след 2 часа когато протеина ще е смлят и готов за абсорбиран от тялото бавно да приемем още бърз въглехидрат,който да увеличи инсулина и да спомогне повече от абсорбиращия се в този момент протеин да достигне до мускулите.Правилно ли съм разбрал?А и сега се сетих още нещо-ако не пия суроватъчен протеин,а ям дали усвояването му ще отнеме също толкова или повече?

10.01.07
12:36

Добре, не моа разбера не е ли достатъчн да зема гейнър 15мин след тренировка.... нужно ли да зимам глюкоза,мед, банани и т.н...не е ли достатъчен гейнъра ?

11.01.07
12:50

Моят въпрос е следния:Тренирам вечер и след тренировка вечерям без да пия нищо . Това свата към 21:00 .. към 12 пия гейнер или протеин.Дали е добра идеята?

18.01.07
00:44

А ако веднага си ядеш храна стабилна проблем ли е ?

Прескочи до:
back-arrowbb-hexcalendarcheckoutfacebook-iconforumgoogle+instagramlinkedinlogo-smallmailmessagesmy-bbprofileprogressreadingsearchseparator-carrotseparator-dumbbellseparator-shoeservicestoresubmit-arrowtop-arrowtwitteryoutube1 forum-blockforum-deleteforum-editforum-favorite-postforum-flagforum-followforum-lockforum-mergeforum-moveforum-new-postforum-quoteforum-recommendforum-subscribeforum-unlock1