16.01.07
21:34
Здравейте, отскоро започнах да се занимавам с фитнес и аз не съм сигурен колко сериозно, но за сега
поддържам интерес. Тъй като хранителния ми режим не е много добър (свързано е с работата ми) ми препоръчаха да
си взема протеини. Опитвам се да се ориентирам (чета и във форума) ама много видове и марки. Конкретния ми
въпрос е какви са разликите в следните видове протеини и какво приложение намират:
Суроватъчен протеин
Млечен протеин
Cоев протеин
Яйчен протеин
П.С. ако има тема във форума в която е обяснено моля да бъда извинен че не съм успял да я намеря
Поздрави
16.01.07
22:54
http://www.bb-team.org/stuff/000725.php
17.01.07
14:12
Такаааааааа. Въпросът ти е много обширен и иска много четене. Протеиновите пудри могат да се разграничат по десетки признаци: скорост на усвояване, амино профил, процентно съдържание, азотен баланс, технологичен метод на получаване, чистота и примеси, овкусители, наличие на хран. ензими (аминоген примерно) и т.н.
Първият е най-евтин и се усвоява най-бързо. Има най-високата биологична стойност. Може спокойно да ти замества хранения.
Казеинът е бавен протеин. Той се взима, примерно, преди лягане, защото се разгражда между 5 и 7 часа (пак зависи от много неща: дали си ял, с какво си го взел, дали спиш или си буден и т.н.) и може да осигури за голям период от време постоянен приток на аминокиселини в мускулните клетки. Този тип протеин е и много скъп за съжаление и не всеки може да си го позволи.
Яйчния също е сравнително бърз, има мн добър амино профил. Основно се взема от яйчни белтъци. Жълтъкът се изолира.
Соевият не е за предпочитане ... има много верижно разклонени аминокиселини, но се усвоява бавно, не напълно, има мн гаден и особен вкус и освен това тук там се казва, че качва естрогена в тялото(женски полов хормон).