15.05.06
13:33
Не се смейте на заглавието - това е самата истина. Правя гимнастиката на Синди и след това карам велоаргометър. Чувствам се много добре, НО когато правя “плие” мисля се казваше слушам как колената скърцат. Все едно костите ми се трият една в друга . Това се чувства най-вече в левият крак. Имате ли идея от какво може да е? Ако някой е имал подобен проблем, нека да сподели как го е ришил.
Здравей.Ами това нещо си го имам от 2-3 години,причината не знам каква е за появата обаче няма болка и не ми създава проблеми.Вярно е че е притеснително но поне аз лично нищо не съм правил по въпроса.Ти ако искаш може се консултираш с ортопед да си каже и един специалист мнението.АйДе успех!
15.05.06
21:16
Магнитните наколенки на др. Ливайн :)
Така както си го описала много прилича на Хондромалация до колкото може да се даде диагноза по интернет де :lol: Ако е това решението първо е да спреш да го обременяваш, може да пробваш и физиотерапия от която няма да имаш никакъв ефект :) и другото е да направиш някое народно лечение
ммм да Као е прав по добре лекар да те види от колкото наколенките На Др. Леваин :)
[quote author=“x_3_mar”]Така както си го описала много прилича на Хондромалация до колкото може да се даде диагноза по интернет де :lol: Ако е това решението първо е да спреш да го обременяваш, може да пробваш и физиотерапия от която няма да имаш никакъв ефект :) и другото е да направиш някое народно лечение
Синоними
Пателофеморален синдром, хондромалация на пателата, хондромалация, предноколянна болка
Какво е това?
Пателофеморалната болка представлява наличие на болка в предната част на коляното при физическа активност, свързана с допълнително натоварване на пателофеморалната става (ставата, формираща се от капачката на коляното – пателата и долната част на бедрената кост – фемур).
Когато болката се придружава от промени в тъканта по ставната повърхност (хрущяла) на пателата, се използва терминът хондромалация на пателата.
Каква е честотата на това заболяване?
То е много рядко при деца под 8 години и честотата му нараства през юношеството.
Пателофеморалната болка е по-честа при момичета. Тя може да бъде по-честа и при деца със значително изкривяване на колената , например при Х-образна (genu valgum) или О-образна деформация (genu varum), а също и при деца със заболяване на пателата (повтаряща се нестабилност или неправилно положение на капачката на коляното).
Какви са основните симптоми?
Характерните симптоми са болка в предната част на коляното, които се влошават при повишена активност, като бягане, изкачване или слизане по стълби, клякане или скачане. Болката се влошава също и при продължително седене с кръстосани крака.
Как се поставя диагнозата?
Пателофеморалната болка при здрави деца е клинична диагноза лабораторни и визуализиращи изследвания не са необходими). Болката може да се възпроизведе, като се натисне капачката на коляното, или чрез противодействане на изправянето на колянната става, когато бедреният (четириглавият) мускул е в контракция.
Лечение
Обикновено не се налага. При повечето деца без свързано с болката заболяване (като вродени изкълчвания на колянната става или нестабилност на пателата).
Касае се за доброкачествено състояние, което оздравява от само себе си. Ако болката пречи на спортуването или на ежедневната активност, може да бъде от полза започването на програма за укрепване на четириглавия мускул. Ледът може да спомогне за премахване на болката след физически упражнения.
Всекидневен живот
Децата трябва да водят нормален живот. Степента на физическата им активност трябва да бъде съобразена така, че да не предизвиква болка. Активно спортуващите деца могат да използват наколенки с пристягане на пателата.
Хондромалация, май не е ако се съди по тази информация. Но може да е нещо около... :?
tpd от къде го изкопа това бе човек ? Във всеки абзац за деца се приказва :lol: Всъщност аз за хондромалацията единственото нещо което знам е че предтавлява износване на хрущяла... А това което написах по горе беше след консултация със баща ми които е спортен лекар (ортопед-травматолог)
[quote author=“x_3_mar”]tpd от къде го изкопа това бе човек ? Във всеки абзац за деца се приказва :lol: Всъщност аз за хондромалацията единственото нещо което знам е че предтавлява износване на хрущяла... А това което написах по горе беше след консултация със баща ми които е спортен лекар (ортопед-травматолог)
хяхяхяхяхахаха, :lol: :lol: епа някъв педиатърски сайт ми ивади гуугъла, ама симптомите не би трябвало да се различават /или пък не :P /
Той баща ти хубаво казва, ама финта е, че при тая калимера няма болка, ама абсолютно никаква и никога. А когато се износи хрущява почват да се трият кокалите, а тогава вече е нещо нечовешко. Мислия, че не е такъв случая тука...
Абе едно нещо не мога да си обясня... толкова много хора има дето да пукат и тряскат /и много момичета има, които не са от най-спортивните/ и никой нищо не знае защо така се получава... супер странно. /какви ли не работи се казват, то не е въздух в ставите, не е наместване на кокали.../
А тия неща на мене ми се виждат супер неестествени. Примерно някой като почнат да си пращят прастите, все едно че дърва цепят направо... :?
Яйде поздрави,
и питай баща си за някакво по сериозно обяснение все пак му е в специалността :wink:
Разтегнах си коленни връзки при подхлъзване на мокра трева и вече три години не ми минават ,при затичване ме болят ,при качване на стълби (невинаги) ,какво да направя?
казаха ми гонртроза ,понякога ми пука при усукване на тялото
Има по аптеките един специализиран протеин за хрущали и сухожилия:
казва се ФЛЕКСИ и е немски, специално за спортисти. 250гр. струват 10лв., а дозата е 10гр./ден.
Специално е разработен за въстановяване на износен хрущял. При сравнително млади (20-30год.) хора действа задоволително. В смисъл им решава проблема. Варира времето, през което го пият. При по-възрастните резултатите са противоречиви - някои са доволни, други - не.
Всичко това го изреждам защото “скърцането” може да е в резултат на износване на ставите, по конкретно на хрущяла.
От друга страна познавам хора, които “пукат” на всяко движение от години без това да им се отразява по какъвто и да е било начин освен досадата от шума.
[quote author=“mitaka101”]Има по аптеките един специализиран протеин за хрущали и сухожилия:
казва се ФЛЕКСИ и е немски, специално за спортисти. 250гр. струват 10лв., а дозата е 10гр./ден.
Специално е разработен за въстановяване на износен хрущял. При сравнително млади (20-30год.) хора действа задоволително. В смисъл им решава проблема. Варира времето, през което го пият. При по-възрастните резултатите са противоречиви - някои са доволни, други - не.
Всичко това го изреждам защото “скърцането” може да е в резултат на износване на ставите, по конкретно на хрущяла.
От друга страна познавам хора, които “пукат” на всяко движение от години без това да им се отразява по какъвто и да е било начин освен досадата от шума.
аз съм на 22 г ,и не съм актовен спортист ,но за връзките помага ли
За всичко, което е изградено от КОЛАГЕН: връзки, сухожилия, хрущяли, кожа, нокти, коса, кости.
Ако имаш скъсани връзки естествено няма да ти ги зашие, ако са частично разкъсани или разтегнати ще ти помогне.
Разтегнах си коленни връзки при подхлъзване на мокра трева и вече три години не ми минават ,при затичване ме болят ,при качване на стълби (невинаги) ,какво да направя?
Не съм лекар, но най-доброто нещо което можеш да направиш е да стабилизираш колянната става посредством развитието на четириглавия бедрен мускул.
Тренирай го най-вече на уреда LEG EXTENSION.
Това е препоръчваното упражнение за хора със скъсани връзки в коленете.Имам клиенти със скъсани предна и други със задна кръстни връзки и на всичките това им предписват като упражнение.
Пак повтарям - не съм лекар, не поставям диагноза и не препоръчвам лечение - само споделям наблюдения.
Петко К - не пускай поредни постове, имаш бутон Edit.
[quote author=“mitaka101”]За всичко, което е изградено от КОЛАГЕН: връзки, сухожилия, хрущяли, кожа, нокти, коса, кости.
Ако имаш скъсани връзки естествено няма да ти ги зашие, ако са частично разкъсани или разтегнати ще ти помогне.
Не съм лекар, но най-доброто нещо което можеш да направиш е да стабилизираш колянната става посредством развитието на четириглавия бедрен мускул.
Тренирай го най-вече на уреда LEG EXTENSION.
Това е препоръчваното упражнение за хора със скъсани връзки в коленете.Имам клиенти със скъсани предна и други със задна кръстни връзки и на всичките това им предписват като упражнение.
Пак повтарям - не съм лекар, не поставям диагноза и не препоръчвам лечение - само споделям наблюдения.
Петко К - не пускай поредни постове, имаш бутон Edit.
Ок мерси ,а Флекси какво съдържа , казаха ми тези препарати са били добри ,и мисля да си поръчам ,хвърли едно око :
http://www.bodybuilding.com/store/now/gcm.html - Гл.Сулфат +хондроитин+MSM
http://www.bodybuilding.com/store/now/shark.html хрущял акула
Tazi firma NOW не съм я чувал доставката ми е към 10$ ,нз май ще поръчам
особено второто
,а Флекси какво съдържа
96% хидролизиран колагенов протеин и 4% влага.
казаха ми тези препарати са били добри ,и мисля да си поръчам ,хвърли едно око :
Метнах им две очи и фирмата производител ми е напълно непозната. Същите неща ги има в магазина на ОПТИМУМ и са на подобно цени.
[quote author=“mitaka101”]
,а Флекси какво съдържа
96% хидролизиран колагенов протеин и 4% влага.
казаха ми тези препарати са били добри ,и мисля да си поръчам ,хвърли едно око :
Метнах им две очи и фирмата производител ми е напълно непозната. Същите неща ги има в магазина на ОПТИМУМ и са на подобно цени.
Ок ,мисля да си продължа с Arthro Guard ( Glukosamin + hondroutin + MSM ,Akula hr.) и да си взема Флекси ,че лекаря ми каза че имам халтави стави ,и май ще трябва да заздравя връзките ,а мисля и плуване д апочна ,но кофти е че имам и разтегнато сухожилие на предното рамо от 2-3 месеца ...
Пак не искам да се правя на травматолог, ама плуването понякога прави проблеми на раменните стави. Сестра ми си травмира рамото при кроул, а един мой клиент (с хронични болки в рамото) установи, че частично си изважда ставата при бруст ?!?
Има едни упражнения за мускулите наречени “ротаторна маншета”. Тези мускули обхващат раменната става. Като тренираш поемат част от функциите на връзките - в смисъл стабилизират ставата. Упражненията за тях се правят със специален “медицински” ластик. Тъй и тъй ходиш на доктор - кажи му да ти покаже упражненията и да ти каже от къде да си купиш такъв ластик и си ги прави в къщи.
Отделно си вземи препаратите и си ги пий. Само, преди да си ги вземеш мини през Оптимум и виж глюкозамин+хидроитин колко струва и сравни с артро (-стоп) -гард.
Защото Артро-стоп съдържа именно глюкозамин+хидроитин+хидролизиран колаген.
Оптимум са алчни и държат много високи цени (за БГ), ама има и по-алчни от тях ...
По някога се оказва, че като си купиш компонентите на даден препарат за същата цена получаваш тройно количество ...
[quote author=“mitaka101”]Пак не искам да се правя на травматолог, ама плуването понякога прави проблеми на раменните стави. Сестра ми си травмира рамото при кроул, а един мой клиент (с хронични болки в рамото) установи, че частично си изважда ставата при бруст ?!?
Има едни упражнения за мускулите наречени “ротаторна маншета”. Тези мускули обхващат раменната става. Като тренираш поемат част от функциите на връзките - в смисъл стабилизират ставата. Упражненията за тях се правят със специален “медицински” ластик. Тъй и тъй ходиш на доктор - кажи му да ти покаже упражненията и да ти каже от къде да си купиш такъв ластик и си ги прави в къщи.
Отделно си вземи препаратите и си ги пий. Само, преди да си ги вземеш мини през Оптимум и виж глюкозамин+хидроитин колко струва и сравни с артро (-стоп) -гард.
Защото Артро-стоп съдържа именно глюкозамин+хидроитин+хидролизиран колаген.
Оптимум са алчни и държат много високи цени (за БГ), ама има и по-алчни от тях ...
По някога се оказва, че като си купиш компонентите на даден препарат за същата цена получаваш тройно количество ...
Ок ,мерси за инфото ,аз Артро стоп го гледах в аптеката и нямаше хондроитин и затова си взех Артрогуард :) ще питам за тоя ластик :roll:
Аз имах подобен проблем. Тренирал съм футбол 10 години. Някъде на 14-16 годишна възраст почнах да прискърцвам вкъщи с колената, но нямаше болка. Ама то и в юношеските години, никой не ти казва нищо за хранителен режим или специални упражнения. Сега вече не “симфонираме” и си правя спокйно всички упражния за крака :wink:
здравейте на всички. Проблема ми е следния : на 17 години съм и от близо години изпитвам болки в колете при по - голямо натоварване. преди не им обръщах внимание защото не бяха толкова силни , но вече не се търпи . Бях на ортопед и ми каза че това го има при всеки втори младеж ” костите ти растат по - бързо от сухожилията , болките може да ги има до 20 години ” , минах 2 седмица физиотерапии ... пих витамините “Дона” вече към месец и половин и няма ефект . Тренирам народни танци от 10 години и още няколко неща ... предполагам че това е оказало влияние . Ако някой се сеща някакво решение на това ще му бъда много благодарен .
П.С. симптомите са като при Пателофеморалния синдром