14.11.04
15:46
Да предположим че ям по 4 гр белчтъчини на кг телесно тегло... Може ли да ми окаже някакво вредно въздействие това? Ако може как точно (защото един лекар, който ми се вижда че не си разбира много от работата ми казва че мога да получа диабет)
Ako яде6 по 4 грама протеин на ден 6а ка4ва6 пове4е 4иста мускулна маса,но и маzнини,zа6тото zнам 4е от много протеин се и zамаzнява са6то,но всеки органиzам е строго индивидуален и не мойе да се каже сас сигурност.Трябва сам да пробва6 и да види6.Някои ка4ват сас 2 грама протеин на ден,накои с 3,а на някои пък не им стигат,така 4е е наи добре сам да пробва6.
Лично аз смятам, че не би трябвало да има проблем с многото белтъчини. Друг е въпросът дали са оправдани тези 4гр. дневно.
Не разбирам защо да получиш диабет. (между другото четох наскоро подобна статия, ама не й обърнах особено внимание). Защото диабетът май е невъзможност за присводство на инсулин, а не слабо производство , каквото би се получило ако ядеш много белтъчини и малко въглехидрати.
Толкова от мен. Поздрави!
15.11.04
12:13
Принципно погледнато, би следвало основната промяна да е от гледна точка на производството на определени ензими, като вероятно тези от панкреаса ще намалеят за сметка на други.
Предполагам, че това ще е основното въздействие.
Което не е толкова страшно. Ензимите се произвеждат според храната.
Теоретично проблем с белтъчини не и следвало да имаш. Белтъчинте се усвояват от клетките, а тези, които не се усвоят, биват директно изхвърлени от организма; не се натрупват.
Обаче съществува явление, наречено протеинов глад. Организмът става зависим от протеина; “очаква” него в храната и като не го получава, започва да го “компенсира” с трайно чувство на глад. Предполагам, за това пак са виновни ензимите и стомашните киселини.
Не изключвам и повишената консумация на протеин да има връзка със сърдечната функция и кръвоснабдяването, но не я знам, честно казано.
Да замазнееш от протеина няма. Бъди сигурен; протеин ли е, от него няма как да замазнееш. Протеинът не може да стане липид, просто няма как. Даже напротив; за целите на изграждането(анаболния процес) в тялото както и въобще за целия цикъл на пренос на протеините организмът предимно консумира енергия, а не отдава. Енергия, която се добива от разграждане на мазнини и въглехидрати.
Нормалното усвояване на протеина в организма не само не изключва, но дори предполага и изисква определено количество въглехидрати и мазнини.
Диабет... Поне на мен не ми е известна пряка връзка между инсулина и количеството на протеини в кръвта.... Отхвърлянето на въглехидратите пък би слевало да “щади” жлезата и едва ли ще доведе в скоро време до атрофия.
Освен това:
Имам съмнения относно ясната ти цел и правилния начин да я достигнеш. Ако искаш да порастнеш, и то да порастнеш бързо, номерата с два - единият е бясното муане на разни храни, да ядеш на поразия, от което неминуемо ще растеш, но не е сигурно колко здравословно ще се окаже; и като второ - да ядеш балансирано, с цел добро усвояване. Точната рецепта за твоето усвояване следва да я даде диетолог след преглед; ние можем да ти дадем насоки(насока №1 - Image - Владо :lol: ). Но това, което правиш, хич не ми намирисва на ясна цел и обоснован план как да я постигнеш, извинявай за откровеността.
Инсулинът се влияе от въглехидрати и протеини. Ако прекаляваш с протеините той може да ги превърне на мазнини. Това поне съм го чел и то не на едно място. Чел съм и че мазнините, които приемаме с храната немогат да станат на подкожни мазнини по същата причина, защото инсулина е главния виновник за складирането на подкожни мазнини.
Доколкото за повишения прием на протеини знам, че натоварва доста черния дроб и може да се увеличи нивото на уреята в тялото, което е опасно (нали така беше IMAGE? :))
15.11.04
20:38
Така, беше! :)
16.11.04
23:32
Проблема е че много обичам белтъчни храни... Много обичам месо и мога да ям с килограми на ден! Няма да ми стане лошо! Номера е че ям 7 пъти на ден и във всяко ядене имам поне(!) по 30 гр протеин, което прави 210 грама, а аз не съм 100 кг, а 75… и като се има предвид че ям поне по 30 гр. на ядене това си прави почти 3 гр на кг тегло... Всичко това се отнася за нетренировъчните ми дни... За сметка на това пък не ям много мазнини и прости въглехидрати (освен глюкоза след тренировката и мед сутрин). Питам ви какви са страничните ефекти от свръхприем на протеин и как да ги намаля до минимум (като изключим варианта да намаля количеството белтък)
17.11.04
01:36
Натоварва, черният дроб и бъбреците. Профилактични дни с по-малко белтък могат да ти помогнат да се разтовариш от азотните отпадъци. За подпомагане на чернодробните функции можеш да си вземеш, Есенциале Форте, Лецитин, профилактично да пийваш Карзил.
Има и едни специфични разтоварващи процедури със зехтин и лимонов сок. Те спомагат за постепенно разтваряне и изхвърляне на жлъчни камъни (всъщност са меки като восък) от жлъчните канали в червата и от там в тоалетната чиния. Всяка сутрин веднага след хранене 1 час преди хранене се пие по 1 с.л. зехтин (студенопресован) и 1 с.л. пресен лимонов сок. Това са нещата които можеш да направиш, при сегашният ти хранителен режим.
[quote author=“maxx_muscular”]Да предположим че ям по 4 гр белчтъчини на кг телесно тегло... Може ли да ми окаже някакво вредно въздействие това? Ако може как точно (защото един лекар, който ми се вижда че не си разбира много от работата ми казва че мога да получа диабет)
диабет със сигурност няма да получиш, но не виждам с какво ще ти помогнат тези 4 г. белтък дневно, освен ако не зобиш или не взимаш някакви ензими за усвояването им.
20.11.04
18:26
НЕ ЗОБЯ! Просто обичам белтъчини...
Мерси за отговорите... за да се избегнат поветорения темата може да се заключи...