Всичко за L-Carnitine ! - updated 03.04.07 - СТАРА ТЕМА !!!

Темата е заключена.
Прескочи до:

28.06.06
20:49

Всяка втора тема е за л-карнитин.
Информация има на сайта, но кой да чете:
Част от текста по-долу е взет от сайта (www.bb-team.org) и от чуждестранни сайтове.

Л-Карнитин

Какво е това?
Л-карнитинът, или накратко- карнитинът е аминокиселина, която тялото ни произвежда от аминокиселината лизин, като за това е нужно наличито на витамините В6, ниацин, С , както и желязо, и аминокиселината метионин.

Какво е основното му физиологично въздействие?
Основната функция на Л-карнитина е да служи като “совалка”, която пренася мастните киселини с дълга верига през клетъчната мембрана, за да достигнат митохондриите, където служат като “гориво” за енергия, нужна на тялото. Това е необходимо, тъй като мастните киселини трудно могат да преминат тази мембрана, понеже тя е непропусклива. Преминаването става лесно когато молекула на мазнината се свърже с молекула на L-Карнитина. Предимството на L-карнитина обаче не приключва дотук. След като молекулата мазнина бива изгорена, от нея се получават отпадъчни продукти, тогава карнитина се свързва с тях и ги прекарва обратно през клетъчната стена на клетката. Така действието на L-Карнитина е двойно веднъж -вкарва мазнината в клетката и веднъж - извежда ненужните продукти.

Какви са оптималните дози?
Mежду 2 и 4 грама дневно един час преди тренировка.Течната форма се усвоява по-бързо между 20 и 30 минути.

Какви са възможните вредни/странични въздействия при приема му?
L-Карнитинът е доста добре поносим от тялото, но все пак се срещат странични ефекти предимно при по-продължителна употреба. Те се изразяват в гадене, повръщане, стомашни крампи и диария.
Тук ще добавя, че до момента във форума никой не е съобщил за странични ефекти !!!

Под каква форма  се продава ?
Продава се под формата на пудра(прах), таблетки(капсули), течен и ефервесцентен.

Примерен прием на л-карнитин:

Тренировъчен ден - приема се преди тренировка и вечер преди лягане
1-2 гр. 60мин преди тренировка и 1-2 гр. преди лягане
Не тренировъчен ден - сутрин след ставане и вечер преди лягане.
1-2 гр. сутрин след ставане и 1-2 гр. преди лягане

Времето на прием преди тренировка се определя от формата на л-карнитина - течна или на капсули/таблетки !
Приема се 1 месец и след това се почива 2 седмици т.к. организма се насища и просто карнитина спира да действа.

Л-карнитина се се комбинира успешно с почти всички фат бърнъри и др. такива продукти, като в този случай често самите продукти съдържат л-карнитин и трябва да се внимава за предозиране.

НАКРАТКО:
Минуси:
- страничните ефекти (както казах не се наблюдават, често ако има такива са най-вероятно от предозиране)
Плюсове:
+ играе важна роля в продукцията на енергия
+ подпомага загубата на тегло
+ транспортира мазнините в митохондриите където се използват за енергия
+ подобрява мисловната дейност
+ забавя ефекта на стареенето
+ намаля симптомите на депресията
+ подпомага сърдечно съдовата система

На коя фирма да взема л-карнитин ?
Избора си е изцяло ваш !!!
Български:

НУТРИМ
JC
АДИФАРМ
Чужди - има на почти всяка фирма производител на хранителни добавки.

Ориентировъчни цени и списък - ТУК - 10x to manson :wink: (update in progress)

И за последно - ТОВА НЕ Е МАГИЧЕСКА ДОБАВКА - работи, но иска правилен хранителен режим и тренировки.

———
04.03.07 - Тъй като се приема както вече писах по-горе 1 месец и после се прави почивка е напълно безсмислен приема му само в тренировъчни дни, с цел спестявания на средства !

Темата беше редактирана от emzo на 10.03.09 18:52.

28.06.06
22:27

мерси за информацията :)  ама мовели само ел-карнитин да се пие без фат-бърнарт?

28.06.06
22:43

@emzo, браво за начинанието! Предлагам темата да стане ВАЖНА.

evgeni_88, Двете са независими едно от друго - заедно просто дават по-добър ефект.

29.06.06
16:30

мерси :) ще взема да ги пробвам... гледам в фитнеса има едни по 20 лв дано да помогнат

30.06.06
21:13

Реших да не пускам нова тема да попитам тук.
Този добър ли е  :arrow:  :arrow:  :arrow:
http://free.linkos.bg/bitbucket/DSC00624.JPG

П.п Съжалявам за качеството на снимката но я снимах почти в пълна тъмнина.

03.07.06
16:57

Не, защото е български.
Поздрави,
Д.Х.

09.07.06
01:04

Здравейте,извинявайте за невежеството но защо българският Л-карнитин да не е добър?Химичния състав на всички би трябвало да е един и същ.А от там и ефекта!

09.07.06
01:12

Майка ми взима л-карнитин на Биогейм - 60 капсули по 250 мг
Добър ли е , ако не предложете някой по еективен да и кажа ;)

09.07.06
09:43

Аз да Ви го кажа по следния начин:
След тестовете на БГ протеините, нямам вяра повече на нито един БГ продукт  :!:

12.07.06
22:57

значи в момента гледам да сваля някое и друго кило. За целта тичам всяка сутрин около 5-6 километра и искам да взимам Л-карнитин за спомагане на изгарянето на мазнините. Чета в сайта пише да се взимат 2-4 грама на ден. Въпроса ми е - как е най-добре да се разпределят тези 2-4 грама  Л-Карнитин за да има най-добър ефект? Колко грама se взимат 1 час преди тренировка? Колко грама преди лягане? Да се взима ли преди ядене ... такива неща. Благодаря предварително.

12.07.06
23:19

[quote author=“dany_m111”]значи в момента гледам да сваля някое и друго кило. За целта тичам всяка сутрин около 5-6 километра и искам да взимам Л-карнитин за спомагане на изгарянето на мазнините. Чета в сайта пише да се взимат 2-4 грама на ден. Въпроса ми е - как е най-добре да се разпределят тези 2-4 грама  Л-Карнитин за да има най-добър ефект? Колко грама se взимат 1 час преди тренировка? Колко грама преди лягане? Да се взима ли преди ядене ... такива неща. Благодаря предварително.

Попринцип Л-карнитина се предлага на капсули по 500мл. пий по 2 сутрин преди тичане и 2 преди лягане. Смятам че 2 грама на ден са предостатъчни за добро отслабване. Все пак не забравяй, че и карнитина се набавя и чрез храната.

17.07.06
22:24

А може ли Л карнитина да се пие 2 таблетки преди всяка тренировка.Като
Може да почивам и 4 последователни дни тва проблем ли ще е? 8)

18.07.06
09:50

Изобщо даже.Всеки ден сутрин преди ядене на гладно пиеш 2 отиваш бягаш или спортуваш вкъщи там преси едно друго...После Преди тренировка слетобед вземаш 2 и отиваш да тренираш.Ако искаш максимален ефект най-добре ще е да го комбинираш с Фет Бърнери аз земам 2/2 Л-Карнитин и 3/1 Фет Бърнери сутрин преди тренировка и преди вечеря.Не Забравяй,че става дума за български добавки.Не са по лоши но са завишени в съдържанието компонентите или по точно ако казват че нормалната доза е 500 то в самото хапче има 300 най-много.Това една моя позната лаборантка го установи.Както и Креатина на Нутрим с червеното топче на етикета е също е зачислен с 20 %

18.07.06
12:47

А някъде във форума бях чел,че можеш тялото ти да свикне с карнитина и така спира неговото действие или нещо от тоя сорт,та това вярно ли е ? И ако е вярно правят ли се някви почивки или ?

18.07.06
12:51

Правят се почивки.

18.07.06
19:07

Преди два месеца си взех 1л. Л-Карнитин на ПаурМан, концентрат - немски, всъщност си го взех от Германия малко преди да се върна. Бях 117 кг. 187 см. това беше към средата на май месец, бях спрял от две години тренировките и съответно нещата бяха тръгнали да излизат от контрол. Не знам дали продукта е добър на този производител или просто съм улучил диетата и тренировките, но в момента съм точно 100 кг. като смея да твърдя, че съм качил малко сила и ъсм изчистил доволно количество мазнини /14 см от талийката/ - диетата беше чисто белтъчинна първия месец после и по-малко въглехидрати. Най-бързо се смъкват мазнини първите 30-40 дена, след това организма привиква и към натоварванията и към препарата. Бих препоръчал този Карнитин, въпреки че не съм го срещал в България, но пък за сметка на това в ebay.de го има навсякъде и струва 22-24 евро за литър, който на мен ми стигна за месец и полвина и остана полвин литър.

18.07.06
19:46

[quote author=“emzo”]Правят се почивки.

е кажи малко по-подробно де,през колко време,самата почивка колко време да е и т.н. ?

18.07.06
20:40

Аз лично го пия 1 месец и почивам 2 седмици.
——
topic updated

21.07.06
21:45

Утре мисля да си взема Л - Карнитин, една опаковка с капсули на power food. Ще взема тая от 90 таблетки, където се пият сутрин, преди тренировка и вечер преди лягане. Сутрин като стана, трябва ли първо да го пия и лсед това да ям или обраното ? И съответно за преди тренировка - да ям преди тренировка и след това карнитина или да пия карнитина и след това да ям и накрая тренировката. Също така, след тренировка се прибирам, ям и към 4 часа почвам да карам байк. Минавам около 20-25-30 километра и накрая пак се прибирам да се къпя, ям и излизам навън пак. След като ходя на фитнес и карам колело (цялата тренировка излиза около 4 часа на ден) ще има ли добър ефект (опитвам се да изгоря мазнини и да се получи релеф на тялото - тренирам от близо 1 година, но имам малко мазнинки, които не се махнаха). Никога досега не съм вземал химия и за тва така питам  Благодаря предварително за отговорите Ви

21.07.06
21:52

Отговорите на въпросите ти ги видях в ТАЗИ тема, просто я прочети внимателно :!:

21.07.06
22:00

Добре, а има ли значение дали след ядене или преди ядене го вземам ? И сега примерно както 1 месец ми се очертава да не ходя на фитнес (море и балкан) ще мога ли да го вземам ?

03.12.06
17:44

а ако спортувам три пъти седмично всеки ден ли трябва да пия Л-карнитин, На мен ми се иска да го пия само като ходя да тичам ставва ли така???

03.12.06
17:55

[quote author=“telkedgiev”]а ако спортувам три пъти седмично всеки ден ли трябва да пия Л-карнитин, На мен ми се иска да го пия само като ходя да тичам ставва ли така???

Както пише по-горе в темата, пиеш 1 месец почиваш 2 седмици.Оттук сам си прави изводите колко ще постигнеш с прием от 3 пъти седмично  за 1 месец и колко при всекидневен прием.Общо взето не си прочел внимателно темата :?

5C

27.01.07
15:57

Здравейте!Искам да ви попитам,като е течен Л-карнитина,той разтваря ли се в нещо или направо се гълта?
Благодаря!

27.01.07
18:44

Направо се гълта.
Пил съм на Ultimate Nutrition и имаше вкус на сироп за кашлица (сладък).

BU

27.01.07
23:00

майка ми беше купила преди някви “сокове” л-карнитин
в смисъл бяха в някви шишенца по 500 грама майче .. за 2 лева .. също беше купила някъв л-карнитин хляб (имаше 2 грама карнитин в него) без брашно или нещо от сорта .. та тия глупости действат ли ? или си е най-добре на таблетки на свястна фирма ?

27.01.07
23:05

Таблетки на реномирана фирма.В тези сокчета да има 1гр карнитин най-много, не знам откъм захари как са.Хляба вече е дискутиран, че не струва.

31.01.07
09:49

Имам въпрос примерно зимам си креатин и свалям 5-6 кила след като го спра след 4 седмица , защото пове4е не се пие ми казаха , 4е килограмите може да ги ка4а отново и то 2 и 3но ? това вярно ли е ?

CS

31.01.07
11:50

Ако изпия наведнъж 50 грама ко ще стане ?

31.01.07
12:23

[quote author=“BilLaBONG”]Имам въпрос примерно зимам си креатин и свалям 5-6 кила след като го спра след 4 седмица , защото пове4е не се пие ми казаха , 4е килограмите може да ги ка4а отново и то 2 и 3но ? това вярно ли е ?

При правилен хранителен режим НВД или РБР и съответното правилно излизане от този режим няма опастност да ги качиш.
Ако си гладувал вече по друг начин стои въпроса.

Ако изпия наведнъж 50 грама ко ще стане ?

RIP предполагам или големи стомашни проблеми  :twisted:

31.01.07
16:40

- Athletic - 60 таблетки - 500 мг - 14 лева
- Biogame - 60 капсули - 250 мг - 10 лева
Искам да питам кои е по ефикасен от двата :))))))

31.01.07
16:57

[quote author=“BilLaBONG”]- Athletic - 60 таблетки - 500 мг - 14 лева

500мг>250мг :roll:

31.01.07
16:58

имам още един въпрос 250 грама за колко време ще ми стигнат 1 месец ?

31.01.07
17:01

[quote author=“BilLaBONG”]имам още един въпрос 250 грама за колко време ще ми стигнат 1 месец ?

Има разлика между грам и милиграм :wink: Тва 250 мг е дозата карнитин в едно хапче,а в 2те са по 60…
Edit:От българските на Нутрим най-стават...Около 19-20 лева...

31.01.07
17:04

хахаха ясно а :) като сметнеш на ден сутрин 1 като стана и 2 преди лягане .. а при тренирожацхен ден как беше сутрин 2 и ве4ер преди лягане 2 ?

31.01.07
17:24

[quote author=“BilLaBONG”]хахаха ясно а :) като сметнеш на ден сутрин 1 като стана и 2 преди лягане .. а при тренирожацхен ден как беше сутрин 2 и ве4ер преди лягане 2 ?

Аз като пих карнитин,той беше съчетаван с фет-бърнър,тъй че взимах по-малко от него и затова ми е стигнал за 1 месец...Ако ще вземаш само карнитин в оптимални дози,няма да стигне...

31.01.07
17:56

Разликата в цената не е фрапираща, така че най-добре не взимай БГ карнитин !

РО

31.01.07
18:00

[quote author=“BilLaBONG”]- Athletic - 60 таблетки - 500 мг - 14 лева

Нито един от двата . :D Вземи  си нещо американско.

31.01.07
19:12

:п е какво да си зема ад не е бг :) кажи :) от бг Nutrium

31.01.07
19:26

[quote author=“BilLaBONG”]:п е какво да си зема ад не е бг :) кажи :) от бг Nutrium

BioFit е към 28 лева...

31.01.07
20:56

4естно да ви кажа не разбраь кои да си зема .... :( мноо марки много работи

Прескочи до:
back-arrowbb-hexcalendarcheckoutfacebook-iconforumgoogle+instagramlinkedinlogo-smallmailmessagesmy-bbprofileprogressreadingsearchseparator-carrotseparator-dumbbellseparator-shoeservicestoresubmit-arrowtop-arrowtwitteryoutube1 forum-blockforum-deleteforum-editforum-favorite-postforum-flagforum-followforum-lockforum-mergeforum-moveforum-new-postforum-quoteforum-recommendforum-subscribeforum-unlock1