Височина

EM

14.11.04
13:09

Даите някои тренирвки или упражнения за височина.. на мен ми казаха скачане и... кажете всичко което знаете.. а и ако може ще е много добре и с снимки да видя упражненията.. Които знае да каже.Мерси много.

15.11.04
10:30

Здрасти! Имам един приятел баскетболист. Навремето той тренираше много подсоци с тежести и без, а и клякаше във взривен стил. Тези упрайнения ги правеше преди всичко за отскок, но се отразиха и на височината му.
Чел съм също така, че упражнения като кофи и набирания, изпълнени със сериозна тежест на кръста, също имат добър ефект.

Поздрави и се надявам да съм бил полезен!

EM

15.11.04
20:08

да помогна ми.. начи тези взривен стил да не е дето кляка напално и отскача и си дига и рацете ... ?!

16.11.04
11:54

Еми то о така може, ама аз имах в предвид клякане с щанга на раменете. Само че изправянето се прави възможно най-бързо. Спускането е с нормално темпо. Избираш си подходяща тежест (не малка) и подходящ брой повторения (над 10) и започваш.

Успех! :wink:

OH

16.11.04
18:22

Е как със щанга на раменете и ще порасне? Аз до колкото знам това би трябвало да връща назад с няколко сантиметра...?

17.11.04
15:22

[quote author=“oho”]Е как със щанга на раменете и ще порасне? Аз до колкото знам това би трябвало да връща назад с няколко сантиметра...?

логичн погледнато би трябвало да е така !

17.11.04
15:48

Еми де да знам :) , а не смаляваме ли мускулите си посредством тежи тренировки, като ги унищожаваме.  :D
А сега сериозно: не съм сигурен за точната физична реакция, но се получава на практика. Един вид способност на организма да се адаптира: ти го мачкаш с щангата, а той расте на височина. Също така съм чел, че тренировките с тежести от ранна възраст спомагат за разтежа, а не обратно, каквото е общоприетото мнение. При първа възможност ще проверя как точно беше обяснено и ще постна.
А ако някой друг има инфо да пише.
Поздрави!

Писали сме много по тази тема и мненията, с които съм се сблъсквал аз са точно обратните.
Голямото натоварване и стимулацията на определени хормони; стимулира засилено калциране на костната система. Оттам костите стават по - здрави. Съответно по - здрави стават и зоните им на растежа и растежът се забавя.
Това мнение съм го получил и наживо от спортен рехабилитатор в болница. Което не го прави меродавно, наистина...
Самият аз съм виждал сравнително високи за възрастта си момчета, които преди пубертета се захващат с борба или тежести. И в последствие остават сравнително ниски.
А спортове като баскет, волей и плуване, свързани с разтягане на костите пък имат благотворен ефект; хормоналният стрес там е по - малък, а действията  -доста по - чест повтаряни.
Нека направим разликата. Щангата не “набива”... Не връща назад. Не спира растежа. Просто го забавя. Въпросът е не “колко високи станахме със”, а “колко високи щяхме да станем без натоварването”.
Единственият шанс да върнеш назад е примерно гръбначно изкривяване. Което не че не може да се предизвика с тренировки и неправилна стойка например.

OH

17.11.04
22:11

Много правдоподобно звучи всичко, което каза. Мерси. Като се замисля така ще е, няма какво друго да стане....
А относно скачанет (баскета) - наистина не можеш да станеш по-висок от това, което ти е заложено в гените, просто ще стане по-бързо, или ако пораснеш, то ще е с много малко... но с тренировки с тежести мисля че може да се набиеш и да се върнеш назад. Не може просто повечето хора, които се занимават отдавна с това да са такива тапички.

18.11.04
10:05

Няма да споря, щото снощи рових вкъщи, ама не успях да открия това, което исках. Приемам се за победен в спора (засега). Но очаквайте да се завърана по въпроса! :D
Поздрави!

А и това не значи, че съм си променил мнението :D

25.11.04
13:36

Та значи, намерих каквото търсех. Сигурен бях, че не ми се върти в главата случайно идеята за клякането и височината.
цитат от книжка:
Културистичните тренирвки влияят положително, както върху мускулите, така и върху костите. Грешка допускат онези родители, които не разрешават на децата си да се занимават с културизъм, докато костите им “не порастнат и не заякнат достатъчно”. При изпълнение на силови упражнения под влияние на механичния опън и натиск в кристалната струтура на костите се възбужда електрически ток (явление , познато във физиката като пиезоелектричен ефект), който увлича калция и други минерали, доставени от храната в кръвта, и ги изпраща в костите, в резултат на което те интензивно растат и се заякчават.
край на цитата 
“Културизъм за всички” Атанас Джананов годината е някъде 1990, ама кориците ги няма  :D , та не мога да видя.
Без да претендирам, че съм специалист по въпроса, за съветите,  които дадох, изходих от прочетеното + наблюдения върху приятел баскетболист. Оттук всеки решава сам за себе си. Поздрави! :)

[quote author=“Martin”]При изпълнение на силови упражнения под влияние на механичния опън и натиск в кристалната струтура на костите се възбужда електрически ток (явление , познато във физиката като пиезоелектричен ефект), който увлича калция и други минерали, доставени от храната в кръвта, и ги изпраща в костите

Братле, аз не искам да възраждам пак стари спорове, но според мен тази книга не я е писал медик, или поне за мен компетентността му е под съмнение. Как така натрупването на калции ще прави костите да растат. Че то ги укрепва, заздравява, прави нееластични. А точно гъвкавост се иска за да растат, не може хем да стават твърди и здрави, хем да се разпъват по - лесно. Точно калцирането съм го дал и аз като основен довод за забавяне на растежа. Поне да беше дал някакви доводи относно хормона на растежа тоя човек, че да се усъмня, а така....
Така само в него се съмнявам.

25.11.04
14:01

Ае ясно де, аз само си подкрепям твърдението, защото обещах.
Т,ва е.
ПС - Книгата я е писал Атанас Джананов - популярен деятел в сферата на Културизма (нека така го наречем :D )
Поздрави! :)

DM

25.11.04
17:20

Много си е верен текста даже
както е написано в книгата точно така расте и заздравява костта
д3бер батка, айде стига се опитва да знаеш всичко,
Стан

Заздравяване на костта и растеж на дължина не са ли антоними?

Приложение:
Even though bones stop growing in length in early adulthood, they can continue to increase in thickness or diameter throughout life in response to stress from increased muscle activity or to weight. The increase in diameter is called appositional growth.
Демек:
Ако и костите да спират да растат на дължина в ранна зрелост, те могат да продължат да увеличат в дебелина или диаметър през живота на човека в отговор на стрес от увеличена активност на мускулите или като отговор на натоварване с тежест. Увеличението в диаметър е наречено приложим растеж.
Източник:
http://training.seer.cancer.gov/module_anatomy/unit3_3_bone_growth.html
На същото място заинтересованите могат да прочетат и за действителните начини за растеж на дължина на костите....

06.12.04
21:56

Това го пречислете към митове и легенди да тренираш нещо и да пораснеш на височина  :P :P :P хе хе направихте ми добър смях тази вечер малко ми беше лошо настроението

Костнната система расте до края на пубертета и после на старини вече обратният процес е налице

07.12.04
10:24

Само да кажа, че се има предвид благоприятсване на растежа през времето, когато той (растежа) не завършил (естествено). Смятам, че след пубертета, наистина няма начин да предизвикаш растеж.

[quote author=“Martin”]Само да кажа, че се има предвид благоприятсване на растежа през времето, когато той (растежа) не завършил (естествено). Смятам, че след пубертета, наистина няма начин да предизвикаш растеж.

A аз имам предвид линковете горе, Марто :) Прочети ги.
Сайтът е мисля медицински, за борба с рака или нещо такова :) Предполагам, че хората разбират от анатомия. Поне малко повече от разбиращите от всичко.
После ще говорим. За електричество и светодиоди.
Пак повтарям един от изводите вътре: натоварването с тежест на мускули и кост разширява и заздравява костта, не я удължава.
Всъщност, като се замислиш - не е чак толкова нелогично.... Като че ли и тук законите на физиката не правят изключение :)

07.12.04
13:29

О.К. - “разширява и заздрвява”. Ако е така, значи би могло и да я удължава, но не е сигурно. И още - не  я скъсява и не пречи на разтежа. Поне аз така го разбирам. Приснавам, че не изчетох внимателно статията :oops: . Просто нямам ищах :D в момента за това. От друга страна попаднах на стар спор по темата във форума, където някакъв пич ти пускаше линкове с “доказателства”. И тях прегледах отгоре-отгоре и останах с впечатлението, че хората са “доказали”, че тренировката с тежести през пубертета не спира разтежа.
Да обобщя - никъде не видях някой да “докаже”, че “вдигането” влияе благоприятно или неблагоприятно на разтежа. В този смисъл, аз съм склонен да не изказвам категорично мнение. Но мнение си имам и съм го написал :D . Обешавам, че скоро ще прочета много внимателно, грижливо подбраите материали и ще пиша пак.
ПС - просто попадам на толкова много, интересни за четене неща, че ми се налага да поразсъждавам преди да се захвана да чета нещо :D

07.12.04
17:55

Аз съм чел много по тая тема навсякъде хората дават зелена светлина на подрастващите да тренират НО не с максимални тежести иначе всички са единодушни че не пречи на разтежа (докато има такъв) аз тренирам от дълго време още не бях завършил растежа и станах 190 см. (доказателство на горенаписаното)

време е и аз да се изкажа по темата  :) .чувал сьм,че геньт е отговорен до 95% за растежа,така че,независимо дали спортьт е благоприятен или не за растежа,тои не оказва голямо влияние.дори смятам,че в наи-лошия вариант,би могьл просто да го забави,но не и да те вьрне назад(стига да не си направиш някоя травма).Всьщност взимам тази тема присьрце,защото сьм на 16 и ме засяга пряко(не че сьм ниськ -182).за мое сьжаление,сьм сьгласен с Дзвера(звучеше доста убедително  :cry: )

12.12.04
18:58

Аз пък рпеди няколко дена навърших 16, а съм някъде към 159 см или нещо такова ...  :roll:  :cry: ... та кажете точно и ясно какво да се прави, совен скачане, моркови ... ако съм 49 кила, каква тежест трябва да отласквам там с щангата,дето го разпрявяхте  малко по-горе ???

13.12.04
01:15

[quote author=“ti6o”]Аз пък рпеди няколко дена навърших 16, а съм някъде към 159 см или нещо такова ...  :roll:  :cry: ... та кажете точно и ясно какво да се прави, совен скачане, моркови ... ако съм 49 кила, каква тежест трябва да отласквам там с щангата,дето го разпрявяхте  малко по-горе ???

За да пораснеш на височина ли  :o :)  :D :D :D
Препрочети темата отново

13.12.04
10:35

Колегите не са съгласни с мен (явно), но ще ти отговоря: лека, много лека (за теб) тежест.
Успех!
П.С. Препрочети, наистина отново темата. Според мен: би могъл и да спомогнеш процеса на разтежа. Но това в никакъв случай не е както да тренираш и да ти растат мускулите все пак...

back-arrowbb-hexcalendarcheckoutfacebook-iconforumgoogle+instagramlinkedinlogo-smallmailmessagesmy-bbprofileprogressreadingsearchseparator-carrotseparator-dumbbellseparator-shoeservicestoresubmit-arrowtop-arrowtwitteryoutube1 forum-blockforum-deleteforum-editforum-favorite-postforum-flagforum-followforum-lockforum-mergeforum-moveforum-new-postforum-quoteforum-recommendforum-subscribeforum-unlock1