10.02.07
01:07
Така да речем купувам си 1 тарелка с пилешки гърди - 500гр. От тези 500 , 250гр. си ги готвя (разбърквам 1 яйце , овалвам пържолата и после я валям в галета) Така - въпросът ми е каква част от белтъчините се губят при този начин на приготвяне ? (един вид месцето става все едно KFC :lol: )
10.02.07
01:28
Ако месото е дълбоко замразено, от тези 500 гр. ще останат вероятно 300, след като се изпече примерно. При охладените разликата е по-малка, до колкото знам. Не съм сигурен, дали при конкретния начин на приготвяне ще се загуби част от белтъчините, но едва ли това е най-добрата рецепта за приготвяне на пилешко месо. :)
Белтъчините няма да се изгубят, ще претърпят определени промени, но ще си останат белтъчини. В calorie-count.com има данни за всякакви храни, във всякакви състояния - сурови, варени, пържени, печени, пушени, сушени... Данните са за процентово съдържание на отделните съставки в храната - белтъчини, въглехидрати, мазнини, витамини, минерали, вода и т.н. Разрови се малко и ще видиш, че процентното съдържание на белтък се променя в много малки граници при топлинна обработка. Конкретно за пържената пилешка пържола - мисля, че основно ще се изпари водата. При пърженето обаче стават други промени с храната, свързани с нагрятата мазнина, които не са много полезни. Най-добрият начин за приготвяне на пиле (цяло) е да се опече в плик (но не и най-вкусният - пиле на грил си е друго нещо :wink: )
10.02.07
15:16
Мисля, че са прави - твоят начин не е най-хубавият за приготвяне на пиленце. Баща ми ми прави пилета от 5 години и мога да ти кажа, че на грил са бомба! :)
10.02.07
20:13
Що да не е бе ? Отвън си фаща коричка от галетата , под нея липенцето си е като задушено , мн. вкусно става.Иначе да , на грил са си екстра , ама ... много пара ;)
Все пак не ме боли , че има мазно , интересува ме белтъци губят ли се ?