солта-вредна?

08.02.07
12:45

чувал сам че солта е вредна за хранителните режими за покачването на теглото ,но незнам какво и е вредното.ако можете да ми обясните . (по принцип ас харесвам по засолените продукти )

За покачване не е вредна. Просто задържа вода, което може да ти повиши кръвното. Иначе винаги към съветите в хранителните програми за маса си пише, че трябва да приемаш сол. Количеството обаче не го помня.

14.02.07
13:26

4 гр. на ден :)

SP

14.02.07
14:28

Да, завържа вода и прекомерното използване е вредно за очите.

14.02.07
16:55

[quote author=“mmaarrttiinn”]чувал сам че солта е вредна за хранителните режими за покачването на теглото ,но незнам какво и е вредното.ако можете да ми обясните . (по принцип ас харесвам по засолените продукти )

След тренировка ти трябва толкова натрий , колко се съдържа в чаена лъжичка сол (5 гр.)

JO

15.03.07
20:26

[quote author=“mmaarrttiinn”]чувал сам че солта е вредна за хранителните режими за покачването на теглото ,но незнам какво и е вредното.ако можете да ми обясните . (по принцип ас харесвам по засолените продукти )

Вредна е ако я приемаш в големи количества ако е нормално що да е Вредна ?!

J0

17.03.07
18:11

Солта Вредна?? Това са пълни глупости, в миналото хората са страдали от мн болести заради липсата на сол.......разбиеа се всичко в повече е вредно

25.03.07
07:11

Солта е задължителна част от храненето. Не случайно диви животни ходят да лижат солени скали и т.н. Разбира се, както с всички останали минерални вещества не трябва да се прекалява.

Нека го дефинирам така: яж посолено, но не пресолено.

JD

25.03.07
19:54

Солта е известна още от древни времена. Добива се от земните недра или чрез изпаряване на морска и езерна вода. Стара истина е, че тя е много необходима за нормалното функциониране на човешките органи. Годишната потребност на всеки от нас от нея е около 7 кг, а дневната - 10-15 г (в зависимост от количеството и качеството на полагания труд, от климатичните особености на мястото, където живеем и др.).
Здравословните проблеми, свързани със солта, възникват поради

прекомерната й употреба.

- мнозина приемат значително по-големи количества от необходимите. В човешкия организъм тя постъпва чрез хранителните продукти. В продължение на едно денонощие с тях си доставяме около 7-10 г. Следователно от солницата би следвало да добавяме не повече от 5-7 г, което е една непълна чаена лъжичка. За съжаление 3/4 от човечеството “преизпълнява плана” поне 3 пъти. Тази свръхнорма е много опасна за здравето, предупреждават лекарите.
Прекомерната употреба на сол

- причинява огромна вреда на бъбреците

сърцето и артериите. Получава се дисбаланс на обменните процеси, вследствие на който в организма се задържат течности, развиват се отоци и се стига да наднормено тегло. Неконтролируемото подсоляване на храната е най-прекият път към исхемичната болест и атеросклерозата.
С увеличаване на възрастта чувствителността към готварската сол се променя: здравият организъм се нуждае от по-малко солена храна. При страдащите от сърдечносъдови проблеми обаче става обратното - възниква т.нар.глад за сол. Медиците съветват тези хора

“да мамят” себе си

заменяйки солта с лук, чесън и някои подправки (чубрица, магданоз, копър, джоджен и др.).
Готварската сол трябва да се използва грамотно. Месният бульон например се соли 20 минути преди края на варенето, рибният - веднага след снемането му от огъня, пържените картофки - в края на приготвянето им, а в суровите меса и риби солта се слага преди кулинарната обработка.
Според мнозина лекари йодираната сол е много полезна за здравето. Това е вярно -

йодният дефицит потиска мозъчната дейност

уврежда зрението и др. Йодираната сол обаче е противопоказна за хора с повишена функция на щитовидната жлеза.
Ако страдате от бъбречно заболяване, непременно се консултирайте с лекар - по всяка вероятност той ще препоръча специална диета. Ще се наложи да откажете солта, да приемате храната на малки порции 5 пъти дневно, да варите някои продукти на пара и напълно да изключите пърженото.
Факт е, че солта вреди, когато се приема в големи количества. Тя обаче е и много полезна -

доставя на организма натриеви и хлорни йони

без които е невъзможно образуването на алкални вещества и солна киселина (главните съставки на жлъчния сок).
Солта притежава и целебни свойства. Ето няколко рецепти. При простуда посетете руска баня. След нея натрийте тялото със смес от равни части готварска сол и пчелен мед. Като отхрачващо средство пък изпийте на гладен стомах половин чаша вода, в която сте разтворили половин чаена лъжичка сода бикарбонат и щипка сол.

JD

25.03.07
19:54

Торбичка с предварително загрята морска сол

облекчава болки в гърдите

и ускорява зарастването на счупени кости. Ако ви измъчват стомашни колики, нагрейте 1 кг сол, увийте я старателно в парче памучен плат и го сложете върху корема. При изгаряния и натъртвания направете компрес на болното място, състоящ се от равни части готварска сол и винен оцет.
Ужилване от пчела се лекува, като върху отока се сложи щипка сол, навлажнена с малко вода. Същия резултат ще получите, ако увиете цицинката с вълнена кърпа, натопена в 10-процентов солен разтвор.

Този компрес е подходящ и за кожни рани


Нападнала ви е хрема? Промивайте носната кухина със солен разтвор (половин чаена лъжичка на една чаша топла вода).
Солените вани са чудесно терапевтично средство. За нормализация на обменните процеси в организма например се прави следната баня: 150 г екстракт от хвойна и 2 кг морска сол са разтварят във водата, с която е напълнена ваната. Процедурата има положително въздействие при страдания на гръбначния стълб, артрит и неврози. За почистване на кожата и

тонизиране на мускулите

пък направете следното: напълнете ваната с вода, чиято температура да е 36-37 градуса, разтворете в нея 1 кг морска сол, изчакайте 5-6 минути и започнете процедурата.
При сърдечносъдови заболявания се препоръчва къпане във воден разтвор на сол - концентрацията е 200 г на една пълна вана. Престоят не бива да превишава 10-15 минути. Процедури със съдържание 2 кг сол на пълна вана при температура на водата 38-40 градуса са полезни при ревматизъм. Продължителността им не бива да е повече от 10 минути.

Ако страдате от наднормено тегло

вземайте вани с концентрация на солта 5 кг. Температурата на водата трябва да е 37 градуса, а времетраенето на процедурата - 15-20 минути.
При простуда, радикулит, артрит и ревматизъм направете следното. Във вана, пълна с гореща вода, разтворете 1-1,5 кг морска сол. Изкъпете се преди вечерния сън в продължение на 15-20 минути. Не ползвайте сапун. Колкото по-топла е водата, толкова по-голям е ефектът от ваната. На сърдечноболни тази процедура не се препоръчва.


копи/пейст в. “Новинар”

Границата е тънка!

back-arrowbb-hexcalendarcheckoutfacebook-iconforumgoogle+instagramlinkedinlogo-smallmailmessagesmy-bbprofileprogressreadingsearchseparator-carrotseparator-dumbbellseparator-shoeservicestoresubmit-arrowtop-arrowtwitteryoutube1 forum-blockforum-deleteforum-editforum-favorite-postforum-flagforum-followforum-lockforum-mergeforum-moveforum-new-postforum-quoteforum-recommendforum-subscribeforum-unlock1