Сериозно за тичането.

Темата е заключена.

17.11.04
21:39

//Видях ,че има една активна тема за бягането , но там смисъла / въпроса е друг

1.Аз лично правя с най-голямо желание от всичките физ. натоварваня / упражнения тичането.

2.Засъжеление не мога да кажа ,че знам много за него:

- важно е правилното дишане:

много хора дишат “с гърди” , а не както е правилно “с корем”, най-вече при хора, които имат коремче.

Важно е ритъма на дишане да е синхронизиран с ритъма на тичане.
Един много груб пример - крачка - вдишане, крачка - издишване
или 2 крачки вдишване, 2 крачки издишване и т.н.
/мнението ми е напълно непрофесионално, споделям какво знам ;)

- не е важно количеството, а качеството ?!.

Има два варианта

голямо времетраене / и пробег/ , но бавно (скорост на) тичане - издръжливост.

малки отсечки или 2-но и повече по-малък пробег, но с голяма скорост/натоварване - за скорост / бързина.

3.Тренировки.

7 дена в седмицата е наистина голямо натоварване и няма да може да се задържи така винаги. (както и за другите упражнение /програми и т.н)

5 дена и 2 дена почивка или 2 дена тичане и 1 ден почивка са наистиан най-добрите варианти.

——-

Засъжеление (или не) аз не знам достатъчно или правилно нещата за тичането.

—-
Моя случей

Тичах поне 2-3 пъти в седмицата и мога да кажа ,че нивото ми беше задоволително.
По стеченията на обстоятелствата обаче 1г почти никаква тренировка, всичко спрях - не само тичането.

Преди няколко месеца почнах бавно да влизам в някаква форма:

За почти 2 месеца тичане:
наистина си върнах формата от преди (+) , но главно мускулатурата в краката - издръжливостта най-вече (времетраене , големина на пробега), скороста на тичане също.
+ това правих и упражнение (както споменах в началото не с чак толкова голямо желание като тичането и => доста по-малко ) за ръце, гърди , корем, много малко за гръб.
И се чуствах тонизиран, но не виждам да имам някакъв основен напредък, освен в краката :(.

А много по-лесно отделям време за тичане и го правя/тичам с голямо желание ;)

—-

Казах , че знам малко за правиното тичане и как е най-добре да се тича. Въпроса ми е :

Как е най-добре или по-правилно - как е по-добре да тичам , ако “залагам” на тичането за основно натоварване и начин за изграждане на мускулатура (да го кажем , не знам правилните думи , с които да изразя мисълта си).

//Относно последното - тичането тренира цялото тяло , в това съм сигурен и от чуто , и от видяно , и от личния ми опит/трениране - чуствам цялото си тяло тонизирано , по-здраво/силно , натоварва се наистина цялото тяло.

БЛАГОДАРЯ ! ;)

пп: също така ако имате някакви препратки с информация ;)
//може и да са на английски ..

пп2: важно е да напомня, че може и горе да съм написал някоя глупост , не скачайте много, приемете че съм аматьор/новобранец/непрофесионалист и т.н.

18.11.04
10:24

Е, не е лошо да си си маниак :D
Написаното от теб ми се вижда горе-долу О.К., освен
1. Не знам как успяваш тичайки да дишаш с корема (аз лично не мога). А как е правилно - спор няма.
2. Какво разбираш под развитие, та тичането да развива цялото тяло?
Определено ако тичаш (вместо да не тичаш), ще бъдеш по-издръжлив, тонизиран, красив, силен дори. Обаче ми се струва абсурдно (мое мнение) да изградиш солидна мускулатура само с тичане. Дори, ако тичаш прекалено - повече от 35-40мин и повече от 3-4 пъти седмично, това би се отразило негативно на натрупването на мускулна маса. Иначе и аз мисля, че ако тичаш или практикуваш друго аеробно натоварване следва да се чувставаш несравнимо по-добре (по тази тема съм водил доста сериозни спорове). Щом ти се тича - тичай, но редуцирано и поне два пъти седмично - в залата. Тъй мисля аз.
Поздрави! :)

18.11.04
16:15

1.Ами при по-бавно темпо, не знам за тичането дали помага , но правилното дишане  е с корем , поради което гледам ,когато съм с бавно темпо да дишам с корем’ ;)
2.Е разбира се е ясно ,че няма да постигнеш същото като да отделяш внимание на всяка част от тялото и т.н , но се натоварват не само краката, но коремните мускули , ръцете, ... Дори си спомням за някакъв вид тичане комбинирани с упражнения за ръце(те). И т.н.

Аз поразгледах сайта, форума и видях една тема подобна на тази във форума , часта за Жените - Упражнения , но немога да кажа, че съм намерил отговор.

Повечето хора тук (май) изцяло фитнес и ... еххх как му беше името ; “колелото” (на едно място  :lol: ) за загрявка.

18.11.04
23:44

зна4и гледаи са ....като вдишаш белитре добове ти се повдигат нагоре ,диафрагмата отива на долу  ....когато вди6а6 по дълбоко ти поема6 повече въздух и така повече натоварваш и диафрагмата....точно това ти изпъва корема  :wink:

Не заменяйте буквите “ч” и “ш” с цифри!
Спазвайте правилата на форума!
head_hunter

VV

03.02.05
09:58

Пич спротист съм от както се помня и във всички спортове които съм тенирал е заложено дишането като основна част. Та тия глупости където ги четеш за 1 крачка незнам си кво и дишане с корема не с гъза са глупости. Най вече ги пишат някакви професори които всъщност никога не са тичали сериозно а им трябват пари и си продават боклуците. Всеки организъм си е различен и по различен начин приема натоварването. На мен например рекорда ми 18км. за 64 мин. и не ми е проблем дългите разтояния. Докато на спринт максимума ми държи до 100м. след това се забавям и не мога да държа темпото. При дългите разтояния идва момент в който дишането само се настройва според нуждите на организма. При мен е две бързи вдишвания и едно по дълго издишване. Така че слушай тялото си и мисля че то знае най-добре колко кислород му трябва и ще го намери ако трябва и през гъза ти да го взима :). Ако ти нямаш тернинга да му позволиш да си взима кислород ще се умориш и ще спреш Това Е. Та ако там е проблема не търси нов метод на дишане а осъвършенствай изградения до сега. Ако не знаеш как пиши Айде

03.02.05
11:53

Аз съм бил състезател по бягане и мога да ти кажа, че не натоварва цялото тяло (само краката). Дишането е най-важно - от него зависи колко ще избягаш, защото ако е неравномерно нищо не става. Важна е и диетата, защото ако не спазваш правилна диета, защото аз по едно време като не спазвах, вместо да сваля килограми качих  :shock:  Вярно, че краката ми изглеждаха като на културист почти, ама не бях доволен :evil:

12.05.05
12:16

Виждам, че си говорите сериозно за тичането, та бих искала и аз да попитам относно мойто бягане, а и ме заинтересова  диетата, за която YODA споменава. Та аз тичам от около 2 или повече години. Започнах с колело (навън, не в зала) за  1-2 седмици. После промених с тичане. В началото малко по-малко, но после бягах 10км на ден в планина. Отнемаше ми около 50-55min.Това беше почти всеки ден, рядко правех 1 ден почивка на седмица. Имаше не кратък перяод, в които успоредно с това тренирах сериозно за ръце (най-общо казано), гръб, крака, корем, дупе. Относно дишането и аз съм чела, че трябва да се диша с корема, но моето мнение (като непрофесионалист!!!) е, че най-важно е да си дишаш ритмично и да пълниш дробовете, като е добре да поддържаш еднакво темпо. Пък сериозните бегачи си намират правилната стойка и дишане. В противен случай не биха могли да издържат, си мисля аз. Сега, поради проблеми с бъбреците не мога да вдигам тежести. Намалих тренировките като цяло. Бягам 4-5 пъти на седмица по 35-40min. В допълнение правя клекове с леки гирички (2,5кг в едната ръка), като с тях тренирам и за ръце и гръб. Наблягам на повторенията, тъй като увеличаване на тежестите не ми е възможно. Всеки ден правя обикновени коремни преси 2x50 или 1x100, или до отказ, като не падам под сто. Мерки, ако въобще са от значение: 178см, 59кг., 27години. Тялото изглежда прилично, с достатъчен релеф навсякъде, но не спазвам никаква диета и яда каквото си искам, а не трябва така. Ако може да ми кажете малко повече за тази диета, или хранителен режим, които се спазва при тичане. И относно тичането, искам да попитам...смятате ли, че бягам твърде много, или твърде често, или пък недостатъчно? При цел поддържане на добро здравословно състояние, а и разбира се приличен външен вид, какво според вас в режима ми на тренировка би могло да се промени? Може и да задавам тъп въпрос, но действително не съм много знаеща, за което се извинявам предварително.
Благодаря ви и успех на всички при релефа :)

23.05.05
14:49

Гледам, че не кипи много усилена приказка тук, ама не ми се отваря нова тема.
Та, ако някой отговори, супер. Ако не - да сте живи и здрави.

Имам два проблема свързани с джогинга - тичането.
1) Сутрин на гладно много бързо губя енергия. Успявам да стигна до аеробния режим само с помощта на 2хАмино + 1хЛ-карнитин. Иначе губя енергия и просто сядам. Та, древния въпрос е - трябва ли все пак да се яде нещо въглехидратно преди тичане?
2) Малко след като вляза в аеробен режим почва да ме стяга главата. Ако тичам дълго - може да не ме отпусне и цял ден. Не вярвам това да е нормално и си мисля, че е от недостиг на захар в кръвта. Утре ще пробвам да дегустирам кошера на дядо преди да тръгна и ще ви кажа.

Та, въпросът основен е, ако хапнеш сладко преди тичане, това обезсмисля ли самото тичане (от гледна точка на орелефяващите му функции).

Сори, че толкоз дълго излезе...

23.05.05
15:40

Не знам дали бих могла кой знае колко да ти помогна, но си мисля, че ако си на диета или въобще някакъв рестриктивен режим на хранене, би могло от това да сядаш. Относно сладкото, ако се натъпчеш, естествено е да се загуби ефекта. Защо не пробваш преди бягане да хапнеш 1-2 лъжици мед?
Поздрави... :P

23.05.05
17:47

[quote author=“YODA”]Аз съм бил състезател по бягане и мога да ти кажа, че не натоварва цялото тяло (само краката). Дишането е най-важно - от него зависи колко ще избягаш, защото ако е неравномерно нищо не става. Важна е и диетата, защото ако не спазваш правилна диета, защото аз по едно време като не спазвах, вместо да сваля килограми качих  :shock: 

Много съм сигласен с теб. А ето какво ми каза на мен един тренйор при който тренирах. Той е бивш състезател. Доста спортове е опитвал на много високо ниво, мисля, че е супер компетентен, но това е мое мнение. Та:

-Дишането, той съветваше
1) вдишвайте и задържайте и тогава издишвайте, не вътре-вънка-въте-вънка, без паузи. Лафа му беше: Т’ ва да не ви е чукане”  :lol:

2) издишвайте НАПЪЛНО и до край и тогава поемайте, ПАК след като задържите малко, за да “почувства тялото нужда от кислорода”

Това ни го казваше не с цел МОМЕНТНО постигане на добър резултат, а добра ТРЕНИРОВКА, която да води след себе си, при състезателни бягания, добри резултати.

После ни съветваше на определен брой крачки да правим вдишване и на определен издишване, но вече забравиш точната цифра на крачките, но идеята беше да са максимално много.

X_

23.05.05
18:36

the_real_maniac :wink:
мисля,че те разбирам и мога да ти подскажа само към какво да се придържаш,а за резултата-не мисля,че искаш да ставаш културист след като казваш,че искаш като основно натоварване да ти е тичането :wink:
-според продължителността си и интензивността си тичането е основно средство за функционално натоварване на организма.Най-общо казано можем да разделим тичането според интензивността на-с малка и средна интензивност,оздравително и тонизиращо,повишава като цяло издържливостта. т.е. добро темпо и добра аеробна работа ,води и до по-бързо изгаряне на мазнините.знаеш използва се в период на чистене от билдърите  :) Аеробната бегова работа с голяма интензивност се използва най-вече за повишаване на издържливостта,а тичането с максимална интензивност-спринт,което е анаеробна работа е за развиване на бързина и скоростно-силови качества.Ако си прочел горното внимателно,ще разбереш защо не говоря за дистанций в тичането. :)
-и сега какво бих ти препоръчал-тичане 4 пъти седмично,избери си за какво искаш да работиш,какво да развиваш и си направи една бегова тренировка
-щанги-2 пъти седмично,сплит от основни упражнения
-храни се като за качване на кг
аа,щях да забравя-относно дишането при бягане,ами то зависи от интензивността ,с която тичаш.Трябва обаче да спазваш следното,ритмично по-дълбоко вдишване и бързо,пълно издишване.

back-arrowbb-hexcalendarcheckoutfacebook-iconforumgoogle+instagramlinkedinlogo-smallmailmessagesmy-bbprofileprogressreadingsearchseparator-carrotseparator-dumbbellseparator-shoeservicestoresubmit-arrowtop-arrowtwitteryoutube1 forum-blockforum-deleteforum-editforum-favorite-postforum-flagforum-followforum-lockforum-mergeforum-moveforum-new-postforum-quoteforum-recommendforum-subscribeforum-unlock1