23.02.07
12:38
В понеделник за почнах да ходя на фитнес,респективно да въртя педали на велото. В понеделник направих 15 мин, вторник вече бяха 26, четв.-29, а днес-33.Въпросът ми е как трябва да завърши кардиото? Не е ли по добре след достигане на пика около 30-а минута(в моя случай), да се продължи с въртенето на педали да продължи още 4-5 минути,като постепенно темпото/пулса спадат?
На прав път си, темпото трябва да намамя дегресивно. След това може да направиш малко стречинг.
Офф: Бягането мисля, че е по-полезно от колело.
Знам,че бягането е по-добро, но играя футбол 3-4 пъти седмично и поради това краката ме болят(от контузии и натоварване).Освен това съм над 100 кг и мисля да започна да тичам след като стана около 90.
[quote author=”Гонзо”]Знам,че бягането е по-добро, но играя футбол 3-4 пъти седмично и поради това краката ме болят(от контузии и натоварване).Освен това съм над 100 кг и мисля да започна да тичам след като стана около 90.
Ами явно си прав... но според мен прецени футбола спрямо програмата, защото може да претоварваш краката.
А щом имаш болежки, най-добре гледай да ги тушираш, станат ли хронични положението е рас—но.
Точно обратното...
При бягането се натоварват повече ставите...
25.02.07
13:02
Точно обратното...
То при кое ли не се. Бягането си е супер. Велото е мързелива работа ама като нямаш време или възможност за тичане е супер вариант.
25.02.07
18:17
[quote author=”Гонзо”]В понеделник за почнах да ходя на фитнес,респективно да въртя педали на велото. В понеделник направих 15 мин, вторник вече бяха 26, четв.-29, а днес-33.Въпросът ми е как трябва да завърши кардиото? Не е ли по добре след достигане на пика около 30-а минута(в моя случай), да се продължи с въртенето на педали да продължи още 4-5 минути,като постепенно темпото/пулса спадат?
кардиото го завършвай с добре балансирана диета там е ефекта :wink:
Точно обратното...
То при кое ли не се. Бягането си е супер. Велото е мързелива работа ама като нямаш време или възможност за тичане е супер вариант.
И друга тънкост, при велото всички движения стават на равни интевали и с равна продължителност...
Което си е много по-добре за поддържане на висок пулс...
А определено между бягане и каране на велоергометър има доста голяма разлика в натоварването на ставите.
07.03.07
11:49
Велоергометъра е по-добрият вариант,защото при него вероятноста за травми е почти нулева а и не се губи мускулна маса.
това дали ще загуби мускулна маса или няма зависи в по голяма степен от диетата(добре или зле структурирана).Мисля,че вида на кардио дейността е от второстепенно значение.
Иначе и аз съм за велото -по малък риск от травми,не натоварва излишно ставите,държи пулса висок