23.02.07
16:43
Попаднах на следния текст (част от статия в бб.ком), който леко ме озадачи:
Many diets claim that little or no carbohydrates are the way to lose weight/fat.
The basis behind this is that carbohydrates not used as energy turn to fat.
To decrease the amount of carbohydrates turning to fat, people will eat little
or no carbohydrates. The problem with this is that your body’s main source of
energy comes from carbohydrates. Cutting carbohydrates to use fat as an energy
source is unrealistic since most of the fat in your body is in a form that cannot
be used for energy.
Where Does The Energy Come From?
Instead the energy is coming from the breaking down of proteins.
Винаги съм смятал. че при едно ограничаване на въгл организмът започва да черпи енергия от мазнините.
Вашият коментар..?
:shock: :shock: Автора твърди, че мазнините в тялото не можели да служат за енергия???? Е тогава тялото защо ги образува? От да няма какво да прави ли? Странна работа “неизползваема” била...Тогава как се изгаря, като не може да се използва за енергия? Ако найстина е неизползваем няма как да я изгорим, само липосукция ни оправя. Ей така си изчезва ли? Или я изкарвам през правото черво?Фиют да я няма веднага щом почнеш по хранителен режим препоръчан от тях. Ай сиктир.
23.02.07
17:09
[quote author=“voland”]Попаднах на следния текст (част от статия в бб.ком), който леко ме озадачи:
Many diets claim that little or no carbohydrates are the way to lose weight/fat.
The basis behind this is that carbohydrates not used as energy turn to fat.
To decrease the amount of carbohydrates turning to fat, people will eat little
or no carbohydrates. The problem with this is that your body’s main source of
energy comes from carbohydrates. Cutting carbohydrates to use fat as an energy
source is unrealistic since most of the fat in your body is in a form that cannot
be used for energy.
Where Does The Energy Come From?
Instead the energy is coming from the breaking down of proteins.
Винаги съм смятал. че при едно ограничаване на въгл организмът започва да черпи енергия от мазнините.
Вашият коментар..?
Мнения много съм чела по тази тема. Според мен не трябва да изпадаме в крайности, аз лично не мога да си представя повече от 3-4 месеца на НВД с занижени въглехидрати и увеличени мазнини, други пък го правят с години.
За такива неща ще прочетеш хиляди различни мнения, най - добре напасни диетата и нейната продължителност към твоя организъм. :)
[quote author=“fitday”]Мнения много съм чела по тази тема. Според мен не трябва да изпадаме в крайности, аз лично не мога да си представя повече от 3-4 месеца на НВД с занижени въглехидрати и увеличени мазнини, други пък го правят с години.
За такива неща ще прочетеш хиляди различни мнения, най - добре напасни диетата и нейната продължителност към твоя организъм. :)
Въпросът по-скоро бе доколко е вярно твърдението, че в организма има форми на мазнини, които не подлежат на разграждане и не могат да се използват за енергия.
Ами естествено че в американски сайт ще ти защитават тезата за ВВД и отричат НВД. Според мен истината е може би някъде по средата, т.е. всичко да е умерено като искаш да покачваш маса хапваш повечко въглехидрати, като искаш да сваляш тегло ги намаляш, като за сметка на това увеличаваш белтъчините и мазнините. Аз също съм на мнението на @fitday, че прекалено дългото спазване на НВД също не е полезно и след 3-4 месеца е по-добре да се премине към балансиран хранителен режим.
Повечето писания в подкрепа на НВД са на руски, френски, но не и на американски учени (поне тези, които съм срещал), така че затова в началото писах че е нормално в бб.ком да си защитават тезата за ВВД.
23.02.07
19:40
[quote author=“Buzinho”]Ами естествено че в американски сайт ще ти защитават тезата за ВВД и отричат НВД. Според мен истината е може би някъде по средата, т.е. всичко да е умерено като искаш да покачваш маса хапваш повечко въглехидрати, като искаш да сваляш тегло ги намаляш, като за сметка на това увеличаваш белтъчините и мазнините. Аз също съм на мнението на @fitday, че прекалено дългото спазване на НВД също не е полезно и след 3-4 месеца е по-добре да се премине към балансиран хранителен режим.
Повечето писания в подкрепа на НВД са на руски, френски, но не и на американски учени (поне тези, които съм срещал), така че затова в началото писах че е нормално в бб.ком да си защитават тезата за ВВД.
мда не винаги крайното НВД е най-добрия варинт, примерно при мен дали държа въглехидратите на 50г или 150г на ден съм забелязъл че няма разлика освен че доста често ме боли глава при такова ограничаване на въглехидратите, най-добрия вариант поне при мен е пълно ограничаване на всички мазнини, като карам 1 месец на 700-800г пилешки гърди и 200-300г кафяв ориз чистя супер бързо дори без никакво кардио, докато когато приемах по-малко въглехидрати и повече мазнини и то качествени мазнини като мазнините на зехтина, лененото олио, бадемите си седех непрекъснато в застой имаше един период в който 1 месец не бях мръднал от 81кг а тренирах 3 пъти седмично в залата и 5 пъти седмично кардио по 30мин.
[quote author=“RejiMillar”][quote author=“Buzinho”]Ами естествено че в американски сайт ще ти защитават тезата за ВВД и отричат НВД. Според мен истината е може би някъде по средата, т.е. всичко да е умерено като искаш да покачваш маса хапваш повечко въглехидрати, като искаш да сваляш тегло ги намаляш, като за сметка на това увеличаваш белтъчините и мазнините. Аз също съм на мнението на @fitday, че прекалено дългото спазване на НВД също не е полезно и след 3-4 месеца е по-добре да се премине към балансиран хранителен режим.
мда не винаги крайното НВД е най-добрия варинт, примерно при мен дали държа въглехидратите на 50г или 150г на ден съм забелязъл че няма разлика освен че доста често ме боли глава при такова ограничаване на въглехидратите, най-добрия вариант поне при мен е пълно ограничаване на всички мазнини, като карам 1 месец на 700-800г пилешки гърди и 200-300г кафяв ориз чистя супер бързо дори без никакво кардио, докато когато приемах по-малко въглехидрати и повече мазнини и то качествени мазнини като мазнините на зехтина, лененото олио, бадемите си седех непрекъснато в застой имаше един период в който 1 месец не бях мръднал от 81кг а тренирах 3 пъти седмично в залата и 5 пъти седмично кардио по 30мин.
Зависи от вида метаболизъм...но има и хора, които горят много добре мазнини приети с храната и не качват мазно от тях, но за сметка на това качват от въглехидрати. Има и обратния случай хора.
Но лошото е, че при пълно ограничаване на мазнините има голяма вероятност от стомашни/чревни проблеми...
За това при НВД е по-добре да се включат ОМЕГА 3 мастни киселини или други ненаситени форми на мазнините, които не само ще предотвратят тези проблеми, но и ще спомогнат за изгарянето на подкожните мазнини.
Също вариант са и мононенаситените мазнини(но в минимални количества)