11.11.04
13:34
Здр!Искам да ви попитам нещо.Всички знаем че всеки себеуважаващ се спортист трябва да хапва яйца(или белтъци).Та моят въпрос е:Може ли яйцата(белтъците)да се консумират сурови и има ли сериозни проблеми от това?
Заглавието също се пише на кирилица.
lexus
11.11.04
15:35
#1
Първо, добре дошъл във форума!
Желая ти приятно и ползотворно прекарано време тук!
По въпроса:
Да. Принципно няма пролеми яйцата да са сурови; дори с термичната обработка много от естествените им съставки се губят, реагират и се променят.
Ако обаче яйцето е развалено или има, хм... както казваше баба ми - запъртък, яденето му е опасно за здравето; могат да се получат сериозни реакции от страна на черния дроб, алергични реакции, стомашно - чревни атаки и т.н.
Освен това съществува заболяването салмонелоза, което е трудно да се диагностицира, както и да се разбере по самото яйце. Самият аз май съм карал салмонелоза от ядене на сурови яйца, но докторите така и не разбраха какво ми е, чак аз по - късно се сетих за суровите яйца - ей така -от нищото започнах да вдигам над 40 градуса температура и да губя съзнание; после болки в корема, диария...
Всяка от тези болежки може да е опасно за живота.
Случаите са редки, но ако ядеш яйца често, риска е голям.
Затова моят съвет е - колкото можете, избягвайте ги! Ползвайте ги максимум в разни майонези, сметани и т.н., където все пак минават някаква оработка.
12.11.04
06:43
#2
Сварен, яйчният белтък (да се разбира протеин) е по-пълно усвоим от суровия....
20.11.04
21:49
#3
[quote author=“Image”]Сварен, яйчният белтък (да се разбира протеин) е по-пълно усвоим от суровия....
Защо ?Не е ли по-логично да се консумира в натурален вид преди каквато и да била термична обработка ?
20.11.04
22:18
#4
Уви, онова дето често го мислим за логично има далеч по сложна логика... :)
След термична обработка яйчните белтъци денатурират в известна степен и се оказват по-лесно смилаеми и усвоими.
21.11.04
10:39
#5
Изнежени сме хората вече....