20.11.04
23:55
Явно след този час организмът е склонен да складира всяка излишна енергия в мастните депа, но все пак този час защо да е точно 18?
Не зависи ли от часа на лягане и часа на въглехидратния праг? Например аз си лягам към 0000 или дори 0100 часа (малко вися на компютъра по нощите :wink: ), та и в този ли случай да ограничавам въглехидратите след 18 или за мен този час ще е примерно 20 часа?
Ето за това може да стане въпрос в тази тема. За кой час от денонощието настъпва ограничаването на въглехидратите, като функция от часа на лягането :shock: ?
21.11.04
10:46
Всички казват така, понеже катаболните процеси след 18 часа силно се забавят, освен при сравнително постоянно ниво на адреналин и кортизол в кръвта (страх, агресия, физически натоварвания). Ето защо, приема на големи дози лесно смилаеми въглехидрати след този час води до реални рискове от преобразуване на гликозата в мазнини. Тялото, просто невижда какво да прави с толкова много енергия, а гликогенното му депо вече е пълно. Естествено е да ги лепне на кръста!
21.11.04
15:10
Image, това е първата част на въпроса. Не казваш нищо за останалото, което питам - дали 1800 часа или примерно 2000 ако лягането е по-късно сигурно има някакво значение... някои лягат в 2100, други в 0100! За всички ли важи правилото “1800 часа”?? :wink:
bobtosh въпроса ти е интересен, но аз поне не знам дали забавената липолиза в следобедните часове е функция на всеообщо валиден или индивидуален биоритъм.
Примерно съм чувал /но не съм сигурен дали е вярно/, че хормона на ръстежа се секретира в точно определен час /май беше към 11/ и ако през това време не спиш - край, изпуснал си влака :) .
Все пак, предвид описанато вече от имидж високо ниво на кръвната захар и пълни запаси от гликоген в следобедните часове, като основна причина за намалената оксидация на мазнините, съм по-склонен да мисля, че си е индивидуално, и ти примерно трябва да намалиш въглехидратите от по-късен час.
Имам един единствен начин да разбереш отоговора - експериментирай! :D
21.11.04
18:17
Мда, след като лягам доста по-късно от средностатистическото, наистина смятам че едно обилно хранене с въглехидрати към 2000 часа няма да е толкова лошо (за мен)... (иначе ще се чудя кво да ям като умра от глад към 22-23 часа, а не мога тогава да разчитам на въглехидратите... тогава е време за протеинче :lol: ) ... явно трябва да се експериментира наистина.