01.03.07
19:11
Цитирам част от новата статия в сайта
22) Професионалните бодибилдъри са въплъщение на перфектното здраве и физическа форма.
Великата ирония е в това, че Световната федерация по бодибилдинг удря на камък в усилията си да включи този спорт в олимпийската програма, именно поради факта, че за разлика от всеки друг спорт, където атлетът, по време на състезание, е във върховата си форма, бодибилдърът е толкова немощен, че би имал проблем да се пребори и с плюшено мече. Седмиците изтощителни диети, тренировките на ръба на възстановителния предел и постоянната интоксикация с химически вещества, довеждат състезателите до тотална изнемога.
Помислете за количествата храна, които „зобещите” билдъри поемат. Единственото съвпадение, което се наблюдава навсякъде по света, където има хора, доживели до дълбока старост, е че това са индивиди, хранещи се или под, или точно според калорийните нужди на организма си. Приемайки по-малко храна, те са по-малко изложени на действието на вредни вещества и съответно, в телата им се наблюдава занижено количество свободни радикали. Един средностатистически билдър яде от порядъка на 4-5 пъти повече. Като последствие, билдърите често страдат от завишен холестерол и високо кръвно налягане. В добавка, при такава телесна маса, сърцето бива претоварвано и вероятно би спряло да бие години по-рано, отколкото му е писано. Ето затова, професионалният бодибилдинг е акт на върховно безсмислие. Той е предназначен да постигне някакъв изкривен, нечовешки идеал, в който здравето въобще не е ценност. Като цяло, тези мъже и жени съвсем не са здрави и вероятно те ще са първите, които ще ви го кажат. Въпреки това, силовите тренировки и пълноценното хранене са наистина много здравословни, стига обаче да не са доведени до крайност.
Аз винаги съм мислел ,че фитнеса като цяло е здравословен , но ако това е вярно ние наистина поемаме повече храна от колкото ни е нужна(хранене по 5-6 пъти дневно) и сърцето наистина се претоварва от повечето телесна маса. Според вас как трябва да се храним ако искаме да качим маса и как след това да я поддържаме и в същото време да не си вредим толкова. За сърцето сигурно трябва да се включат някакви кардио тренировки по 1-2 пъти в седмицата. Кажете си мнението по въпроса...
Говори се за Професионалните билдери . Те са по 100++ кг маса приемат много повече храна и препарати от по голяма част от нас, така че ако не си професионален билдер няма какво да се притесняваш ;) ( не ти и препоръчвам да ставаш)
01.03.07
19:22
Всичко си е добре в определени граници. Ако мислиш, че в другите спортове няма зоб грешиш. Има и то много, но тук просто е ясно на всички за приемането му. Професионалния културизъм определено не е за всеки. Въпроса дали ще имаш висок холестерол вече е друг. Доста хора които никога не са спортували имат много висок холестерол. Такива които спортуват също. Дето се вика то угодия няма. Ти правилно си се изразил, че фитнеса като цяло е здравословен, но изпаднем ли в дълбоки подробности вече става различно. Най - малкото при професионалистите е това, че те буквално си играят с хормоните си. Е как да е полезно това...
Прави разлика между фитнес и културизъм.
Както и между нормален човек, блъскащ желязата и професионален културист.
То си зависи от теб дали ще тренираш здравословно или ще си биеш иглата в задника :wink:
01.03.07
20:25
Неставаше въпрос за химии и тнт. Ставаше дума за това ,че ядем повече от колкото имаме нужда ,за да постигнем растеж и по този начин претоварваме сърцето и вкарваме в организма си повече токсични вещества,но като се замисля то неможе без това.
[quote author=“The Prowler”]Цитирам част от новата статия в сайта
22) Професионалните бодибилдъри са въплъщение на перфектното здраве и физическа форма.
Великата ирония е в това, че Световната федерация по бодибилдинг удря на камък в усилията си да включи този спорт в олимпийската програма, именно поради факта, че за разлика от всеки друг спорт, където атлетът, по време на състезание, е във върховата си форма, бодибилдърът е толкова немощен, че би имал проблем да се пребори и с плюшено мече. Седмиците изтощителни диети, тренировките на ръба на възстановителния предел и постоянната интоксикация с химически вещества, довеждат състезателите до тотална изнемога.
Помислете за количествата храна, които „зобещите” билдъри поемат. Единственото съвпадение, което се наблюдава навсякъде по света, където има хора, доживели до дълбока старост, е че това са индивиди, хранещи се или под, или точно според калорийните нужди на организма си. Приемайки по-малко храна, те са по-малко изложени на действието на вредни вещества и съответно, в телата им се наблюдава занижено количество свободни радикали. Един средностатистически билдър яде от порядъка на 4-5 пъти повече. Като последствие, билдърите често страдат от завишен холестерол и високо кръвно налягане. В добавка, при такава телесна маса, сърцето бива претоварвано и вероятно би спряло да бие години по-рано, отколкото му е писано. Ето затова, професионалният бодибилдинг е акт на върховно безсмислие. Той е предназначен да постигне някакъв изкривен, нечовешки идеал, в който здравето въобще не е ценност. Като цяло, тези мъже и жени съвсем не са здрави и вероятно те ще са първите, които ще ви го кажат. Въпреки това, силовите тренировки и пълноценното хранене са наистина много здравословни, стига обаче да не са доведени до крайност.
Аз винаги съм мислел ,че фитнеса като цяло е здравословен , но ако това е вярно ние наистина поемаме повече храна от колкото ни е нужна(хранене по 5-6 пъти дневно) и сърцето наистина се претоварва от повечето телесна маса. Според вас как трябва да се храним ако искаме да качим маса и как след това да я поддържаме и в същото време да не си вредим толкова. За сърцето сигурно трябва да се включат някакви кардио тренировки по 1-2 пъти в седмицата. Кажете си мнението по въпроса...
С фактологията незнам точно колко, но с основната идея в статията съм 101 процента съгласен. Идеала е наистина много изкривен. Да оставим на страна поетата храна, ами за приема на какви серуми става въпрос... единственото достойно сравнение, което мога да направя е това са лабораторните плъхове. Жиевеят в режимни клетки и сутрин обед вечер приемат разни субстанции.
Всяко нещо което отива към екстремизъм е зле. Обаче, ако човек не се поддава на подобни крайности, може да се развие много:
Да придобие организираност, да си рационализира мисленето, разработи методология, както и да развие ценностите си и т.н.
По отношение на храненето, за себе си мога да кажа, че никога не съм бил на сериозно ВВД, нито на НВД. Старая се да се въртя около калориите които ми трябват, считайки и физическото си натоварване, като гоня горната граница. Доста е трудно но се опитвам да го правя. Иначе алтернативата е да се вкара някакво лудо ВВД с ВПротеиннаДиета, от което резултата може да не е от най-добрите...
01.03.07
21:31
хаха .. аз искам да стана професионален билдер ...обаче как ще стана като те всичките приемат забранени препарати ...,а ако започна да приемам и аз няма да е вече здравословно,нали така момчета ? :( :cry:
01.03.07
21:32
Е то не може и вълка сит и агнето цяло. Или се хващай на хорото или не.
ще започна със това ,че в секи спорт има зоб,но в някой повече :roll: :wink: а иначе дори самият фитнес като цяло тежката атлетика,дори със “човешко” хранене и без зоб пак е вреден не питайте какво става със ставите,сухожилята дори и мозъка по-време на тренировка.Целия организъм се изменя и физически и психически,но както каза един пич по-нагоре “фанеш ли се на хорото,играй до край :twisted: ” !!! И се пак сичко иска жертви,няма безплатен обяд,ако не се тровите с химия то ще е с алкохол или цигари,а ако не пиете не пушите не зобите и по жени не ходите,то тогава мога да кажа само:
ЗА КАКВО СЕ ПАЗИТЕ И ЗА КАКВО ЖИВЕЕТЕ АКО НЕ ГРАБИТЕ ОТ ЖИВОТА СЪС ПЪЛНИ ШЕПИ,щото тия дето най-много се пазят си отиват първи......
02.03.07
08:52
никои състезателен спорт не е здравословен ама никои :?
02.03.07
09:31
Няма нищо странно в идеята.
С изключение на това, че прочитайки го неколкократно, в мен остава смътното обеждение, че лайтмотивът е: “Колкото по - малко ядем, по - здрави сме”.
Причината да мисля така е например това изречение:
Единственото съвпадение, което се наблюдава навсякъде по света, където има хора, доживели до дълбока старост, е че това са индивиди, хранещи се или под, или точно според калорийните нужди на организма си. Приемайки по-малко храна, те са по-малко изложени на действието на вредни вещества и съответно, в телата им се наблюдава занижено количество свободни радикали.
Нещо като лечебен глад.
С което твърдо не съм съгласен.
Но пък материалът е ценен, дане ставаме литературни критици!
02.03.07
10:45
D3BEP все едно децата в сомалия дето нищо не хапват да надживеят един средностатистически нахранен Европеец или дори Американец лечебен глад вероятно е по друго от глад по принцип. :?
има една хубава и много вярна приказка - “Спортът е здраве, но здрав спортист (професионален) няма!”
02.03.07
11:43
Те не са инвалиди. Само че системното свръхнатоварване и опити за компенсация с храна и медикаменти, както и хормоналният дисбаланс определено не са здравословни!
02.03.07
12:25
според мен няма ли химия няма опасност тъй като ставитети няма да са преебат как като те се възстановяват наравно с мускулатурата , докато като си нахимия мускулите се възстановяват ставите не от там проблемите със ставите същото е и за храната ....
тренирайте на чисто и не му мислете .
02.03.07
13:10
JiVk0 немога да се съглася с теб.Пред състезателната диета е доста опасна и неприятна за организма независимо дали си на химия.Обезводняването което се изисква да са се състезаваш също е доста опасно дори без химия.Вдигането на тежести над допустимите за развитието ти, също може да ти докара разни травми дори без химия.Неправилни повторения също могат да ти докарат доста главоболия.
[quote author=“JiVk0”]според мен няма ли химия няма опасност тъй като ставитети няма да са преебат как като те се възстановяват наравно с мускулатурата , докато като си нахимия мускулите се възстановяват ставите не от там проблемите със ставите същото е и за храната ....
тренирайте на чисто и не му мислете .
Да, ама и с химия и без химия, ставите ни не ‘растат’ и не заякват.
Всъщност, самите ни кокаляци, могат да стават по-здрави, но това е при хора занимаващи се БИ, например. Имаше двама братя, които трошаха рекордьорската, разни тухли, бетонени блокове и т.н. При изследване на костите им е установено, че имат неимоверно голям брой стари микро травми по тях. Е, ако за кокалите, такова заздравяване, може да го бъде, то със ставите ...надали е точно така. Моят челен опит ми показва, че след определен брой травми, всяка следваща идва все по-лесно и удря по-тежко.
[quote author=“Mayhem”]Ех, ама вие спортистите ги изкарахте ебати инвалидите, честно :o
Почти...
Като си имаш определени травми и някои не особено приятни допълнения от спортовете, които си практикувал, като нищо можеш да си си като инвалид. 3 операции, няколко фрактури и при всяка промяна във времето виеш на умряло...
[quote author=“NRG52”]Да, ама и с химия и без химия, ставите ни не ‘растат’ и не заякват.
Ставите заякват, както и костите.
хм ако някои от този саит иска да тренира за здраве щеше да почне да тича не да вдига,
и все пак си мисля че ако тренираш за себе си няма да усетиш неприятен ефект дори на 60 години
02.03.07
21:05
говорех за не професионалното ниво не се изразих правилно тооо предсъстезателната диета пък без зоб е още по пагубна :lol: :lol: :lol:
говоря за балансирано стабилно хранене със здрави тренировки
и да ставите растът и стават по здрави !
[quote author=“FLY”]хм ако някои от този саит иска да тренира за здраве
Ами аз именно и затова тренирам, защото смятам, че фитнеса ми дава и здраве, освен всичко друго. Ако ми беше само заради мускулите или това, как изглеждам, нямаше да се задържа толкова дълго време в залата и/или отдавна щях да съм посегнал към химията.
Като видях тази тема, в съзнанието ми изплува една много хубава мисъл : ” Дозата прави отровата” . Ако някой иска да си тренира за тонус и за да подържа форма, фитнеса даже е полезен, но някой който започне да зобе, да вдига някакви колосални килограни, бавно но сигурно си съсипва организма.
Мога да споделя едно наблюдение - от класът ми всички хора ги хвана грип поне по веднъж, а някой и по 2 пъти. Мен тази зима освен веднъж да ме заболя гърлото за 1-2 дни, друго ми нямаше (да се надяваме, че и така ще остане за напред :) ). Миналата година тренирах около 3-4 месеца през ден. Отново бях в много добро здравословно състояние, но понеже се контузих, спрах да тренирам, на следващата седмица бях на 2 антибиотика! Мисля, че само може да си направите изводи от тези два примера, които дадох.
[quote author=”Тео”]ще започна със това ,че в секи спорт има зоб,но в някой повече :roll: :wink: а иначе дори самият фитнес като цяло тежката атлетика,дори със “човешко” хранене и без зоб пак е вреден не питайте какво става със ставите,сухожилята дори и мозъка по-време на тренировка.Целия организъм се изменя и физически и психически,но както каза един пич по-нагоре “фанеш ли се на хорото,играй до край :twisted: ” !!! И се пак сичко иска жертви,няма безплатен обяд,ако не се тровите с химия то ще е с алкохол или цигари,а ако не пиете не пушите не зобите и по жени не ходите,то тогава мога да кажа само:
ЗА КАКВО СЕ ПАЗИТЕ И ЗА КАКВО ЖИВЕЕТЕ АКО НЕ ГРАБИТЕ ОТ ЖИВОТА СЪС ПЪЛНИ ШЕПИ,щото тия дето най-много се пазят си отиват първи......
и какво по-точно става на мозъка?Иначе фитнеса е за здраве попринцип и да изглеждаш добре.Вече влезне ли химията не мисля,че е здравословно.За нас любителите не ни касае,вече на професионално ниво е друга бира.Там е неизбежно да се зоби,за да си най-добрия,пък и доста пара играе(за САЩ)...Тук идва въпроса за какво са ти,като не се знае дали ще можеш да ги изхарчиш.Сещаме се повечето културисти как са умрели.Тъй че от плажно тяло до културистично има доста голяма разлика.90 % форума мисля,че работим за първия тип тяло.По-добре да си влагаш парите във фитнес отколкото в алкохол и цигари.1 кутия цигари 2 лв,тия 2 лева можеш да ги спестиш и да отидеш на зала.
Колегата по-горе е прав за грипа...При нас цялата къща се разболя само аз не,то попринцип съм и здрав и не ме хващат вируси.
02.03.07
22:51
Ами аз тренирах от началото 1 година и нещо ен се бях разболявал и накрая ме хвана гнойна ангина вярно е че се оправих за нула време ,но това с болестите е много индивидуално.
03.03.07
00:13
Засегната е темата за лечебния глад..културистите били ядяли повече и за това умирали по-рано...къде ги видяха хилядите културисти дето измряли ,че по тях си правят изводи :?
Всеки професионален спорт си заслужава -много пъти съм си го мислел например,че ако за да стана като Дориан трябва да платя с цената на много травми и контузии бих се съгласил ,защото това е нещо за което си заслужава да живееш.Не бих се захванал с професионален спорт поради ред обстоятелства ,но реално това е един чудесен начин да си изкараш жалкото съществуване :lol:
И пак по-добре да умреш от ядене отколкото от глад ...или да си як труп отколкото развалина :lol:
04.03.07
19:51
Факт е, че начинаещия спортист има по-лош имунитет от нетрениращия. Разликата при старите атлети и нетрениращите, обаче е нищожна. А средната подвижност на възрастните спортуващи, тренирали без прекъсване в по-голямата част от живота си е доооооста по-голяма от тази на неспортуващите. Спортуващите мъже оставят по-дълго потентни.
Храната, редовната здравна профилактика и добрата медицинска технология са по-главните фактори тук.
И аз искам да вмъкна нещичко по въпроса със здравето!
От мой личен опит, и съдейки само и единствено по себе си, по състоянието на собственото си тяло, ще кажа, че откакто подлагам организма си на т.н. стрес, физически и мозъчен, не съм употребила нито веднъж антибиотик! Изключение са бременостите, през по-голямата част от които трябваше да лежа, и за нещастие посрещнах всички вируси :cry:
Благодарение също на “любителски фитнес” и на вече по-богата хранителна култура, смея да кажа, че се преборих с най-големия си порок - анорексия или булимия, как да я нарека като това е един дявол с две лица. Благодарение на този стрес, сложих края на война, която водих със себе си повече от 12 години, забележете сама!
Наистина професионалните културисти са доста прецакани откъм здравна гледна точка, но пък един умерен тренировъчен план и здравословни хранителни навици могат да ни направят по-силни, по-красиви, и по-здрави!
Благодарение също на “любителски фитнес” и на вече по-богата хранителна култура, смея да кажа, че се преборих с най-големия си порок - анорексия или булимия, как да я нарека като това е един дявол с две лица. Благодарение на този стрес, сложих края на война, която водих със себе си повече от 12 години, забележете сама!
Аз ти свалям шапка за това!
И това потвърждава мисълта ми, че всичко в днешно време е толкова изкривено и нереално и ние всички като стадо овце “тича ме” за да влезем в “стандартите”. И най- лошото, е че си дава ме сметка за цената, която плаща ме чак когато пострада ме. Затова аз вече почти година съм извън залата, но връщайки се скоро отново, аз наистина ще тренирам само и единствено за здраве.
Издевателствата върху тялото струват, твърде скъпо, а понякога и фатално. За това както и по горе се каза, ще кажа, че професионалния спорт , не е спорт за здраве.