анаболни подправки

AR

22.11.04
16:24

незнам дали точно това е мястото на тази тема,но открих доста интересна информация докато се ровех в една книга за билки.
попаднах на едно растение TRIGONELLA FOENUM-GRAECUM което има леко анаболно действие.проблема е там че нямам ни наи малка престава какво представлява.наричат го още груцки минзух и тилчец.ако някои знае нешо повече.моля да пише.от книгата взех и начина на употреба:използват се семената стрити на прах 1 чаена лъжичка преди ядене с конфитюр/вино+захар 4 пути дневно.за вино със захар  :?:  виното е алкохол.
ако някои може да микаже какво представлява тази подправка моля да го направи.имаше и допулнение че това растение се използва масово като подправка в североисточна България.

22.11.04
16:41

Е как така в книга за билки, а не пише какво представлява. Или много малко пише ли? Незнам, тепърва ще навлизам в тая материя и в тази връзка бих искал да ми препоръча някой литература. Кажи коя е книгата и чел ли си други. И въобще нещо за билките.
А темата ще видим накъде върви и ще се мести явно :D
Поздрави! :)

AR

23.11.04
22:28

ами така в книга за билки.има кратко описание само че това не ми помага много.в момента не си спомням името на книгата.четох я в библиотеката на биологическия факултет към софииския университет.тогава търсех информация за rhaponticum carthanoides(екдистен) и магарешкия трън.там може да се намерят доста интересни неща като например знаеш ли че efedra vulgaris расте и в България.но да се придържаме към темата ако научиш нещо повече от мен сподели.проблема в книгата която четох беше че няма снимки на това растение между другото изданието беше доста старо.
казваш “тепърва ще навлизам в тая материя” в смисъл към какво си се насочил.
намерих саит и с инфо http://kulinar.gbg.bg/spiceview.php?spid=49 там намерих и снимка.също така и в http://www.protos.bg/diabet/vd/i79/vd_i79_11.html там дават повече научни данни а не кулинарни но няма снимка
ето и някой характеристики неописани в тези сайтове:

Основни представители: Сминдух (гръцки сминдух, тилчец) - едногодишно тревисто растение със силна, характерна миризма.

Използвани части от растението: Добре изсушените семена (Semen Foenugraeci).

Основни биологично-активни съставки: Алкалоида тригонелин, никотинова киселина, стероидни сапогенини,флавоноиди, слузни вещества, етерично масло, минерали.

Здравни ефекти: Сминдухът притежава апетитовъзбуждащо, анаболно, седативно действие. Семената на сминдуха стимулират обмяната на веществата, снижават нивата на кръвната захар, подобряват апетита. Препоръчват се при дефицит на ниацин, захарна болест и белодробни заболявания. Използва се и като подправка.

Приложение: Приготвя се запарка от една чаена лъжичка счукани семена в 200 мл вряща вода, кисне два часа. Пие се по една винена чаша три пъти дневно преди хранене. Използва се и външно като лапа при циреи и гнойни рани.

Противопоказания: Странични ефекти и противопоказания не са описани.

в магазините със сигурност го има но искам сам да си го намеря растението.

24.11.04
12:40

Ииии, яко значи. Ами “тепърва навлизам” значи......буквално го приеми. А към какво съм се насочил......понеже се занимавам с натурален културизъм, което изключва всичко за каквот можеш да се сетиш, съм метнал око на билките като суплементи нещо. Имам частична информация за това-онова, ама...сега навлизам. А иначе съм чувал, че има билки, които са си доста силни ефективни.
Поздрави! :)

AR

28.11.04
20:14

не е зле това което си замислил.рядко са такива като теб.и аз преди бях така не заради друго ами родителите ми не ми позволяваха да ползвам дори протеини......а преди 2 години когато за пръв път си купих креатин и ме хванаха :roll: .но пък за сметка на това докато бях при тях ядях като разпран и не ми трябваше друго освен тренировки и почивка.нали знаеш храната прави борбата.

30.04.05
15:52

Пичове даите инфо за сайтове за билки по възможност на български език. имам в предвид разбира се билки които бихме могли да ползване в комбинация със силови натоварвания изобщо за бодибилдинг

14.06.05
18:02

Още ли няма сериозни инфо по въпроса за “анаболните подправки”  :D

До тук видях:
- Limitrol-DM
-Сминдух гръцки /Trigonella foenum-graecum L/

Някой да има нещо да обади...
:D

back-arrowbb-hexcalendarcheckoutfacebook-iconforumgoogle+instagramlinkedinlogo-smallmailmessagesmy-bbprofileprogressreadingsearchseparator-carrotseparator-dumbbellseparator-shoeservicestoresubmit-arrowtop-arrowtwitteryoutube1 forum-blockforum-deleteforum-editforum-favorite-postforum-flagforum-followforum-lockforum-mergeforum-moveforum-new-postforum-quoteforum-recommendforum-subscribeforum-unlock1