Денатуриран протеин?

22.11.04
21:23

Какво ще рече денатуриран протеин? Знам, че белтъците се денатурират при 40 градуса но какво точно става? Разпадат се на аминокиселини или просто се унищожават и губят всякаква хранителна и биологична стойност?

ВН

23.11.04
06:37

Денатуриран протеин - това е белтък с разкъсана до първична структура. След денатураця остава само първичната верига на белтъка. При много от белтъците, след денатурация се наблюдава ренатурация (повторно нагъване на аминокиселинната/ните верига/и). При преминаване на определени температури, обаче ренатурацията е невъзможна понеже се засяга първичната верига на белтъка.

23.11.04
09:36

Добре, но какво означава първична структура? Разпада се до аминокиселини или какво? И до каква температура е възможна ренатурацията?

back-arrowbb-hexcalendarcheckoutfacebook-iconforumgoogle+instagramlinkedinlogo-smallmailmessagesmy-bbprofileprogressreadingsearchseparator-carrotseparator-dumbbellseparator-shoeservicestoresubmit-arrowtop-arrowtwitteryoutube1 forum-blockforum-deleteforum-editforum-favorite-postforum-flagforum-followforum-lockforum-mergeforum-moveforum-new-postforum-quoteforum-recommendforum-subscribeforum-unlock1