22.11.04
21:23
Какво ще рече денатуриран протеин? Знам, че белтъците се денатурират при 40 градуса но какво точно става? Разпадат се на аминокиселини или просто се унищожават и губят всякаква хранителна и биологична стойност?
23.11.04
06:37
#1
Денатуриран протеин - това е белтък с разкъсана до първична структура. След денатураця остава само първичната верига на белтъка. При много от белтъците, след денатурация се наблюдава ренатурация (повторно нагъване на аминокиселинната/ните верига/и). При преминаване на определени температури, обаче ренатурацията е невъзможна понеже се засяга първичната верига на белтъка.
23.11.04
09:36
#2
Добре, но какво означава първична структура? Разпада се до аминокиселини или какво? И до каква температура е възможна ренатурацията?