усвояване на протеин

05.03.07
13:04

Здравейте,

На всички ни е ясно, че когато човек приеме твърде много въглехидрати те се натрупват като мазнини (особено бързите). Но какво се случва, когато човек приеме твърде много месо, което организмът не може да усвои?

FI

05.03.07
14:39

[quote author=“MAK060”]Здравейте,

На всички ни е ясно, че когато човек приеме твърде много въглехидрати те се натрупват като мазнини (особено бързите). Но какво се случва, когато човек приеме твърде много месо, което организмът не може да усвои?

Като начало си затормозяваш бъбреците...

05.03.07
14:41

ами НВД нали се прави точно така. Увеличен прием на белтък за сметка на въглехидрата ?!?!

FI

05.03.07
14:42

[quote author=“MAK060”]ами НВД нали се прави точно така. Увеличен прием на белтък за сметка на въглехидрата ?!?!

Това значи ли че не можеш да ги усвоиш? :shock:

05.03.07
14:46

ами незнам, аз затова питам. защото предпочитам на вечеря да хапна някоя риба 200-300гр отколкото да се надуя с хляб или ориз. Но като прибавя и останалото месо от обяда, млякото и изварата от закуска и става май повечко. И все пак е по-добре да ядеш месо вечер пред въглехидрати, поне няма да качиш мазно. нали така ?

FI

05.03.07
14:50

[quote author=“MAK060”]ами незнам, аз затова питам. защото предпочитам на вечеря да хапна някоя риба 200-300гр отколкото да се надуя с хляб или ориз. Но като прибавя и останалото месо от обяда, млякото и изварата от закуска и става май повечко. И все пак е по-добре да ядеш месо вечер пред въглехидрати, поне няма да качиш мазно. нали така ?

Така е. Да кажем, че човек СРЕДНО усвоява 30 гр белтъчини на ядене. Ако имаш 5 яденета по 30 гр. са 150 гр белтък. Ако си 75 кг се пада по 2 гр белтък на телесно тегло. Естествено ако си по-голям ще усвоиш най вероятно повечe, затова и белтъка се качва според кг.

05.03.07
14:55

[quote author=“MAK060”] защото предпочитам на вечеря да хапна някоя риба 200-300гр отколкото да се надуя с хляб или ориз. Но като прибавя и останалото месо от обяда, млякото и изварата от закуска и става май повечко. И все пак е по-добре да ядеш месо вечер пред въглехидрати, поне няма да качиш мазно. нали така ?

Абсолютно вярно за месото! Излишните калории, били те от хляб или месо, пак се натрупват. Само, че тук е много важно - за разграждането и усвояването на белтъците, тялото ти изразходва три пъти повече калории, отколкото за разграждането и усвояването на въглехидратите.
Затова с месото и млякото трудно се прекалява, освен ако не е мазно и от там да се вдига още повече калоричността му. В резултат на разграждането на дългите аминокиселини, бъбъреците се затрудняват, затова се пие повечко водица, да ги улесниш! :wink:
Не яж боклуци!

05.03.07
16:06

благодаря за отговорите,

winni, гледам че си писал/а местожителство Стз. И аз съм от там и ходя в резиста да тренирам :)

сори за офтопика

05.03.07
16:29

[quote author=“MAK060”]ами незнам, аз затова питам. защото предпочитам на вечеря да хапна някоя риба 200-300гр отколкото да се надуя с хляб или ориз. Но като прибавя и останалото месо от обяда, млякото и изварата от закуска и става май повечко. И все пак е по-добре да ядеш месо вечер пред въглехидрати, поне няма да качиш мазно. нали така ?

и на нвд и на ввд вечер никога не приемам въглехидрати към 20:00 и след това.

05.03.07
22:11

Правилно са ти отговорили. А от чисто физически протеина е значително голяма частица и минайвайки през бъбреците ги ‘поразкъртва’. Принципно не трябва човек да има протеин в урината. /при положение, че си направи тест/

06.03.07
09:02

Аз пък мисля, че наличието на протеин/белтък/ в урината не е резултат от многото приемане на такъв!
По- скоро е от заболяване, което кара бъбреците да пропускат част от белтъка през нефроните, или заради някаква инфекция от бактериален характер. От разпада на аминокиселините се получава по-завишена пикочна киселина, и затова се пие много вода да я отмие :roll:
MAK060 къде е тази зала, обясни ми горе-дулу, аз от доста време не живея там, само понякога си ходя и тренирам в една зала ама няма да ти кажа къде е .... :wink:

06.03.07
09:57

р

Мнението беше редактирано от Predatorzzz на 20.09.16 22:58.

06.03.07
11:58

[quote author=“winni”]Аз пък мисля, че наличието на протеин/белтък/ в урината не е резултат от многото приемане на такъв!
По- скоро е от заболяване, което кара бъбреците да пропускат част от белтъка през нефроните, или заради някаква инфекция от бактериален характер. От разпада на аминокиселините се получава по-завишена пикочна киселина, и затова се пие много вода да я отмие :roll:

Прав си принципно е така, на заболявания се дължи. Но я си престави, че претъпкваш с протеин. Организма не може да го складира нито усвои, трябва да го изхвърли... и перкектно здрав да си пак ще имаш малко протеин в урината. Ако не бъркам...

[quote author=“predatorzzz”][quote author=“a8n”][quote author=“MAK060”]ами незнам, аз затова питам. защото предпочитам на вечеря да хапна някоя риба 200-300гр отколкото да се надуя с хляб или ориз. Но като прибавя и останалото месо от обяда, млякото и изварата от закуска и става май повечко. И все пак е по-добре да ядеш месо вечер пред въглехидрати, поне няма да качиш мазно. нали така ?

и на нвд и на ввд вечер никога не приемам въглехидрати към 20:00 и след това.

ЗАЩО?

Ами като за начало защото за да се смели въглехидррата трябва стомаха да работи, а това не е за предпочитане вечер.

06.03.07
12:13

р

Мнението беше редактирано от Predatorzzz на 20.09.16 22:57.

back-arrowbb-hexcalendarcheckoutfacebook-iconforumgoogle+instagramlinkedinlogo-smallmailmessagesmy-bbprofileprogressreadingsearchseparator-carrotseparator-dumbbellseparator-shoeservicestoresubmit-arrowtop-arrowtwitteryoutube1 forum-blockforum-deleteforum-editforum-favorite-postforum-flagforum-followforum-lockforum-mergeforum-moveforum-new-postforum-quoteforum-recommendforum-subscribeforum-unlock1