ХРАНИТЕЛНИ ПРЕПОРЪКИ

06.03.07
18:53

При повишен холестерол и нормално тегло - нормокалоричен режим ( максимално избягване на мазните храни )

Храни , които трябва да се зачеркнат от менюто :
масло . сметана , мас , сланина ;
сладкарски изделия , колбаси ;

Храни , които трябва да се ограничават :
много тлъсти меса - овнешко , свинско , бекон ;
субпродукти , колбаси ;
алкохолни напитки ( 1 гр - алкохол има средно 7 калории);

Препоръчители храни :
млечни продуктис ниска масленост - извара , обезмаслено сирене , кисело мляко :
обезмаслено мляко до 200 мл. дневно ;
сирене от 20 % масленост до 50 гр. на ден ;
птиче , заешко и телешко месо ;
всички видове риба на място на месото ,
морските дарове , нишестени храни ,
диетичен хляб до 200 гр. на ден , ориз ,
тестени изделия , кус - кус от твърда пшеница
олио слънчогледово и царевичno , зехтин ,
фъстъчено масло до 20 гр, ;
плодове и зеленчуци ;

Съвет : да се контролира теглото да не се правят обилни хранения !

Вие иматеповишен холестерол .
Какво значи това ?

1 . Вашите съдове са изложени на риск от стестение или запушване
2 . Рискът да развиете  сърдечния удар е с по 21 %по - голям за всяка  единица Вашия лош холестерол над нормата.
3. Рискът да развиете мозъчен удар е с по 22 % по - голям за всяка единица от Вашия лош холестерол над нормата .

Какво да предпиема ?
Стъпка 1 - Ще променя начина на храненето - препоръките за диетата ще намерите по нагоре или се консултираите с лекуващия Ви лекар
Стъпка  2 -Ще промена двигателната си активност - Минималната препорчителна двигателна активност е 30 мимути ходене на ден .
Стъпка 3 - Започвам медикаментозна терапия според предписанието на лекуващия ми лекар .

06.03.07
19:16

не съм съгласен. Не съм си мерил холестерола, но и това ще стане като се разболея за изпита на 27 този месец. така и така ще ида на доктор сефте от 3 години та да се прегледам.

Сланината си е ок, даже си е много хубава. Маслото е най-добрата мазнина наред със суровопресованите зехтин и ленено масло, но за сравнение е доста по-евтина.
Черния дроб е много богат на белтъци, пък и вкусен. Сметаната и осбено квасената такава е манна небесна за междинни хранения. Амин!

“нормокалоричен режим” - това, който го е измислил да си скъса дипломата, после аз да му скъсам г**а. Ще ми говори той за свинското...

2 . Рискът да развиете сърдечния удар е с по 21 %по - голям за всяка единица Вашия лош холестерол над нормата.
3. Рискът да развиете мозъчен удар е с по 22 % по - голям за всяка единица от Вашия лош холестерол над нормата .

Ако холестерола ми се окаже с 5 единици над нормата да знаете, че съм мъртъв (5х21%=105%), че и повече от мъртъв.

back-arrowbb-hexcalendarcheckoutfacebook-iconforumgoogle+instagramlinkedinlogo-smallmailmessagesmy-bbprofileprogressreadingsearchseparator-carrotseparator-dumbbellseparator-shoeservicestoresubmit-arrowtop-arrowtwitteryoutube1 forum-blockforum-deleteforum-editforum-favorite-postforum-flagforum-followforum-lockforum-mergeforum-moveforum-new-postforum-quoteforum-recommendforum-subscribeforum-unlock1