11.03.07
10:07
кое се усвоява по-бързо пилешките пържоли от бут или целите яица и искам да питам на белия хляб кво му е та не става за ядене
11.03.07
12:22
Яйцата се усвояват по-бързо. Белият хляб има сравнително висок гликемичен индекс, затова не се препоръчва.
[quote author=“DooM_MasteR”]Яйцата се усвояват по-бързо. Белият хляб има сравнително висок гликемичен индекс, затова не се препоръчва.
Прав си за хляба. Пелия никак не е за препоръчване.
Но според мен яйцата ще се усвоят по-бавно, тежка храна се водят.
Поздрави
11.03.07
15:03
[quote author=“tpd”][quote author=“DooM_MasteR”]Яйцата се усвояват по-бързо. Белият хляб има сравнително висок гликемичен индекс, затова не се препоръчва.
Прав си за хляба. Пелия никак не е за препоръчване.
Но според мен яйцата ще се усвоят по-бавно, тежка храна се водят.
Поздрави
А според мен, яйчният протеин е един от най-бързо усвояемите. Естествено, че губи в сравнение със суроватъчния. :wink:
МОНСТАРА никой не твърди че има протеин който 100% се усвоява от организма. НО, 94% от яйчният белтък може да се използва за увеличаване на мускулната маса, благодарение на спецфичният набор от аминокиселини. Протеина от пилешкото месо около 70%.
11.03.07
15:16
Суроватъчният протеин е с най-висока биологична стойност. Ако говорим за храни ето ви малко инфо:
Протеинова храна - биологична стойност
Сладкиши - 57
Фасул - 73
Ориз - 82
Соя - 85
Мляко - 90
Говеждо месо - 92
Картофи - 99
Яйца - 100
Протеинови смеси - биологична стойност
Фасул/Царевица - 99
Яйца/Царевица - 114
Мляко/Картофи - 114
Яйца/Мляко - 119
Мляко/Сладкиши - 125
Лакталбумин/Картофи - 134
Яйца/Картофи - 136
В случая става въпрос за цели яйца. Ако е само белтък, биологич му стойност отива към 91.
Ако ще ядеш бял хляб, то гледай това да е след тренировка.
Много странни тия стойности, Manson. Искаш да кажеш, че картофите имат същата биологична стойност като яйцата, не мога да разбера.
Яйцата имат най-висока биологична стойност или степен на усвояване от храните, но са по-бавно усвоима храна според мен. Нали яйчния албумин е основна съставка на някои “бавни” протеини - млечно-яйчни, казеиново-яйчни смески. Така че логично пилешките пържоли да се усвояват по-бързо.
14.03.07
19:40
[quote author=“butthead”]Много странни тия стойности, Manson. Искаш да кажеш, че картофите имат същата биологична стойност като яйцата, не мога да разбера.
Извадката е от книгата на Беренд Бренщайн.
Май аз съм се объркал. Не съм видял, че се пита за СКОРОСТ на усвояване, а не за ценност.
Между другото тия данни си ги записах защото са ми странни. Попринцип знам, че на второ място са млякото, рибата и говеждото месо. Даже не знам защо картофите са сложени при протеинови източници?!
Темата е доста стара, но все пак реших тук да попитам. В крайна сметка яйцата или пил. гърди се усвояват по-бързо ? Кое е по-добро от двете за яденето след тренировка. И другият ми въпрос, понеже навсякъде виждам противоречива информация - може ли да се смесва месо с ориз/картофи/храх/боб (същото важи и за яйцата) ? Аз досега винаги съм ги смесвал, грешка ли е това ?