10.11.04
01:23
Здравейте всички !:)
Да се представя първо - аз съм Руслан Паскалев и наблюдавам този форум от известно време - харесва ми идеята - естествено има какво да се изисква , но поздравления за времето и желанието на администраторите както и на потребителите , защото без тях накъде?:)
Аз съм сравнително близко до спорта и фитнеса в България като цяло , но бих искал да получа вашите мнения по един доста сложен и обемен въпрос - организацията и дейността на една нова фитнес зала .
Имам намерение до месец - два да открия нова зала в град Варна - която да не е поредната квартална дупка ... а да е суобразена наистина с изискванията на клиентите за нормална тренировка , защото според мен условията където се спортува са от много важно значение !
Бих се радвал какво бихте искали вие - тези които тренирате от една фитнес зала - какво примерно харесвате и не харесвате там кудето тренирате?
Ако форума се посещава и от собственици на зали в което съм сигурен бих искал да получа от тях информация за санитарните изисквания предявени към ъях от органите на ХЕЙ и всички други институции !
Ако някой има желание може да поства в форума или да контактуваме лично :)
Благодаря за вниманието и се надявам на висока активност !!!
Ако кажеш към какъв тип клиенти се целиш бих могъл да ти кажа някой неща. Но кажи по-луксозна ли ще е залата? Какво ще има в нея? Ще има ли инструктори? Цени? Площ? Уреди? За различните типове зала има различни неща на които трябва да се набляга...
Здравей, малко тъпичко е ама вместо да ти помогна, ще те помоля ти да ми помогнеш :) . Интереува ме, дали имаш някаква ценова листа (нещо по-тъничко) на щанги и уреди и др. Щото и аз имам някои идеи, ама всичко ми се струва страшна цифра.
Мерси!
Залата в момента и идея - едно от нах - важните неща които ме интересуват мен лично е помещението - аз нямам собствено такова - тоест започвам да го турся в края на ноември - имам възможност и смятам да направя нужното за да осигуря удобно място за тренировки на занимаващите се - за цени още не мога да говоря - предполагам че тренировката ще е 2 лежа и предполагам 25 лева за месец - вероятно ще има масажист , задулжително инструктор !!!
За климатиците е сувсем ясно , без климатик не виждам накуде , а как точно ще се направи самата вентилация зависи много от самото помещение и условията които то предлага ...
Уредите ще са нови естествено още не сум се насочил кум конкретен доставчик - проучвам пазара - на мен лично уредите не ми се виждат много скъпи , останалите разходи свързани с лицензи и допулнителни неща няма да са по малко !
Приемам всякакви идеи за подобрения включително и свързани с доставчици на оборудване - особенно се обръщам към тези ж София - защото аз съм от добрич а бизнесът е замислен за варна .
Мисля си за душ - кабини но в момента проучвам дали са задулжителни помещения с тази цел или са просто опция :)
Не сум сигурен как стои вупроса с предлагането на протеини и хранителни добавки , ако е възможно ще се предлагат на място , както и шейкове .
На този етап събирам информация - тази седмица се местя в Варна и ще пообиколя залите там за да видя кое как е направено , какво ново мога да предложа :)
Аз специално се занимавам от известно време с масажи и мисля да наблегна и на този елемент като имам идея да предложа безплатен пакет от масажи за трениращите сериозно :)
Вие сте наред :П
Martin-е на теб обещавам да ти отговоря съвсем скоро когато имам повече информация за доставчици на уреди , ценови листи и тем подобни - но ако ти самият имаш нещо на ум , говори човече - аз имам сериозни идеи но те изискват много по сериозни инвестиции от това с което разполагам :)
Ми виж, един приятел си направи зала преди 2-3 години. Много търси и всичко беше (или ни се струваше) много скъпо. И така приятелчето попаднало на някакъв фен (не помня от кой град беше), който се занимавал с направата на уреди за фитнес. (то т’ва е важнто, щангите са си с постоянни цени и според мен са си цифра, ама това си е лично виждане). Та онзи герой направи няколко уреда, обаче след 1-2 седмици употреба установихме, че половината не могат да се ползват (абе всъщност те си се ползваха, ама имаше нещо криво в тях и ни наболяваше на невероятни места). Обаче, все пак лежанките са горе-долу сносни, както и клечанката, абе и скрипеца става. Мисълта ми е, че цените бяха доста по-ниски от тези на останалите места и ако искаш мога да питам откъде са (абе направо ще питам за координати).
Щото тогава финансиите бяха много ограничени и се осъществиха някои добри решения. Та такива работи, а за идеите ми.....ами просто имам голям мерак да си направя зала, чакам само съвсем да ми писне от всичко :D , е, и някои други неща, ама ще видим.
Идеята ми беше да разбера (тъй и тъй ходиш и търсиш) актуалните в момента цени на оборудването, това е.
Поздрави!
Не виждам как можеш да направиш сериозен фитнес с вход 2 лева. Въобще няма да ти се върже сметката.
За мен сериозен фитнес /като 3-4 от най-добрите в София/, трябва да е на като абсолютен минимум 250-300 кв. /само залата без съблекални, масажорни и др. подобни/. Ако вземеш основните уреди /да кажем двайсетина/ от добра фирма /да кажем Техноджим/, с достатъчно стойки и свободни тежести, според мен инвестицията едва ли ще е под 60-70 хил. лв. само за уреди и тежести.
Душ-кабините и протеновия бар /може и съвсем малък/ според мен са задължителни за един добър фитнес.
16.11.04
10:56
Е зависи какво разбираш под сериозен фитнес! Преди ходех в спортната палата - София и какво да ти кажа - мизерия е меко казано - стари уреди, ползваш едни душуве заедно с плувците, много народ и тясно помещение - входа е 3 лв. Лятото ходих в една заличка в квартала в който живея и останах доволен - съблекалня, душове, нови уреди, и нещото което ми направи най-голямо впечатление е, че вътре е винаги чисто и приятно, а също и протеинов бар - вход 2 лв.
Така, че всичко е общо взето фирмена политика.
16.11.04
13:59
Моя съвет е потърси информация от нета виж какво предлагат зали в чужбина, ако питаш тук няма кой да ти даде сносен отговор
защото гледните точки са различни, и хората нямат база за сравнение между добро и лошо
например най лухозната зала в БГ няма да се равнява на най мизерната тук
така че по добре виж в нета
Стан
Хората казаха основните неща, но аз като капризен клиент имам нещо да добавя - нови и качествени уреди, много тежести, хуабви дъмбели, климатик - тава са задължителни положения. Но много добро впечатление прави някаква по-солидна аудио система - примерно радиоприемник със cd и две колони по да кажем 60 вата - това излиза много малко - може да се намери за 250 лева дори, но е много по-приятно да тренираш на хубава музика, отколкото на някакво кашлящо нещастно касетофонче от времето на дядо ми - хубава музика, не много силна, и по възмоност никаква чалга.
Друго хубаво нещо е телевизор пред велоаргометъра, степера и тем подобните (предполагам ще са на едно място), защото е много неприято да въртиш 10-20 минути и да зяпаш в празното пространство.
За това се сещам. Дерзай!
Да телевизор/каблена и радио/уредба задължително.. все пак в залата влизат “спортисти”.. много от които държат например да слушат или гледат (в почивките) спортни предавания/футбол. Така хората ще ходят да тренират и в същото време ще могат да се информират за спортните резултати..
за да опровергая DJ MADMAN, ще кажа примерно че фитнесцентър “Lights” в Мусагеница, където понякога ходя е на около 1000 кв.м., /заедно с басейна, солариумити и т.н./ с модерни и достатъчно уреди /липсва само калф машина/, луксозно обзавеждане, място за стречинг, и огромна плазма срещу кардио уредите. Въобще кеф е отвяскъде, и за българските стандарти си е направо супер, а входа е петарка в натоварената зона, което не ми се струва чак толкова много.
BTW единия от инструктурите е някакъв известен състезател по културизъм, но аз много не се интересувам от състезания и не му помня името.
Така че и в БГ вече има добри зали, сигурен съм че в Америка луксът е на доста по-високо ниво, но то си има някакъв минимум, оттам нататък дали в залата ще ми пее на живо Бон Джови или плочките в банята ще са със златно покритие ми е все тая /ако трябва да дам 100 долара за вход примерно :D /
И аз съм съгласен, че прекаления лукс е излишен - все пак съм там да тренирам, а не да се кефя на телевизора или на банята. Важното е да има необходимото - лукса само покачва цената на изпълнение, а от там и крайната цена за потребителя, което значи по-малко клиенти. Пърбо всички необходими уреди, пък после ако останат средства за плазмени телевизори :wink:
Значи при нас залата е 1лв на тренировка.
Цялата зала сигурно струва 500лв (съораженията й)
Залата е държавна но частник зима парите.
Изкарва по 100лв на ден чисто.
от 5 години не е вложил 1лв в тази зала.
Само претапицира стола на който той седи :)
Затова като се видя в парички ще направя нова зала в моя квартал за 1лв на тренировка.
Аз съм твърдо против лукса. Ти отиваш да тренираш не да се глезиш.
В нашта зала прах и парцал не е минавано от близо година :) Всички сме свикнали на мизерията.
Единственото забавление е 3 плаката и ендо вевче.
Огледалата са станали като матирани стъкла по простата причина, че са на по 40 години :)
Но единственото, което според мен и липсва е:
1. да се чисти поне веднъж седмично
2. да се претапицират уредите
Нищо друго не искам и според мен няма какво повече да се желае от една зала.
Има нова зала за 2лв на тренировка, което вече е твърде скъпо :)
При положение, че в моя фитнес има месечна карта за 10лв :)
23.11.04
15:09
Е как да не е важна хигиената?!!Много е важна даже!На мен лично не ми е приятно да тренирам в зала,която прилича на военен архив-ръждиви ,едва крепящи се уреди ,които не се знае кога точно ще се разпаднат!Да не говорим за прах и мизерия.Аз съм си занесла тялото там да го правя красиво и не бих понесла да се изглеждам като командос по време на тренировка!Абсолютно си отивам,за да тренирам,но добрата обстановка вече не е лукс и го изисквам.Най-малкото от уважение към себе си !Съответно си плащам.
Да, но до колкото разбирам ти си жена.
Гоним различни цели. Както казва един приятел “Това е залата на истинския билдер”. Като предизвикателство е да тренираш в нея. И нямам нищо напроттив да изглеждам като командос по време на тренировка. Не съм казал, че хигиената не е важна. Казах, че ако поне веднъж седмично се чистеше щеше да е супер.
Това не е определено зала за жени. Няма нито 1 гладиатор. Това е изцяло мъжки фитнес - само лостове и железа :)
23.11.04
15:41
Е стига де хубаво е и да плакнем очи докато тренираме - повишава се тестостерона и съответно силата - аз лично съм привърженик на смесените фитнеси!
пп. vanisher в твойта зала се отказах да ходя единствено заради мизерията - не се сърди ама заличката си е гадна.
23.11.04
15:42
Това не е определено зала за жени. Няма нито 1 гладиатор. Това е изцяло мъжки фитнес - само лостове и железа :)
Аха,ясно:)Сигурно на врата има табела” Пички аут!!”
Сега сериозно,
немога да се съглася,че се чувстваш по-комфортно в такава среда,отколкто на чистичко...Или има нещо друго,може би някаква специална атмосфера в този хаус,която жена не би могла да усети ?
Аз просто изказах своето мнение по въпроса ,пък и знам,че жените в залата са ценни и всеки иска да ги привлече,дори от естетична гледна точка;)
Ако ме питате има три варианта:
1. Всеки тренира самостоятелно, без абсолютно никой да му се пречка.
2. Само мъже, така че да няма кой да ги разсейва.
3. За всеки мъж, който тренира в залата да има по една красива жена до него. Иначе като има едно красиво момиче в залата всички мъже правят всичко друго но не и да тренират...
Обаче това няма как да стане.. но при всички положения девойките трябва да са повече :lol: :wink:
Ами дори и в хубавите и лъскави зали има свободни тежести.Мисля че не е нужно да влизаш в някакъв бродей само и само да се сливаш мислено със старата школа,а каква ще е ползата ако не тренираш като нея.Това венишър си е чист мазохизъм да ме извиняваш.Едва ли ще ми е приятно да вляза в зала в която не е чистено с дни,без вентилация и с оръфани и счупени уреди.Просто...абе все едно си в Биг брадър.Не е нужно да се наказва човек така за 1лев. :o
[quote author=“shantal”]Това не е определено зала за жени. Няма нито 1 гладиатор. Това е изцяло мъжки фитнес - само лостове и железа :)
Аха,ясно:)Сигурно на врата има табела” Пички аут!!”
Сега сериозно,
немога да се съглася,че се чувстваш по-комфортно в такава среда,отколкто на чистичко...Или има нещо друго,може би някаква специална атмосфера в този хаус,която жена не би могла да усети ?
Аз просто изказах своето мнение по въпроса ,пък и знам,че жените в залата са ценни и всеки иска да ги привлече,дори от естетична гледна точка;)
еми няма такава табела, но има табелки доста големи: “ГОВЕДО, не пипай щорите” :)
не съм казал, че се чувствам по-комфортно, но както тренирам всеки ден това е единствената зала за 10лв на месец. И ако избера някоя по скъпа ще ми излезне солено с толкова интензивните ми тренировки.
Ванишър, къде е тая зала. Влюбих се още преди първия поглед. И аз тренирам в подобна и мислех, че друга такава няма.
Абе да не би да тренираме в една и съща зала, а :D
25.11.04
12:15
Хахахахах залата се намира на стадион “Герена” и е най-старата зала в квартала - аз почнах с тренировките точно от там, но след една година тренировки ми писна и смених залата.