14.03.07
21:05
Нека всеки да напише за източници на здравословни мазнини, за които се сеща.
Че нещо съм блокирал тия дни пък искам да изпипам едно НВД за една приятелка.
Сещам се за:
Рибено масло
Ленено олио
Сусамов тахан
Сусам
Мазнините от ядки
....
Фъстъченото масло - над 60% от мазнините му са от здравословните моно- и полиненаситени. Има много малко транснаситени и много малко наситени, а ако се използва натурално фъстъчено масло се избягват и лошите мазнини.
Зехтинъг съдържа повече от полезните ненаситени мастни киселини. Спокойно може да се приема и при НВД. Но не се препоръчва за готвене, защото полезните ненаситени мастни киселини са неустойчиви на топлинна обработка и лесно се разрушават.
В маслините има скромни количества белтъчини, захари, минерални соли и витамини. Също са си подходящи за НВД. Виж за сметаната не знам :?
15.03.07
13:56
аз скоро научих че в орехите има доста омега-3
ВСички пълномалснеи млечни продукти. В това число масло, сметана, че и сланина.
казано от emzo на 14.03.07, 21:05:
Рибено масло
Ленено олио
Сусамов тахан
Сусам
Мазнините от ядки
....
Един въпрос - Къде продават сусам/сусамено олио ?
28.03.07
17:01
аа щом стана дума за сусам искам да питам...След тренировка като си пиея кратина го взимам и с 1-2 лажички мед+сусам.Ям го така защото баба ми го прави така.Та да питам става ли , или по-добре само медец ?
Честно казано полиненаситените мазнини не са чак толкова здравословни...
Голямо съдържание са в слънчогледовото олио, царевичното олио и т.н.
Точно полиненаситените манини се използват за надебеляване на прасетата...
Доколкото знам преди доста години в свинефермите са направили експеримент, хранили са прасета с наситени мазнини кокосово олио(масло), палмово масло, кокосово масло и т.н. и за най-голямо учудване прасетата станали жилави и мускулести...което не бил ефектът които очаквали учените...
След това направили експеримент като хранели прасетата с полиненаситени мазнини(слънчогледово, царевично, фъстъчено масла и т.н.) прасетата надебеляли и месото им останало крехко...
В същност биологичния процес е, че полиненаситените мазнини се наслагват над мембраната на клетката(която е от наситени мазнини) и това повишава размера й многократно... А при прием на наситени мазнини единственото, което се получава е, че се увеличава плътността на мембраната на клетката и в много малък размер големината й.
Това разбира не важи за високите на холестерол и наситени мазнини животински продукти...