15.03.07
19:36
Някой лекоатлет може ли да ми каже каква е точно техниката при дишането в бягането?Понеже разбрах,че издръжливостта при изминаването на разстоянията при тичането е главно от вдишването и издишването, бурзо вдишване—бързо издишване ли е точният вариант или задържане на въздух в гърдите и издишване?? Благодаря
Забрави за дишането. Просто бягай, то си идва естествено...и техники при дишането няма и не е имало. Когато има голяма нужда от кислород дишането става през устата, защото, ако се опитваш да дишаш през носа и да издишваш през устата ( както препоръчват някой “умници” ) ще си умреш от задушаване. Ако някой ти пепоръчва дишане по време на бягане, значи е аматьор и въобще не го слушай, че ще си навредиш на здравето.
напротив има техника за дишането! до колкото бащата ми е казвал понеже тои е бил лекоатлет значи ми обясняваше че се вдишва през носа и се издишва през устата и ми каза че вдишваш и на третата крачка издишаш нз но тва като го правех мн ми помогна неможах да повярвам че избягах 2 км без да се уморя толкова колкото си мислех в общи линии това знам успех :)
28.03.07
11:01
Т’ва има ли хора дето могат да го потвърдят?
Доколкото съм чувал от баща ми, а отй от някакъв си негов приятел леко атлет, вдишваш в тазстояние на 2-3 крачки и след това веднага започваш да издишваш пак 2-3 крачки и така, с почивка между издишван е и вдишване ест. Но трябва да уточниш за какъв тип тичане питаш? Ако е за съвсем нормален крос, за поддържане на форма- към 20-30 мин в леко темпо, изобщо не се притеснявай за дишането, че най-много да се задъхаш. Пусни си музичка на mp3 плейъра и остави всичко да си идва от вътре :)
Мнението беше редактирано от HoBaKa на 28.03.07 11:56.
Добре де, пробвайте тези типове дишане при спринт на 400м. да видиме какво ще се получи.
Според мен е добре да се спазва техниката на дишане, но когато си много уморен просто не става! Аз много бързо се уморявам и в началото мога да тичам и да спазвам техниката на дишане, ама като се уморя няма как да си набавям достътчно кислород като вдишвам през носа и издишвам през устата, даже още повече се задъхвам
казано от ИГРАЧ на 28.03.07, 09:36:
Забрави за дишането. Просто бягай, то си идва естествено...и техники при дишането няма и не е имало. Когато има голяма нужда от кислород дишането става през устата, защото, ако се опитваш да дишаш през носа и да издишваш през устата ( както препоръчват някой “умници” ) ще си умреш от задушаване. Ако някой ти пепоръчва дишане по време на бягане, значи е аматьор и въобще не го слушай, че ще си навредиш на здравето.
Ок, значи аз “аматьора” да се изкажа, че си тотално незапознат...
При неправилно дишане повреме на силова тренировка, за години зрението ти може да се влоши и дори да се наложи да носиш очила...А при аеробна тренировка правилното дишане спомага единствено за по-бавно изморяване(по-бавно мускулите ти остават без кислород)...
аз говорих с един бивш състезсател по лека атлетика, бъдещ по културизъм, таа той ми каза че диша така: ” вдишва веднъж и издишва два пъти и когато вече неможе да поддържа тази техника спира да тича” ии аз все се каня да го пробвам ама напоследък все се обърква плана та може би идната седмица, но ако има ентусиасти нека го пробват ии да споделят как е?
ПО ЗДРАВИ