03.04.07
08:21
Въпросът ми е доста специфичен, но се надявам да можете да ми отговорите...те такива професионалисти кат вас няма ;)
Значи имам възможността да се радвам на един доста бърз метаболизъм, което ми позволява да си хапвам от “вкусотийките на баба” както и когато и по колкото си поискам...да, обаче не го правя, защото имам някакви принципи да не ям сладко и junk food като цяло. Просто не ми се тъпче с боклуци и мисля, че съм прав и в това няма нищо лошо.
Сега на въпроса ми: Истина е, че много от така наречената джънк фууд има хранителни стойности, идеални за покачването на маса при хора с моя темп на метаболизъм. Мога ли да си позволя да поемам повечко количество от нея (мак Доналдс и т.н.) за да си набавям енергийния резерв, а протеина да си набавям от качествено месо и кисело мляко (4-5 кофички на ден отиват :) )
Имайте предвид че направих голяма нетренировъчна пауза, през която не загубих нито маса нито релеф и чак в последно време започнах да провеждам тренировки, много съм доволен от резултата и най вече от това, че си припомних чувството да опъна скрипеца и да пръдна на клека :)
Ще се радвам ако ми отговорите на въпроса, защото иначе ще се наложи да експериментирам...
ако има значение... 16 годинки почти, 62++ кг, 170 см, минавам за атлетичен и красив...или поне първото ;)
Ами аз смятам че от тях мазно няма да натрупаш понеже имаш бърз метаболизъм и затова можеш да си ги позволиш.
03.04.07
09:13
Здравословното хранене е полезно винаги с какъвто и метаболизъм да си. На всеки човек бих препоръчал да избягва “junk food”. Може да пробваш средния вариант - експериментираш за 2 месеца примерно както си го замислил и гледаш резултата. След това 2 месеца както преди с хубавата храна и пак гледаш резултата. Ти сам ще усетиш кое е по - добро за теб си мисля.
Значи аз не се притеснявам да натрупам мазно, а по-скоро от канцерогенния ефект на този тип храна, както и от това да не си прецакам храносмилането с нея. Но както казах засега смятам да си набавям белтъци от наистина хубава храна (особено месото държа да е качествено), а като енергиен източник освен традиционния ориз и зърнените продукти, смятам да вкарам мазните банички и тестените изделия от полуидентифициран прозиход (кроасани, кифли, питки и т.н). Се пак не мога да я карам само на филийки ‘Бонус’ :) Мисля, че за доброто храносмилане трябва и храна за душата, тоест разнообразие. Съгласете се, че всеки ден ориз и филийки ‘бонус’ лесно втръсват на човек, нали?
;)
Или само се хвалиш с метаболизма си или поне аз не разбирам смисъла на въпроса ти. Сериозно ли ще тренираш, по-красив ли искаш да станеш? - това не се разбира. Ако ще се занимаваш сериозно боклуци не яж, ако ще доказваш що за прекрасен метаболизъм имаш - влизай в макдоналдс и помпай бургери.
Мнението беше редактирано от Стоянчо на 03.04.07 10:33.
Явно не си уловил иронията във въпроса ми...всъщност нямам повод да се радвам на бързия си метаболизъм, тъй като по природа нямам кои знае какви влечения към боклуци и винаги съм предпочитал здравословната храна.
Идеята беше не да се похваля и да подразня по-мазничките от вас с това че мога да нагъвам баница колкото си искам, а да питам дали при такъв темп на метаболизъм мога да използвам по-калоричната и не толкова ‘здравословна’ храна като качествен енергиен резерв докато си набавям протеин от наистина качествени източници.
Изключвам чипса и гризките във всяка форма и размер, както и вафли от съмнителен произход...визирам най-вече по-мазните храни като баничи и т.н.
Храни, които могат да ми дадат доста калории наведнъж, докато наблягам на протеина!
“...нямам кои знае какви влечения към боклуци и винаги съм предпочитал здравословната храна” - добре де, сам си го казваш! Щом не те влече не се насилвай да ги ядеш. Папкай здравословното! Но виж, има и едни друг вариант - ако под нездравословна храна от която благодарение на метаболизма си не пълнееш имаш предвид примерно печени дробчета обвити в беконче и леко поляти с майонезен сос + горчица и гарнитура пържени картофи - ЯЖ!
И пак не каза въпроса ти за какво се отнася - ММ ли искаш да качваш, сила и издражливост ли гониш...
03.04.07
12:08
И аз имам бърз метаболизъм и ям каквото ми падне (за разлика от теб :) ) ,но нали се сещаш, че има разлика м/у това да натрупаш нужните калории от ориз и от пържени картофи да ядем.Мисълта ми е,че да речем на ден трябва да приемаш повече от 2400ккал,но едно е да ги направиш с месо,картофи,ориз и овесени ядки,друго е да хапнеш по 1 бигмаг меню сутрин,обед и вечер. Сам си прави изводите.. И все пак на 16 да се ограничаваш с такива глупости..все пак не си тръгнал културист да ставаш.
Хм, да не уточних целите - гоня умопомрачителна мускулна маса :lol:
Иначе под нездравословна храна разбирам всичко що го нема в примерните хранителни режими за покачване на муслуна маса (тоест логично да няма дробчета с бекон и пържени картофки, защото звучи несериозно), защото думата ‘здраве’ е с корен ‘здрав’, а аз под това разбирам ‘корав’, ‘мощен’ :d
Не ме разбирайте погрешно, просто въпросът ми се отнася специално до непредвидените във фитнес режимите храни от кебапчета и дюнери до банички, компоти, кроасани и бахур...
Мнението беше редактирано от Voyager на 03.04.07 15:18.
03.04.07
20:37
На 16 неможеш да направиш умопомрачителна мускулна маса. До 20, ще си я направил - само дето, метаболизмът ти няма да е толкова бърз. Скоростта на обменните процеси се забавя с годините. Добрите хранителни навици са услуга за вбъдеще! Яж качествена и екологично чиста храна!
На 16 неможеш да направиш умопомрачителна мускулна маса. До 20, ще си я направил - само дето, метаболизмът ти няма да е толкова бърз. Скоростта на обменните процеси се забавя с годините. Добрите хранителни навици са услуга за вбъдеще! Яж качествена и екологично чиста храна!
Присъединявам се към това мнение.
И да ядеш буклуци няма да качиш особено ММ. Но ако предпочетеш, да не ядеш простотии/което сепоред мен е доста трудно и изисва много воля/ ще си направиш услува и ще инвестираш в бъдещето си.
Срещал съм хора, които в пуберска възраст са що годе в добра форма и ядът кавото им падне. Е, същите тия хора след 18-19 години такива шкембнца са отпрали...