03.04.07
09:59
Любопитно ми е да споделите използвате ли колан, ако да - в кои тренировки, ако не - защо? Също така доколко стягате при различни упражнения (тъй като много стегнатото пречи на правилното дишане). Аз лично вече 1 години тренирам с колан при всяка тренировка - при едни упражнения е леко стегнат, при други може максимално.
03.04.07
10:04
Единствено при тяга. Стягам доста, иначе просто все едно съм без него. Тяга не правя с големи килограми но все пак го слагам като предпазна мярка.
Слагам колана, когато правя мъртва тяга, клекове, трапецовидно повдигане на щанга...и май това е.Най-стегнат го държа на първите две упражнения.А и щях да забравя- чукове също с колан. ;-)
По-здрави!
Мнението беше редактирано от BobaN на 03.04.07 11:03.
Не ползвам колан. И ръкавици не ползвам. Само изнежват. Тягата си я правя без колани, с нормален хват и на супер тънки подметки (puma speedcat). нямам проблеми. просто внимавам за правилната техника.
гребане, тяга и клекове правя с колан.пазя си кръста, че вече трудно се възстановявам след травми
Мнението беше редактирано от FRANKO на 03.04.07 12:44.
Koлан..ама за да не ми падат гащите. :D
Иначе, имам и спортен - използвал съм го 3-4 тренировки общо.
Гледам да не прибягвам до него. Не бих искал, точно там където е най-рисково от трамви да допусна ‘изнежване’.
По същата причина, вече не използвам накитници и каквито и да е ръкавици.
Замислил съм де, дали да не си взема фитили, но май ще пропусна..по-добре да ми заякне хвата.
Мнението беше редактирано от 6th на 03.04.07 13:36.
казано от NRG52 на 03.04.07, 13:35:
Koлан..ама за да не ми падат гащите. :D
Иначе, имам и спортен - използвал съм го 3-4 тренировки общо.
Гледам да не прибягвам до него. Не бих искал, точно там където е най-рисково от трамви да допусна ‘изнежване’.
По същата причина, вече не използвам накитници и каквито и да е ръкавици.
Замислил съм де, дали да не си взема фитили, но май ще пропусна..по-добре да ми заякне хвата.
За фитилите и хвата съм на същото мнение като теб, обаче за ръкавиците...просто при над 100кг от мъртва тяга стават страшни мазоли.Тренирал съм към 8-9 месеца без ръкавици и все си имах мазоли по ръцете постоянно.Така че според мен по-добрия вариант е да се ползват ръкавици. Относно коланите...какво ще кажеш за едно изнежване от сорта “изсипване”? :-)
По-здрави!
Само при чукчета и тяга и само при тежките серий. Добре е да не се използва винаги защото кръста ще стане неиздържлив
BobaN - не мога да кажа нищо хубаво, но разчитам точно на това. :)
Да не се стига до там. Под ‘изнежване’, имах предвид теорията, че когато вдигаш с колан,
всъщност стваш по-предразположен към такъв тип травми.
Ако ще вдигам с много повече от обикновенно, явно ще сложа колан, но иначе ...не виждам смисъл да свиквам, че току виж и от навеждане без тежест съм си докарал изсипване.
Добре, защо като контрааргумент на колана винаги се лепва етикета “изнежване”. В крайна сметка той държи стегнато, а не изолира работата на дадени мускули. Даже като се замислим и от хернии пази. Да, много пъти съм чувал, че изнежва и предразполага към травми и затова бих искал някой “по-физиологически” да обясни какво точно изнежва и на какво влияе. Ще подкрепя тезата “за” колана с това, че Шон Рей при всяка тренировка ползва(л) колан.
Мнението беше редактирано от Стоянчо на 04.04.07 15:25.
казано от MOHCTAPA на 04.04.07, 15:21:
Добре, защо като контрааргумент на колана винаги се лепва етикета “изнежване”. В крайна сметка той държи стегнато, а не изолира работата на дадени мускули. Даже като се замислим и от хернии пази. Да, много пъти съм чувал, че изнежва и предразполага към травми и затова бих искал някой “по-физиологически” да обясни какво точно изнежва и на какво влияе. Ще подкрепя тезата “за” колана с това, че Шон Рей при всяка тренировка ползва(л) колан.
Съмнявам се, че изнежва.Колана няма как да влияе на гръбните мускули при работното движение. Докато това “изнежване” в коремната област аз си го обяснявам като опит да разберем след колко кг ще се изсипем :-)
казано от BobaN на 04.04.07, 15:31:
казано от MOHCTAPA на 04.04.07, 15:21:
Съмнявам се, че изнежва.Колана няма как да влияе на гръбните мускули при работното движение. Докато това “изнежване” в коремната област аз си го обяснявам като опит да разберем след колко кг ще се изсипем :-)
Именно, и аз съм на същото мнение...
Ето това е от една пдф книжка.. :)
Доколко е основателно, всеки сам да си прецени.
04.04.07
18:40
В тренировката за гръб използвам колан при гребането с щанга и придърпването на хоризонталния скрипец (в момента не правя тяга) . В тренировката за рамене - при раменните преси и хеликоптера, а също така и при упражнението за трапец.
Твърденията, че колана и ръкавиците изнежвали, ми се стуват нелепи... имам приятел, който след изпълнение на гребане с щанга без колан е завършил тренировката си в болница, 6 месеца не е можел да тренира изобщо, а в момента има трайна травма на кръста, заради която не може да изпълнява гребане , тяга и т.н.
Че изнежват, изнежват, но това не значи, че не може да се ползват понякога. Все пак, повечето тренирате само за външен вид.
А иначе и с колан и без, все може да се прецакаш.
Според мен на работата на еректорите НЕ влияе колана, въобще кръста не би трябвало да го изнежва. В горецитираната статия се казва, че върши работата на коремните мускули и едва ли не те стават “лениви”.
12.06.07
16:21
абе използванвто на колан си е абсолиутно наложително при тежките серии мъртва тяга а тва за изнежването са супер простотии а големината на талията съшто е о значение за така нареченото изнежване