04.04.07
22:05
Здравейте на всички първо :)
Какво мислите за тази статия ?
http://news.yahoo.com/s/nm/20070403/hl_nm/eggs_cholesterol_dc
Не съм я чел,но по заглавието се разбира,че става дума за холестерола и наистина го вдигат,но говорим за цели яйца.Именно затова тук при варене на яйцата отделяме жълтъците и ядем бълтъка.Така,че не се притеснявай.
Яйцата не вдигат холестерола.
И ми е много смешно като чета тука разни режими за хранене, в които хората от страх махат жълтъците, но без притеснения си ядат вафли, пият десктроза, зареждат с шоколад, закусват с банички и се тъпчат с гейнери. Като този например - http://www.bb-team.org/forums/viewthread/24520/
05.04.07
09:58
В тая статия няква се е хванала да опровергава митове. Ще говоря само по 1вия, че трябва да излизам. Значи,както всички знаете, яденето на яйца повишава нивото на холестерола (говорим за жълтъците). В тази статия това далеч не се отрича,ами се казва, че “яденето на яйца в УМЕРЕНИ КОЛИЧЕСТВА не застрашава нивото на холестерола”. Откъдето ведната ми стана любопитно какви ли са тези “умерени количества” и какво мислите прочетох - 1-2 яйца на ден (като разбира се на гениалната авторка не й е минало през ума, че може да ядеш само белтъците и то по 20 на ден без да имаш проблем). Та тази статия, която цели да разбие някои митове,всъщност за пореден път доказа, че приемането на повече от 1-2 жълтъка на ден повишава опасно нивото на холестерола в организма-нещо, с което съм абсолютно съгласен и никой не може да ме разубеди,макар че не възнамерявам да споря с Петко К по тази тема (както много сме правили в предишни,защото той ще ми даде 10 линка, в които ще докаже неговата теза,после аз ще дам още 10 линка, които го опровергават и така до никъде : ) )
Айде със здраве.
Никакви линкове нямам намерение да давам, нито да се мъча да убеждавам някой в каквото и да е. Всеки си има глава, да си решава сам.
Стаията е тип “популярна”. Нас такива уж не ни интересуват. Концентрацията на холестерол е най-голяма в мозъка. И мен ме болЯт едни части за съдържанието на холестерол в кръвта. Мен в 4 или 5 клас ме научиха на умножение на дорби. Значи между 70 и 80% от холестерола се произвежда от черния дроб(средно 75%, което значи, че от храната поемаме 25% или 1/4). От целия холестерол в тялото само 7% са в кръвта. Значи 1/4 х 7/100 (умножаваме, за да разберем, колко от изядение от нас холетерол преминава в кръвта) = 7/400, което е по-малко от 2%. Дори 2% е много, понеже всички знаем, че рядко усвояваме нещо на 100%. и сега имаме и “лош” и “добър” холестерол. От тия 2% половината да стават “лош” холестерол. Значи, представете си, колко жълтъци трябва да изядете, за да си повишите забележимо холестерола. Ако удвоим приема на холестерол ще повишим “лошия” холестерол само с 1%. Еми то това 1% е повече от смешно и трудно ще се отчете и в лаборатория.
Не претендирам за нищо. Просто смятам. Ако толкова ви тревожи 1% трябва да се радвате, когато на лежанката правите 101, вместо 100 килограма.
Между другото наскоро четох, че наситените мазнини увеличават обема на молекулите на холестерола, като така затрудняват много окислението му и предпазват от инфаркт, обаче не е хубаво да се разбиват догмите.
Яжте само белтъци!