05.04.07
12:09
Здравейте!
Имам едно питане относно горните клекове. Как да ги правим ние жените - да пускаме тялото до максимално долно положение, или до положение, в което бедрата са успоредни на пода.
Знам, че ако се пускаме до долу, ще се уголемят глутеусите, но красиво ли ще бъде? И изобщо трябва ли да клякаме? Мразя да клякам, затова търся решение някакво. :-P
Темата беше редактирана от Winnie на 06.04.07 12:00.
05.04.07
12:57
Всичко зависи от бройката, т.е. с каква интензивност/обем е серията ти. Ако клякаш до долу по 25 пъти с малка тежест, дупето ти няма да порастне значително, ако изобщо порастне. Ако избереш да правиш 12-ки клек с по-голяма тежест - купи си нови гащи :) !
Дъмбелите позволяват клек тип “плие”, както и клякане със събрани крака - нещо което трудно можеш да изпълниш с щанга. Това можещ да правш, ако искаш да акцентираш. Пример - крачетата ти са кривички (да си пресдтавим, че е така) - значи със сигурност не е добре да акцентираш върху вътрешната/външната част на бедрената мускулатура (според това на къде е изкривяването). Това може да ти помогне да маскираш такъв дефект в някаква степен.
Еха, благодаря за бързата реакция!
Аз плието си го правя, то е задължително в моята тренировка. Както и нападите, абсолютно необходими са.
Аз питах за онези клекове, които правите вие, с щангите,леко надупени с разкрач широк колкото раменете - трябва ли да ги правим тези неща, ние жените, ако искаме да имаме хубави крака или можем да се задоволим с едно бедрено разгъване на машината?
05.04.07
13:14
Тези клекове са измислени предимно за сила и маса, ако не целиш сила или маса - не е наложително. При класическия пълен клек участват много повече мускулни групи с по-голям разход на енергия, отколкото при плието. Аз самият сега-засега не правя пълен клек.
казано от mitaka101 на 05.04.07, 18:47:
Аз плието си го правя, то е задължително в моята тренировка. Както и нападите, абсолютно необходими са.
Аз питах за онези клекове, които правите вие, с щангите,леко надупени с разкрач широк колкото раменете - трябва ли да ги правим тези неща, ние жените, ако искаме да имаме хубави крака или можем да се задоволим с едно бедрено разгъване на машината?От гледна точка на оформяне на бедрата е по-хубаво да правиш клек вместо “бедрено разгъване”.
Разликите в упражненията са, че клека товари горната част на бедрата (по-близко до тялото), а Leg Extension-а бедрата около коляното (това е грозно за жените). Освен това клека е упражнение изпълнявано с много по-голяма тежест и следователно изразходващо много повече енергия - това е важно при тренировка за отслабване.
По мое мнение махни “разгъването” от тренировката си , а на негово място редувай клек и напади през тренировка с над 30 повторения в серия. Повторенията ще определят тежестта, с която ще клякаш - предполагам че в началото ще е само с лоста.
Успех!
Благодаря!
Важно за мен е да разбера как да направя цялостната тренировка за краката - какви управнения за задната част и за глутеусите да следват клековете и респективно нападите. Все пак не са изолиращи и не мога да преценя, например след клек, по-добре да правя тяга с прави крака или бедрено сгъване? Да правя ли махове назад за глутеуса? А нали и през седмица трябва да сменям упражненията... :P
ПП. Ето какви ги надробих за днешната тренировка, след кардио сутринта:
Клекове - 2 серии по 30 бр.
- 4 серии по 20 бр.
Бедрено сгъване - 4 серии по 20пов. за всеки крак
За вътрешната част - страничен полулег, като единия крак с свит пред тялото, а другия се движи с тежест 4 серии по 20повт.
Корем - 2 серии преси по 15 без тежест
- 4 серии по 15 с тежест
Клякам с 2 дъмбела по 5 кг, а тежестите за краката са по 2 кг.
За следващата седмица:
Напади - пак с дъмбелите
Плие
Глутеуси - на машина
Мнението беше редактирано от Winnie на 06.04.07 12:06.
06.04.07
20:32
Вдигни повторенията при упражненията за бедрените мускули до 30-35, ако търсиш форма.!