13.04.07
12:10
Значи въпроса ми е за всички неща които се пият за енергия...кафе, гуарана, таурин, дори креатин и т.н и т.н дали енергията която дават е защото те самите се разграждат и превръщат във АТФ както е с креатина...и тогава...когато тичам за да горя мазнини...горя ли мазнини наистина или изгарям за енергия АТФ-а от креатина...
имам доста теории но не знам какво точно е истината затова помогнете ;)
Кофеинът (който се съдържа в кафето и гуараната) е стимулант на централната нервна система. Той забавя субективното чувство за умора и дава по-добра концентрация, което води до по-ефективна тренировка, по-дълго и интензивно движение и повече нужда от енергия, т.е. в следствие на всичко това се изгарят повече мазнини (ако имаме на лице достатъчно други условия). Повечето вещества, които са в категорията “стимуланти” имат до известна степен подобно действие.
Тауринът е невро-трансмитер (има и други функции), помага за по-доброто предаване на нервните импулси. Няма стимулиращо действие като кофеина. Действа релаксиращо на мускулите и ги кара да си вършат по-добре и по-пълноценно работата.
Креатинът дава директно енергия под формата на АТФ.