Бързи въглехидрати след трен (в период на релеф)

Зачетох се в “М и Ф” броя от май 2007, страница 31.
Пише, че когато сте в период за релеф след трен трябва:
“Консумирайте 30-40 гр. протеин (суроватъчен или казеин) на прах, заедно с 60-80 гр. бързи въглехидрати до един час след тренировка.”
Това за прием само на казейн след трен няма да го коментирам. За мен е пълна глупости. Въпросът е какво мислите за въглехидратите след трена. Те изхождат от позицията, че след трен имаме нужна от хранителни вещества и те няма да се натрупат като мазнини, защото ще се усвоят всичките.

Малко е противоречиво на това, което тук обичайно коментираме. Бързите карбс ще напълнят гликогена, ще вдигнат инсулина и ще спрат горенето. Това не противоречи ли на общата практика при диетите за релеф (НВД примерно)?

Надявам се да се получи интересна дискусия  8-/

21.04.07
12:32

За казеина и аз нещо не вдявам каква е идеята.

За въглехидратите - това е TKD - targeted ketogenic diet. Като таргета (целта) е точно след тренировка, и само тогава. Това е за след анаеробна тренировка. Че ще се вдигне инсулина - ще се вдигне - работата е да се понапълнят малко мускулите.

21.04.07
12:53

То е ясно, че ще попълнят гликогена тези карбс.Въпроса е нужно ли е това ? 
Според мен ще трябват няколко часа, за да премине тялото в режим на “горене” пак.
А това не се знае ще стане ли при хората като мен, които тренират вечер.

21.04.07
13:09

казано от emzo на 21.04.07, 12:53:

То е ясно, че ще попълнят гликогена тези карбс.Въпроса е нужно ли е това ? 
Според мен ще трябват няколко часа, за да премине тялото в режим на “горене” пак.
А това не се знае ще стане ли при хората като мен, които тренират вечер.

(Първо уточнявам, че тези въглехидрати се приемат само след анаеробна тренировка. След сутрешно кардио не виждам смисъл.)

Ако не се попълни веднага след тренировка, гликогенът пак ще се попълни, само че доста по-бавно, като организма сам ще си го направи от белтъчините, които се поемат с храната. И двата варианта - със и без бързи въглехидрати след тренировка - си имат плюсове и минуси.

СЪС:
+ гликогена се запълва много бързо и по-голямата част от белтъчините от храната ще се уползотворят за потушаване на катаболните процеси след тренировката;
- отделя се много инсулин и при предозиране на въглехидратите, голяма част от тях ще отидат в мастните клетки.

БЕЗ:
+ инсулинът остава с ниски нива и мастните клетки няма да се пълнят, а част от мазнините ще се отделят от тях и ще се използват за енергия;
- голяма част от белтъчините от храната (повече от половината) ще се използват за синтез на глюкоза в черния дроб (глюконеогенеза). Това е процес, който сам по себе си също изисква енергия. Времето, за което това става, е дълго, и през това време катаболизмът ще разгражда мускули на воля. И също така, оставаме с доста по-малко налични белтъчини от храната, за потушаването на катаболизма.

Въпрос на избор. А бих казал - и на баланс между двата подхода. Пробвал съм и двете крайности и бих казал, че малко въглехидрати след тежка анаеробна тренировка по време на релеф не са нищо страшно. Както винаги - отровата е в дозата ;-)

Мнението беше редактирано от Louie на 21.04.07 13:16.

21.04.07
13:28

Да, ясно за анаеробната трен.
За отровата и дозата - сигантурата ми :)

Обаче ми е трудно да приема, че 1/2 от белтъчините отива за попълване на гликогена.
Колкото до чернодробния гликоген - може да се взима фруктоза, по-добрия вариант е.Но пък май последно се оказа(според изследвания), че не е вярно това, че фруктозата попълва гликогена в черния дроб.

21.04.07
14:47

казано от emzo на 21.04.07, 13:28:

Обаче ми е трудно да приема, че 1/2 от белтъчините отива за попълване на гликогена.

В период на недостиг на енергия - абсолютно да. Но не само за попълване на гликогена в мускулите, а като цяло за попълване нивата на кръвната захар - глюкозата, която директно се използва за енергия от всяка тъкан в тялото. Мисля,  че максималният процент на възможно конвертиране на анимокиселини в глюкоза беше към 60%. За да не се стига до него, трябва да се приемат достатъчно качествени мазнини, които да дадат алтернативно гориво на клетките под формата на кетони. Според някои всъщност кетоните са основното гориво в човешкия организъм, погледнато еволюционно. Аз нямам мнение по този въпрос и ми е все едно - важен е практическият ефект, всичко друго е празна теория.

казано от emzo на 21.04.07, 13:28:

Колкото до чернодробния гликоген - може да се взима фруктоза, по-добрия вариант е.Но пък май последно се оказа(според изследвания), че не е вярно това, че фруктозата попълва гликогена в черния дроб.

Да, май-май тъй се оказа :-)

Мнението беше редактирано от Louie на 21.04.07 14:51.

Louie, а какво ще кажеш за среден вариант? Прием на въглехидрати със среден гликемичен индекс (40 до 60 примерно при глюкоза =100)? Няма да има рязък пик, инсулиновата крива ще е по-плавна и едва ли инсулинът ще се отложи под формата на мазнини, тъй като ще се синтезира плавно и ще се усвои много голям процент примерно...

22.04.07
08:51

A моето мнение е - никакви бързи въглехидрати по време на НВД, независимо по кое време ще се вземат. Все пак правя уточнението, че нищо не може да се абсолютизира за всички. Просто всеки един човек си е уникален със собствения си метаболизъм, памет на тялото (бил ли е дебел и колко е бил), начин на трениране, натоварено ежедневие, възстановяване  и т.н.. За мен лично, ако ям дори малки количества въгл. всеки ден, то с увеличения прием на протеин почвам добре да качвам маса, не съм плосък и въобще като че ли не съм на НВД. При някой по-лек и ектоморфен тип може би ще трябва да взема малко карбо, но
всичко пак опира до метода проба-грешка. Това си остава най-сигурния начин да определиш какво е най-подходящо за теб. Просто трябва време да “експирименти” и стаж да можеш да разбереш какво ти казва тялото.

22.04.07
09:04

Така е, аз имам познати дето се вика само махат глюкозата и наблягат да интензивна тренировка + кардио и чистят много лесно.
Всичко опира до метаболизъм.

Мнението беше редактирано от emzo на 22.04.07 09:04.

22.04.07
10:54

Не само метаболизъм, но най-вече инсулинова чувствителност в случая. Тя също много варира при всеки отделен човек. Ако инсулиновите рецептори са много на брой и работят достатъчно добре, цялата глюкоза ще отива в мускулите. Инсулино-подобният фактор на разтежа IGF-1 също използва инсулиновите рецептори, но в по-малка степен (той си има и собствени). Има лекарства и добавки, които подобряват/отпушват тия рецептори,  някои даже увеличават броя им в мускулите. Смятам да пробвам някои, като ми мине едно разтежение. Ефектът едва ли ще е драматичен, но принципът е:

повече и по-добри инсулинови рецептори =  по-добро усвояване на глюкозата и аминокиселините = по-малко омазняване + повече мускулна маса

22.04.07
11:19

http://forum.bodybuilding.com/showthread.php?t=1982341&highlight=cutting+pwo - това е интересно да се погледне.Накрая малко разводняват темата :)

Eто още:
http://forum.bodybuilding.com/showthread.php?t=475962&highlight=cutting+pwo

Мнението беше редактирано от emzo на 22.04.07 11:32.

back-arrowbb-hexcalendarcheckoutfacebook-iconforumgoogle+instagramlinkedinlogo-smallmailmessagesmy-bbprofileprogressreadingsearchseparator-carrotseparator-dumbbellseparator-shoeservicestoresubmit-arrowtop-arrowtwitteryoutube1 forum-blockforum-deleteforum-editforum-favorite-postforum-flagforum-followforum-lockforum-mergeforum-moveforum-new-postforum-quoteforum-recommendforum-subscribeforum-unlock1