06.12.04
13:30
Начинаещ съм и не взимам стероиди. Тренировките са ми три пъти седмично без да повтарям мускулна група. С тази програма тренирам от лятото като сменям упражненията и прилагам различни техники. (пауза-почивка, дроп серии, супер серии). След тренировка се чувствам много натоварен, но нямам реален растеж след първоначалния бум. Когато тренирам една мускулна група на две седмици, имам страхотна мускулна треска. Искам да попитам, дали мускулната треска е ориентир за мускулан растеж и въобще, хубаво ли е? И второ - колко пъти седмично да тренирам и подходящо ли е повтарям изоставаща мускулна група? Предварително благодаря! :)
Мускулната треска не е индикатор за прогрес. Нормално е ако тренираш мускул веднъж на две седмици, да имаш силна мускулна треска. Не прилагай подобни техники, като почивка - пауза и дроп - серии, нито супер серии, безсмислено е (не и ако си начинаещ). Според мен нямаш напредък, защото се претоварваш или не се храниш добре, или и двете. Пробвай да разкараш излишните упражнения, съсредоточи се на базовите такива, но за сметка на това се опитай да увеличиш тежестите. Три пъти седмично като начало е добре, ако се претоварваш може и два пъти.
Здравей! Ще се опитам да отговоря донякъде на въпросите, въпреки оскъдната информация.
1. Това, че не взимаш стероиди е много добре. Пожелавам ти никога и да не опитваш.
2. Три тренировки седмично, без да повтаряш мускулна група, е отличен сплит, но (според мен) е неподходящ за начинаещ. Опитай двоен сплит, който да редуваш при три тренировки седмично.
3. Как така тренираш по една програма, а сменяш упражненията. Не мога да те разбера. Имай в предвид, че за да изчерпиш или дори само да разбереш, дали една програма ти действа добре, е нужно да я приложиш неотклонно поне два месеца (за твоя стаж това)
4. Щом се чувстваш натоварен след тренироква, а разтеж няма, или не се храниш какато трябва или не почиваш достатъчно или претренираш или и трите. Ако постнеш подробности за цялостна тренировка и хранителен режим, ще можем да ти отговорим по-конкретно.
5. “Различните техники”, които използваш, не са за начинаещи или по-точно - безмислено е да се използват от начинаещи. Добре е да оставиш мощното въздействие на някои методи за времето, когато “нормалната тренировка” няма да има ефект върху теб. Става въпрос за след 1-2-3 години.
6. Според мен, мускулната треска е явление, съпътстващо тренировъчния процес. Не гледам на това явление като на нещо хубаво или лошо. Все пак, (след първите 1-2 седмици) мускулната треска трябва да е отшумяла до следващата тренировка.
7. Смятам, че тренировка три пъти седмично е оптимален вариант за теб.
8. За изоставащи мускулни групи, можем да говорим, поне след 6-9 месеца непрекъснати тренировки. Когато различните мускули се развият в някаква степен, но при един или два от тях е налице слаба или никаква промяна, тогава вече имаме изоставане. Дори някои от натуралните треньори съветват, на изоставащите мускули да се обърне внимание, чак когато останалата част от физиката е развита до почти пълния си потенциал.
За сега толкова.
Успех! :)
14.12.04
20:23
няма лошо че имаш мускулна треска тоест мускулите ти растат :) обаче пък секи път да имаш треска нещо ми звучи ... незнам!? ама според мене нема лошо и всичко ще премине :)