Компетенция

Темата е заключена.
DM

06.12.04
00:00

АЗ НАМИРАМ ТОВА ЗА ДОСТА вЯРНО, И САМ ГО ИМАЛ ПРЕДВИД В МНОГО МОИ ПОСТОВЕ , НО НЯКОИ ХОРА МИ СЕ САРДЕХА КАТО ПИСАХ
извадка от интервюто с Доц Док, Бояджиев

Следите ли българските интернет-издания, насочени към спорта и здравословния начин на живот? Ако “да” доколко достоверна е според Вас информацията, която спортистите могат да получат от тези издания?
Ако “не” - каква е причнината за това?
Мисля, че интернет-изданията за спорта са много полезни. Проблемът е в липсата на компетентни специалисти, които могат да обучават младите хора чрез тях. За съжаление много от “специалистите”, които имат трибуна в печатните и интернет-изданията са получили познанията си единствено от популярни списания и книги и нямат необходимото специализирано образование и компетенции. А някои от тях се показват дори по телевизията. Така се разпространява една псевдонаука и войнстваща посредственост, нещо, на което отдавна в европейските страни е поставен край. Вашата роля е да каните по определени теми тесни експерти (но не самозвани такива), със съответните научни степени и звания в конкретната тясна област, които да обясняват на достъпен език на младите хора какво трябва да правят, за да имат максимални резултати в спорта при липса на какъвто и да е риск за здравето. И тези експерти да говорят само за това, за което имат призната от съответните институции квалификация – по методика на спорта, по хранене, по възстановяване и пр.

RH

06.12.04
05:59

не е задължително да имаш диплома за да си експерт в тази област/ това важи и за други области като икономика и т.н/ сама по себе си дипломата нищо не значи. Иначе съм съгласен че има много самозванци които нищо не вдяват.

06.12.04
10:45

:D , не съм сигурен каква е целта на темата, но:

Стан, абсолютно си прав, моето мнение е същото.
rhcp също е абсолютно прав (според мен).
“Невежата е невежа, не защото няма диплома. Той просто си е невежа.” - Това го измислих в момента.
Поздрави! :D

Не разбирам идеята на написаното от теб, Стан.
Значи, нека да внеса малко яснота.
Форумът не е търговска, нито държавна, нито здравна организация.
Форумът е място, където си говорим и обменяме опит. Достъпът до него е свободен и все още никой не е питан за висше образование или олимпийски медал, за да се регистрира.
Идеите и съветите тук имат за цел обогатяване на личността. Те може да са грешни, именно за това е форум и подлежат на обдъждане без да се обиждат участниците помежду си.
Съветите на никой във форума нямат задължителен характер за който и да е от участниците, нито пък институцията, чрез която се осъществяват има представителен такъв.
Тъй че псевдо и реалити науките няма за какво да ги намесваме и те определено не се избиват във форума.
Тук не е място, където се дава съвет и след това на някого може да бъде поискана отговорност. Не изписваме рецепти, нито правим операции.
Места от такъв род са болниците например.
И все пак форумът е много полезен като средство за обмяна на опит, а и не само; ако го няма и няма такива като него - българската медицина в много случаи гледа несериозно на фитнеса; специалистите често са по - малко специалисти от някои трениращи спорта в Бг. Ако има добри специалисти, те най често са труднодостъпни по финансови и всякакви съображения (с малки изключения, от които са личности тук, които няма да назовавам, за да не става реклама  :lol:  ).

Та, аз разбирам позицията, но ви казвам:
Наистина, добре е да вдигнем нивото.
Но за да го вдигнем, трябва да сме заедно и да осъществяваме заедно единна политика. Независимо дали постваме 1 или 1000 поста на седмица.
Тази политика трябва да започне от самите нас. Трябва ние да си изясним добре какво искаме да кажем, да го подкрепим с доводи, а който има възможност(или разбира, все пак не всеки е медик) да го поткрепи и с фактологичен материал.
Глупаво и грешно е да започнем тази политика от другите. Може да има наистина публикации с ниска стойност, неточни или дори глупави мнения. Нека не ги съдим. Нека покажем, че ние можем повече, а не колко долу спрямо нас са другите. Когато нашите мнения стигнат на необходимото равнище, тогава без да сме обидили или окачествили някого, считайте, че летвата автоматично е вдигната и отклоненията ще са много малки.
Поздрави.

06.12.04
16:58

Мда, добре го формулирахте.. само щях да добавя.. че това е форум.. виж ако беше публикувано нещо на самият сайт (например на главната страница), тогава е задължително да е написано от човек който има точна информация и сериозни познания (пак не е задължително да има диплома).
“Има хора можещи и неможещи, знаещи и незнащи”, само ще кажа, че Айнщайн е имал 3-ка по Електротехника.. това е според мен достатъчно по въпроса за дипломите и каква стойност имат  :wink:

DM

06.12.04
17:02

Това са глупости
ами айде тогава , да почваме от утре ,да ставаме каквито си искаме без образование и с тройки и двойки по нещо пак да видим какще стане
що пишете такива неща
И аз така точно със познания които си мислех че са супер много отидох на прямните изпити по бодъбуилдинг
и кво се оказа
че това дето го знаех, а то е това които вие също знаете, грам не стига даже и да те приемат
така че друго си е който е учил

06.12.04
17:09

Ми една диплома за фитнес инструктор струва около дватриста лева. (за курс става дума). А информираността по въпроса струва много време и усилия и желание, а и още доста неща, които в момента няма смисъл да се излагат. Тъй че за дипломите - ясно е.
И все пак..Айнщайн... :wink:

06.12.04
18:13

Никой неможе да забрани на никой да изказва мнението си във форума ако спазва правилата ! На мене лично не ми харесват някои мнения ,но щом са спазени правилата хората имат право да ги исказват! Неможе да се забрани на някои да пише защото не са му достатачно умни и интелигетни постовете. А знанията реално в бодибуилдинга са опширни и в НСА не ги засягат всичките. А дипломите дефaкто се подаряват срещу пари ,а знанията може и да не се подобрът на човека ,който я е зел.
по-здрави
ПП промених заглавието на темата ти защото е проява на лош вкус да пишеш само с главни букви

DM

06.12.04
18:25

Спортна академия в БГ я забрави
аз говоря за тук, виена, разликата е доста голяма
Съжалявам че не сте тук
6тиах с удоволствие да ви заведая на някои лекции и семинари и събрания
за да видите , защото само така може да се добие представа за какво става въпрос
Стан

06.12.04
20:50

Е значи не съм те разбрал ,че не е ставало дума за НСА братле. Да предполагам ,че разликата е огромна. И на мен ми се идва във Виена-ааааа  :cry: :) някои път може и да доидеме като нищо. Иначе е инересно ,да споделиш някоя от темите на лекците и новостите в бодибуилдинга във Виена. А относно достоверноста на интернет изданията наз не ни засяга защото както е казано в сайта- бб-тийм не са хора ,които претендират да са капацитети и тн. .
по-здрави

DM

07.12.04
01:27

Аз много се радвам, че има този форум и , че има хора които много редовно пишат и се интересуват , исках само да кажа че не трябва всичко за чиста монета да се взема
то е ясно че в един форум има голяма разлика от човека до човека
Стан

07.12.04
10:21

Да и това е интересно как искаш да кажеш нещо интересни и безобидно ,а се намират хора ,които да напишат цяла статия изречения без смисал. :) Та продалжавай да пишеш във форума защото е готино и сме си от полза един на друг и на начинаещите. Ако искаш повдигни някоя тема ,която е разисквана често във Виена или е интересна.
по-здрави

[quote author=“emil_mlo”]Да и това е интересно как искаш да кажеш нещо интересни и безобидно ,а се намират хора ,които да напишат цяла статия изречения без смисал. :) Та продалжавай да пишеш във форума защото е готино и сме си от полза един на друг и на начинаещите. Ако искаш повдигни някоя тема ,която е разисквана често във Виена или е интересна.
по-здрави

Хм, Емо. И кои са тея хора, дето са написали цяла статия с изречения без смисъл?
И наистина ли нямат смисъл, или просто ти не можа да го разбереш?

HE

07.12.04
14:07

По повод тая статиика нека задам един въпрос тоя доцент доктор и тнт. на колко хора помага дневно? И защо пък се има за толкова компетентен - само защото някой си е лепнал звучното доктор пред името и край той е най-компетентния разбирач?! Обвинява в некомпетентност хора които чийто сткремеж е да помагат на хората в некомпетентност? И това ако не е лицемерие и наглост. И по мое лично мнение този дядо /в ръцете на който може би е умряло последното динозавърче/ едва ли знае от къде се пуска PC-то та да следи електронните издания! Това негово изказване приемам като лична обида и то не само към мен а към всички онези хора които са решили да споделят опита си с начинаещите. И нека “докторчето” си зададе следния въпрос “Защо след като хората от електронните издания са толкова некомпетентни начинаещите търсят именно тях като решение на проблемите си?”. Смятам, че за тези си думи би следвало да се извини публично!

07.12.04
23:57

[quote author=“D3BEP”][quote author=“emil_mlo”]Да и това е интересно как искаш да кажеш нещо интересни и безобидно ,а се намират хора ,които да напишат цяла статия изречения без смисал. :) Та продалжавай да пишеш във форума защото е готино и сме си от полза един на друг и на начинаещите. Ако искаш повдигни някоя тема ,която е разисквана често във Виена или е интересна.
по-здрави

Хм, Емо. И кои са тея хора, дето са написали цяла статия с изречения без смисъл?
И наистина ли нямат смисъл, или просто ти не можа да го разбереш?

Братле въпросът е в това ,че когато изреченията станат твърде много единственият човек ,който ги чете си е потребителят пуснал мнението. А другите му четем само последните изречения. Няма нищо лошо да пестите времето на другите потребители според мене. А добре аз немога да ги разбера ,но е обратното от моята гледна точка. И братле виж в какъв тон сте писали мненията. Аз и затова казах ,че не харесвам някои мнения ,но щом спазвате правилата няма лошо.
по-здрави
за хед хънтар
“Защо след като хората от електронните издания са толкова некомпетентни начинаещите търсят именно тях като решение на проблемите си?” Защото компютарът и интернет е лесно достъпно за тях. Но в б-г в момента не много от начинаещите влизат в нета. Иначе и аз имам отчасти лошо отношение към българските спортни лекари ,но в изказването на този има акъл защото в Америка са тесни специалисти дори тренийорите. Има си тренийори само за бицепс и тн.

08.12.04
04:02

DJ MADMAN не разбра това което искаме да му кажем.
Може и да завършиш Харвърд и пак от теб да не стане нищо.. примери колкото искаш!
Най-често лекциите се разработват на база един или повече книги или общо достъпни материали. В днешно време можеш да намериш в интернет много трудове, да използваш хилядите книги в библиотеката. Ако имаш желание можеш да научиш много повече отколкото някой професор може да ти налее в който и да е унивеситет в света!
Също така са присъждани титла “Професор” на много хора, които дори нямат висше образование, заради големи постижения в науката... Изобщо.. това което учиш и работиш първо трябва да ти е хоби, да го имаш като дарба - стремеж и желание да задълбаеш в дадена сфера. Дипломата не е гарнация за нищо..

DM

08.12.04
05:25

Абе хора , я без да се обиждате ми кажете на колко сте години
Дзвер , перлсите и head хунтер

HE

08.12.04
10:42

Аз съм на 24 скоро ще ставам на 25.

А в Америка може да си имат треньори за всичко, но все пак става въпрос за България, където съгласете се с мен възможностите са много ограничени и хората могат да разчитат само на така наречените от докторчето “специалисти” - хората които са хвърлили доста труд и пот в залата! Имаме една хубава поговорка “Не питай старило, а питай патило”. Докторчето може да е изчело един тон литература и тнт, но ако не се е занимавал активно с тоя спорт то знанията му си остават само на теория, а както всички знаем м/у теорията и практиката разликата е огромна.

08.12.04
11:06

В този спорт много неща зависят от генетиката и стероидите. Така че, това че някой е як и масивен, не значи, че разбира особено от тренировки или хранене. Докато друг може да не е нещо особенно, но да има сериозни теоретически познания и съветите му да помогнат на много хора. Разбира се, най - добре е да се допитате до някой който освен теоретически знания, има и голям практически опит в залата :) Защото между теорията и практиката често има разминаване.

Мисля да завърша тая тема с кепенец, приятелю Мадман, щото вече ми заприличва на поредната щуротия от твоя страна.
Аз съм на 26 - скоро 27 години.
Перл е на малко по - малко.
И двамата сме вишисти.
Сега, ти навсякъде говориш за Виена и за твоето величие.
Обаче аз където съм ти задавал въпроси, отговор не съм получавал. Също и много други хора.
Отварям списъка с постовете ти и вътре чета:
“Нищо няма да научите в този форум”
“Този форум не е мястото”
“Ха - ха - ха” - това в сигурно 50 поста и то обикновенно по адрес на някого.
И оценки на нечии знания и компетенции.
Тоз, който не вярва, да вземе да отвори
А от твоя страна само общи приказки, без доказателства. Когато някой се осмели да те попита нещо, веднага му “показваш” дипломата си.

Да напиша по интернет че съм китайския император и аз мога.

Опитай се занапред да доказваш, а не само да афишираш знанията си. И по отношение на оценките и квалификациите ти спрямо други хора аз вече поне няма да бъда толерантен. Все едно кой те харесва и какъв си.
Не знам какво е отношението към хората в Европа, обаче тук определено не се цени принизяването на други с цел собствено възвеличаване.
На мен дипломата ти нищо не ми говори, знанията ти ми говорят, както и поведението ти. Картинки от интернет или учебници и аз мога да свалям.

Тоз, който не вярва - да си щракне на профила на човека и да види. Хахахаха - то лесно ще го откриете, половина постове така започват, в някои г има и на други места. Ценните и важни съвети, добре обосновани, съм ги търсил, но не съм ги намирал. Определено съветите и мненията на Перлсайт са по - ценни от твоите, братле.
Питай дипломата си защо е така.

С уважение:
Китайския Император.

DM

08.12.04
15:54

Дзвер батка , абе ти си голям комплехар бе, знаеш ли че тая тема я пуснах като провокация нарочно, защото бях сигурен че ти ще си първия които ще се почуства засегнат,
за постовете ми не се притеснявай, досега сам отговорил на доста хора по личните съобщения които са ми писали
,няколко пъти се опитвах да обясня някои неща, но разбира се някои хора трябваше винаги да знаят нещата по добре от всички и за това спрях,че не ми е кеф вече
щото вие вместо да помогнете на някои се надпреварвате кой повече знае
А и за годините ви запитах , защото не си личи по постовете на колко сте честно да ви кажа
Аз бях до тук , 
получи се както винаги се получава в БГ не само в тоя форум а и по други места
след 20 години може пакм да се включа в някои такъв форум пак дано хората по друг начин да мислят
Успех на всички и много здраве
Стан
А ако ви интерсува и мислите че съм самозванец
или се правя може да ви сканирам някоя друга диплома
и снимка
$ао

Еми хубуу.
С дълбокомислената тема, провокираща комплексари като мен, се свърши.
До след 20 години, братле!

back-arrowbb-hexcalendarcheckoutfacebook-iconforumgoogle+instagramlinkedinlogo-smallmailmessagesmy-bbprofileprogressreadingsearchseparator-carrotseparator-dumbbellseparator-shoeservicestoresubmit-arrowtop-arrowtwitteryoutube1 forum-blockforum-deleteforum-editforum-favorite-postforum-flagforum-followforum-lockforum-mergeforum-moveforum-new-postforum-quoteforum-recommendforum-subscribeforum-unlock1