25.04.07
22:46
Аз съм момиче на 16г. и тежа 57кг. като искам да сваля 3-4 за месец и половина. В тази връзка се интересувам колко енергия изразходвам от упражненията които правя за да знам как да постигна отрицателния калориен баланс.
Значи...
3 пъти в седмицата ходя на фитнес и програмата ми е целенасочена към отслабването и трае долу горе 2ч.
всека вечер бягам 30мин. в парка и правя в къщи 6 серии коремни преси - нормални, странични и долни мускули по 20 за всеки
Е, колко доло горе мислите, че изразходвам?
Като не знам какви упражнение правиш, с каква интензивност, с какви почивки между сериите има само един начин да определим. Да хвърлим един боб и да гадем.
2 ч. във фитнеса са много. Бягането можеш да го увеличиш на 45 минути и да е три пъти в седмицата.
Изчислила ли си си калориите? Ако си там си има коефиценти за физическо натоварване.
26.04.07
13:20
Има и друг начин да разберем, без да хвърляме боб. Ако тя си уеднакви режима за 14 дни (храна, тренировки, прием на вода) и се измери на пърия и четеринадесетия ден и това се пада в периода след цикъла й (т.е. контролата започва след менструацията и преди овулацията), ще измерим колко килограма е загубила. Ще заместим всеки килограм с 7000 ккал и ще разделим на 14. Ще получим горната граница, “т.е. не повече от...”. Знаейки колко е нейния BMR ще разберем, какво остава да бъде изгорено от фитнес, кардио и ежедневни дейности.
Като тренирам гребане на машина, сметката е че губя около 400ккал за 30 мин. гребане. Малко по-високо темпо от умерено.
Обаче, гребането си е тежка дейност и влагам сериозна сила. Не може да се сравнява с това което правят жените като опидат на фитнес.
Но според мен изразходват за 1 час стандартна тренировка не повече от 500ккал. Което на пръв поглед е доста малко, някъде около 2 кисели млека са около 500ккал.
Но енергиините разходи зависят много и от интензивността на физическа активност в ежедневието, стрес, мозъчна активност и самото тегло на човека. Много е трудно да се направи подобна сметка каквато авторката на темата иска.
Според мен по-добре е да се разсъждава практически. Използване на калкулатор, да се почувстват практически как стоят нещата и вече да се регулира храненето. Иначе ако се почнат сметките... трудно ще стане.