04.05.07
07:16
Има ли тук хора с дископатия които продалжават да тренират? Разбира се едва ли се тренира сас големите тежести но все пак дали ще мога за в бъдеще да поддаржам някаква форма. При мен дископатията е сас бонус - малка херния + СпинаБифида. Сещате ли се за някаква определена тренировка която бих могъл да правя? Помагайте щото съм се панирал че никога повече няма да вляза в залата.
Не знам дали това което ще кажа е добър съвет или изобщо не бива да ме слушаш.На мене преди около 3 години ми откриха дископатия.Уж един от уважаващите себе си лекари тогава,който ме диагностицира ми каза,че не е нужно да спирам тренировки,но просто да карам по-умерено.Какво значи това едва ли някой лекар (освен спортните такива) може да ти каже,понеже досега съм си дал сметка че доста малко разбират,особено от спецификата на нашия спорт.И така тогава ми изписаха обезболяващи,противовъзпалителни и все от тоя сорт лекарства,от които май само понадебелях.Бях спрял за много дълго време клекове,тяга,чукчета и тренирах главно на скрепци.Това не ме удовлетворяваше и постепенно пак започнах да правя чукчета и клек,а тяга само с малки килограми (главно за задна част на бедрото).При мен дископатията се изявяваше с отмаляване на кръста и болки рано сутрин( леки,но дразнещи и достатъчни да ти развалят съня).Според лекаря тогава се раздвижвали разни хормони в тялото и затова се усещало най-отчетливо.Освен това той ми каза,че за да няма болки трябва изключителни здрава коремна мускулатура.В това се убедих и в последствие.Във времето когато съм тренирал корем и дълго не съм пропускал тренировки болки не съм имал.Във времето когато съм имал дълго време на нетрениране постепенно са се появявали болки.Те са се оправяли пак със започавне на тренировките (с което си отговарям че трява да се тренира :) )
Ако имаш болки ти препоръчвам едно мазило,кава се—Algesal—.Използва се за локално мазане.Това което не ти препоръчвам да правиш е:
- коремни преси от обратен наклон,разните римски столчета и т.н. - От физиотерапевти(трениращи такива) знам,че при трениращите този вид упражнения са една от основните причини за развиране на дископатия или нейното доразвиване ако съществува такава(колкото и на някой да не му се вярва)
- хиперекстензии
За корем може да правиш повдигане на краката от вис,от лег,от успоредка,молитва (с правилно изпълнение) ,коремни преси от равна пейка и разните уреди които рекламират (забравих му името имаше един дето е доста ефикасен,на люлка прилича) и ги има в някои фитнеси.Препоръчвам ти също през студения сезон кръста ти да е на топло (добре впасани дрехи и т.н).Трябва да се пазим защото следващия етап е дискова херния,което май никой не иска(мога да обясня от медицинска гледна точка,но няма да изпадам в подробности,а и да не се плашим излишно).Все пак може да си един от малкото,които има шанс да се излекуват.Все пак не ти препоръчвам да спираш тренировките.Наблягай на чистото и правилно изпълнение с тежест която ти позволява да го правиш и гледай да спазваш нещата които ти казах по-горе.За друго за момента не се сещам,ако се сетя ще пиша.Между другото
ако искаш може да се съветваш с физиотерапевт или някакъв спортен лекар.В комплекс Диана Бад има и може да отидеш.
По-здрави.