Въпрос за бенки

07.05.07
17:28

По тялото си нямамам почти никакви бенки,или ако имам те са много малки, горе долу колкото точици. Чудех се дали по рождение се придобиват или и в последствие би могло да се появят, както и дали ако не ги чеша и не ги пипам ще си останат със същите размери. С две думи:По рождение ли се придобиват бенките и дали с времето се оголемяват.

NE

07.05.07
18:03

Бенките са реакция на кожата от прекомерно излагане на вредно лъчение. Може да имаш такива по рождение, но повечето се появяват с растежа и след това. Да, може да се уголемят, което е лошо ако се случи, защото може да прерастне в меланом - рак на кожата. Бенките могат да се премахват :)

Мнението беше редактирано от Nenor на 07.05.07 18:05.

И мене ме вълнуваше този въпрос, затова се консултирах с кожен лекар. Оговора беше следния:

Да могат да се уголемяват и не е добре да се “дразнят” по какъвто и да е начин по принцип. Могат да се премахват но това не е желателно.

08.05.07
13:34

Съществуват най-различни бенки – плоски, изпъкнали, висящи на краче, космати, червени, черни, сини, кафяви. Човек се ражда с част от бенковото си наследство “една от мама, една от тате, една от баба …”, а след половото съзряване се появяват и останалите.
  Бенките могат да бъдат десетки, даже стотици, по кожата на един и същ човек. Повечето си кротуват. Нито растат, нито се променят. Други обаче, пускат косми, нарастват, променят цвета си.
  Кои са опасни:
Опасни са тъмнокафявите и черните плоски бенки. При разчопляне, удар, напичане на слънце, претриване от обувки, дрехи, верижки, гердани – те могат да се изродят и да се превърнат в най-жестокия тумор известен на медицината – меланомът (рак на кожата).
Ако някой притежава бенка от описания тип най-добре е да се консултира незабавно с дерматолог.
Препоръчва се “опасните” бенки, особено такива разположени на места свързани с хронично травмиране или излагане на слънце, да бъдат премахнати хирургично, заедно с ивица от заобикалящата ги кожа. Има специални хирургични техники, които гарантират възстановяване на кожния участък без белег. Това е най-сигурният начин да се предпазите, а иначе избягвайте чоплене, удар, триене, излагане на слънце на “заподозряната” бенка.
Как да познаем израждането …
Бенката започва да боли, разкървавява се, цветът на някои нейни участъци се променя, нараства. Ако това ви се случи веднага се обърнете към кожен лекар.

от Интернет

08.05.07
16:29

Ем аз имам по лицето много бемки.Кафяви и плоски :).Не са много големи и не ме дразнат.Имам обаче една “висяща” на врата, която ме боли и дразни.Мисля да си я махам, защото често я раздирам със синджиртчето.

back-arrowbb-hexcalendarcheckoutfacebook-iconforumgoogle+instagramlinkedinlogo-smallmailmessagesmy-bbprofileprogressreadingsearchseparator-carrotseparator-dumbbellseparator-shoeservicestoresubmit-arrowtop-arrowtwitteryoutube1 forum-blockforum-deleteforum-editforum-favorite-postforum-flagforum-followforum-lockforum-mergeforum-moveforum-new-postforum-quoteforum-recommendforum-subscribeforum-unlock1