Моля за мнение относно покачване на мускулна маса

Здравейте на всички. Понеже тренирам само от 2 месеца и не съм много на вътре в нещата (въпреки, че чета много за тези неща) бих искал някой по-напред с материала да ми даде съвет. От няколко дена тренирам по програма за покачване на мускулна маса. Въпросът ми е: ако след всяка тренировка правя кардио и по-специално тичам на пътеката по 15 мин. дали това ще се отрази на покачването на мускулната масата. Искам да правя и кардио, защото имам малко повечко мазнини в коремната област, задните части и краката. Знам, че само с вдигане на тежести ще стане трудно тяхното сваляне и се чудех дали ще е проблем и да тичам. Освен това искам да попитам какво да направя, за да мога да започна да се набирам. За тези 2 месеца постоянно се опитвам, но правя само половин набиране, а може би даже не е и половин :( Ако може да ми кажете как мога да си дам така да се каже малко начална скорост, за да мога да включа и това упражнение в тренировките ми за гръб понеже знам, че е много ефективно. Дано да съм се изразил ясно и благодаря предварително на отзовалите се  :-)

Не ти трябва кардио. Ограничи кофти храната и изчакай да видим какво ще се получи. За набирането е нормално да не можеш да се набираш. При повечето хора е така за толкова време тренировки. Потренирай още 2-3 месеца като през тях от време на време си сверявай часовника с набиранията. Имам предвид да пробваш колко ще направиш само е така една серия. След тия 2-3 месеца вече почваш да се мъчиш. До тогава би трябвало да си качил сила и малко мускули та да можеш да се справяш що годе донякъде.

Аз съм на мнение, че минимални количества кардио няма да пречат на качването на мускулна маса, даже напротив. 10-15 минути колело/тичане в началото на тренировката при умерено темпо, е една много добра загрявка за тялото ти преди тренировка. Не очаквай обаче това да помогне за свалянето на корема. Що се отнася до набиранията - зависи колко далече си от едно добро набиране ;) Бих те посъветвал като начало да си помагаш с карата за нагоре (да се отблъскваш от земята) и после или  само да пускаш максимално бавно до долу или да се опитваш да правиш набиранията наполовина от пълната амплитуда на движението.

08.05.07
17:21

Ако тичаш - да това определено ще ти пречи да качиш мускулна маса, защото от тичането гориш много повече мускул от мазнини. Но виж няма причина да не въртиш педалите, не казвам, че и от велото не се топи мускул, напротив топи се, но доста по-малко. Можеш да опиташ по половин час 2-3 пъти седмично как ще ти се отрази. Това е мое мнение, без да знам никакви данни за теб.

08.05.07
23:05

казано от ProXxX на 08.05.07, 12:38:

Здравейте на всички. Понеже тренирам само от 2 месеца и не съм много на вътре в нещата (въпреки, че чета много за тези неща) бих искал някой по-напред с материала да ми даде съвет. От няколко дена тренирам по програма за покачване на мускулна маса. Въпросът ми е: ако след всяка тренировка правя кардио и по-специално тичам на пътеката по 15 мин. дали това ще се отрази на покачването на мускулната масата. Искам да правя и кардио, защото имам малко повечко мазнини в коремната област, задните части и краката. Знам, че само с вдигане на тежести ще стане трудно тяхното сваляне и се чудех дали ще е проблем и да тичам. Освен това искам да попитам какво да направя, за да мога да започна да се набирам. За тези 2 месеца постоянно се опитвам, но правя само половин набиране, а може би даже не е и половин :( Ако може да ми кажете как мога да си дам така да се каже малко начална скорост, за да мога да включа и това упражнение в тренировките ми за гръб понеже знам, че е много ефективно. Дано да съм се изразил ясно и благодаря предварително на отзовалите се  :-)

Не ти трябва кардио в началото, от самите тренировки тъй като тялото не е привикнало хем ще качиш мускулна маса хем ще загубиш мазнина.За да правиш набирания... трябва да се набираш, ти не можеш не е проблем ако си упорит, скачаш и се набираш веднъж с подскок и държиш горе колкото можеш ама се държиш все едно живота ти зависи от това, правиш това няколко пъти следващия път пробваш дали можеш да се набираш ако не можеш пак същото, в скоро време ще можеш да се набираш

09.05.07
05:53

Мисля,че по 15 мин. кардио няма особено да ти влиаят на натрупване на мускулна маса.Това мазното дето го имаш с диета ще го махнеш,диетата е много важна и за покачване на мускулна маса.За да правиш набирания трябва малко да ти укрепнат мускулите и естествено да свалиш малко мазно и излишни килограми.

Благодаря много на всички. Малко се обърках понеже половината пишат, че няма проблем да тичам, а другата - че има. Смятам обаче да послушам МОНСТАРА и вместо пътечка да въртя педалите (на колелото :) ), но без да прекалявам от сорта на 10 мин. Аз не искам да свалям килограми а да махна само мазнините, а те не са чак толкова много, но ме дразнят, защото корема не ми се оформя хубаво и бедрата са ми малко разпуснати във вътрешната част. Относно набиранията и аз си мислех, че още ми е рано, но се подлъгах, защото като започнах да тренирам не можех да направя нито една кофичка. След месец и половина си викам на бъзик: “дай да видя колко кофички ще направя” и изведъж направих 3 серии по 10 повторения. Затова си мислех, че би трябвало и да мога да се набирам, но явно има доста голяма разлика :) Остана само едно въпросче и ще спра да ви тормозя (поне засега)  :) . Ако можете да ми препоръчате с какво да се храня докато покачвам мускулна маса. Теглото е почти идеално за височината ми. Висок съм 179 см. и тежа 72кг. Трябва да кача още 1-2 кг. за идеалното тегло. Та ако може да ми препоръчате нещо, но да знаете, че 100% няма да мога да спазвам както трябва хранителен режим, но все пак бих могъл да се отдръпна от някои кофти храни. И друго малко ме обърка....четох в този сайт за НВД и ВВД. Така както четях останах с впечатлението, че и двата режима са добри. НО при ВВД  се яде хляб и захарни изделия. Както всеки от нас знае и всяка жена ще му го каже, че от хлябът и захарта се дебелее. Ако може някой да ми обясни накратко...Ча0 засега и благодаря, че ми помагате, защото дори и да чета за тези работи си е друго да ти го кажат хора, които се занимават от доста време с тези неща и да ти го обяснят  :-)

09.05.07
09:16

казано от ProXxX на 09.05.07, 08:34:

Благодаря много на всички. Малко се обърках понеже половината пишат, че няма проблем да тичам, а другата - че има. Смятам обаче да послушам МОНСТАРА и вместо пътечка да въртя педалите (на колелото :) ), но без да прекалявам от сорта на 10 мин. Аз не искам да свалям килограми а да махна само мазнините, а те не са чак толкова много, но ме дразнят, защото корема не ми се оформя хубаво и бедрата са ми малко разпуснати във вътрешната част. Относно набиранията и аз си мислех, че още ми е рано, но се подлъгах, защото като започнах да тренирам не можех да направя нито една кофичка. След месец и половина си викам на бъзик: “дай да видя колко кофички ще направя” и изведъж направих 3 серии по 10 повторения. Затова си мислех, че би трябвало и да мога да се набирам, но явно има доста голяма разлика :) Остана само едно въпросче и ще спра да ви тормозя (поне засега)  :) . Ако можете да ми препоръчате с какво да се храня докато покачвам мускулна маса. Теглото е почти идеално за височината ми. Висок съм 179 см. и тежа 72кг. Трябва да кача още 1-2 кг. за идеалното тегло. Та ако може да ми препоръчате нещо, но да знаете, че 100% няма да мога да спазвам както трябва хранителен режим, но все пак бих могъл да се отдръпна от някои кофти храни. И друго малко ме обърка....четох в този сайт за НВД и ВВД. Така както четях останах с впечатлението, че и двата режима са добри. НО при ВВД  се яде хляб и захарни изделия. Както всеки от нас знае и всяка жена ще му го каже, че от хлябът и захарта се дебелее. Ако може някой да ми обясни накратко...Ча0 засега и благодаря, че ми помагате, защото дори и да чета за тези работи си е друго да ти го кажат хора, които се занимават от доста време с тези неща и да ти го обяснят  :-)

Няма таково нещо като идеално тегло, както и да е не знам къде си го видял това че при ВВД се ядат “захарни изделия” за мускули ти трябва качествен протеин - яйца, извара, мляко и т.н. и не се ограничавай с количеството, не казвам да преяждаш но хапвай здраво, да не си като един приятел дето като започваше фитнеса ме пита за колко време изяждам половин кило извара и аз му казвам за един ден, и той вика ееее стига бе аз това го ям за една седмица ^^

казано от Alkorin на 09.05.07, 09:16:

казано от ProXxX на 09.05.07, 08:34:

Няма таково нещо като идеално тегло, както и да е не знам къде си го видял това че при ВВД се ядат “захарни изделия” за мускули ти трябва качествен протеин - яйца, извара, мляко и т.н. и не се ограничавай с количеството, не казвам да преяждаш но хапвай здраво, да не си като един приятел дето като започваше фитнеса ме пита за колко време изяждам половин кило извара и аз му казвам за един ден, и той вика ееее стига бе аз това го ям за една седмица ^^

Ами това за захарните изделия го видях TYK , а за идеалното тегло съм се изразил неправилно. Грешката е моя...става въпрос за пожелателно тегло и го видях TYK - в ляво има органайзер за тялото и там има пожелателно тегло. Все пак благодаря за съвета.

09.05.07
22:39

На мен тоя органайзер за пожелателното тегло ми казва, че трябвало да сваля 13 кг :)
И независимо какво пише в онази статия, не е добра идея да ядеш захарни изделия.

10.05.07
08:46

Мда грешката не е твоя а на оня дето е писал статията, да не те интересуват пожелателните тегла, важното е да изглеждаш по - добре в огледалото и като следиш положителните промени които настъпват с теб да се мотивираш, успех.

AV

10.05.07
20:31

За набиранията - в началото и аз не можех да направя и половин даже :P 2-рия месец вече правех по 4 сам и още 4 с малко помощ от приятел, сега в 3-тия месец мога да направя 8 сам :)
Каквото си е истина си е, набиранията са трудни, но ако не ги практикуваш от началото после ще ти стане още по-трудно, особенно, ако качиш още и някой др. килограм... Скрипеца (би трябвало) да ти даде някаква сила, скоято да започнеш, а и също не ползвай твърде широк хват, защото съвсем няма да можеш да отлепиш (после ще разширяваш, разбира се)... И последно от мен - можеш да скочиш в началото и да започнеш с пускане и след това набиране (аз така правя)... Успех от мен :)

HH

17.05.07
14:23

брато за набиранията не знам аз винаги съм можел да ги правя мога зад врат мога по 10 15 да правя нормални мога с една ръка стига да си я придържам с другата та не знам това си е от ген мисля че

17.05.07
14:29

hhhh - колко кила си?

HH

17.05.07
14:49

57 и съм висок 172

CL

17.05.07
17:37

Аз също мисля, че кардио няма да ти пречи. Не казвам да правиш всеки ден, но 2-3 пъти не седмица няма да ти попречат
да натрупаш мускулна маса, даже напротив тъй като казваш, че имаш мазнини за сваляне няма нишо лошо да правип кардио така ше изгориш мазнините а не мускулите си.
Смятам, че са това което искап да постигнеш (да натрупаш мускулна маса) основна роля играе хранителния ти режим.
Не прекалявай с въглехидратите, намали наситените мазнини т.е. не да не ядеш хич мазно а просто замени олио-то с зехтина. Също така яж храни съдържащи по-големи количества протеини . Протеините са много важни, те са нужни на тялото както да гори мазнини, така и да произвежда мускули.
Относно набиранията. Ами те наистина стават трудно. За да можеш да се набираш трябва да имаш достатъчно сила за теглото си, а това става с много мускули и добре оформено тяло. Общ взето прави това което трябва и постепенно ще видиш, че набиранията ще ти улекнат :) .
И най-важното храната да знайш !

Благодаря на всички, които ми дадоха съвет. Ще си правя кардио, но само 1-2 пъти в седмицата и то на колело. Относно набиранията явно не е нещо, което лесно може да се преодолее, но вчера успях да направя 1 набиране. Не беше много чисто, но все пак малко се зарадвах  :-P И нещо друго искам да попитам....понеже се води, че тренирам за покачване на мускулна маса искам да попитам дали е правилно това, което правя. Става въпрос за закуската. Мисля, че е правилно сутрин да консумираш най-много протеини, въглехидрати и съвсем малко мазнини. Та искам да попитам за тази закуска: Малка бучка сирене(около 50-100 гр), 2-3 цели яйца, един домат, 1-2 филии хляб “добруджа” и една таблетка разтрворим “мултивитамин”. Мисля, че се зареждам доста добре като за закуска. Как мислите вие?

PS: Вчера във фитнеса ми се случи нещо доста странно и искам да попитам и вас. Правех тренировка за крака и както си кляках на smith машината един ми разправя: “По-добре не прави клякания. Ще си прецакаш ставите и плюс това кляканията спират разтежа. Аз правех това упражнение преди време и ми спря разтежа.” Аз му разправям как така ти спря разтежа ти откъде разбра и той ми казва, че е било така и онака. Едвам се сдържах да не се засмея. Сигурно има истина в това, но не вярвам да става за 1-2 месеца тренировки и то като тренирам за крака веднъж седмично и то тренирам за оформянето им, а не за покачване на маса. Бих взел на сериозно казаното, но масата на момчето беше съизмерима с тази на лоста на лежанката и ми стана доста смешно. Какво ще ми кажете вие по този въпрос?

Мнението беше редактирано от Тихомир Велев на 18.05.07 10:09.

18.05.07
22:01

Кажи на колегата, който те е посъветвал така умно да си направи по-добре един качествен хранителен режим, а не да раздава акъл!

ВН

20.10.10
11:16

Как са нещата сега ProXxX? :) По постовете ти съдя че доста си качил нивото за тези 3 години. :) Сподели!

казано от Владимир Недков на 20.10.10, 11:16:

Как са нещата сега ProXxX? :) По постовете ти съдя че доста си качил нивото за тези 3 години. :) Сподели!

За голямо съжаление нещата не седят така :( Малко след тази тема прекратих тренировките. Няма да изреждам оправдания...просто се предадох, защото нямаше резултат и нямах ясно изразени цели. Бях от онези, които отиват на фитнес и си мислят, че ще се превърнат в батко Арни за 2 месеца. Преди 3 месеца реших да се взема в ръце. Писна ми да ми е зле от храната, с която се тъпча и да не мога да се движа поради лошо физическо състояние (не че съм дебел или нещо такова, но да кажем обездвижен). Първата стъпка, която направих е да спра цигарите. Втората е да се образовам. Изчетох сумати книги (добре, че английския ми се отдава) както и почти 80% от bb-team и още няколко от по-известните “външни” сайтове за бодибилдинг. Изгледах сумати филми и клипчета и други такива. От месец и половина ходя редовно на фитнес, но сега знам какво искам и как да го постигна. Мотивацията я имам...трябват ми само търпение и време. Сегашната ми цел за близкото бъдеще (6-7 месеца): Така и така идва зима, ще се възползвам от това, за да кача максимално маса и “суров материал” (макар и върху сегашните мазнини) и като се стопли догодина ще се “изчистя”, защото не ми се прави кардио в затворено помещение. Ще се омазня много за 4 месеца, но ще изтърпя някак. В зависимост какво излезне след “чистенето” ще реша накъде да тръгна, какво да подобрявам и какво още ме дели от желаната фигура. А това, че пиша тук във форума като разбирач...не претендирам за нищо такова...целта ми е да помогна с каквото мога. Все пак много информация попих и ще е егоистично ако не се опитам да помогна на други, които поради една или друга причина не са наясно. Яд ме е, че пропилях 2 години (откъм фитнес и здравословен начин на живот), но по-добре късно, отколкото никога. Радвам се, че се поинтересува, Владо!

Мнението беше редактирано от Тихомир Велев на 20.10.10 12:18.

ВН

20.10.10
12:16

Ще следим прогреса. :) Успех!

back-arrowbb-hexcalendarcheckoutfacebook-iconforumgoogle+instagramlinkedinlogo-smallmailmessagesmy-bbprofileprogressreadingsearchseparator-carrotseparator-dumbbellseparator-shoeservicestoresubmit-arrowtop-arrowtwitteryoutube1 forum-blockforum-deleteforum-editforum-favorite-postforum-flagforum-followforum-lockforum-mergeforum-moveforum-new-postforum-quoteforum-recommendforum-subscribeforum-unlock1